2015. szeptember 15., kedd

Valahol Európában: Török, szerb, román, osztrák és svájci bajnoki körkép

Már az előző szezonok során is hódított népszerű összefoglaló, heti cikk-járatunk, a Valahol Európában. Sorozatunk címét Radványi Géza azonos című 1947-es filmsikerétől kölcsönöztük. A minden hét elején három részben megjelenő írásunk célja az olyan európai ligák aktuális állásának, illetve nagy csapatainak eredményeinek bemutatása, amelyek nem csak nálunk itthon, hanem máshol se kapnak akkora hangsúlyt a sportsajtóban. Természetesen, ameddig kérés nem lesz rá, itt sem a San marinói első osztállyal fogunk foglalkozni, hanem inkább az elit, és a magyar NB1 közé ékelődött bajnokságokról fog szó esni. Ezen írásban a  török, a szerb, a román, az osztrák és a svájci bajnokságot vesszük górcső alá. 

Minden országnak, minden pontvadászatnak megvannak a legnagyobb és legeredményesebb, legnépszerűbb klubjai. Ezen klubok nevét kiemeljük, illetve azokét is, melyben magyar légiósok szerepelnek.

Törökország – Super Lig 4. forduló:
Kayserispor - Trabzonspor 0:1
Kasimpasa - Fenerbahce 0:1
Besiktas - Istanbul Basaksehir 2:0
Rizespor - Sivasspor 1:1
Osmanlispor - Konyaspor 1:2
Galatasaray - Mersin Idman Yurdu 1:1
Bursaspor - Genclerbirligi 3:2
Antalyaspor - Eskisehirspor 2:0
Akhisar Belediyespor - Gaziantepspor 0:0

Tovább szenved a Galatasaray, mely nem tudta megszerezni második győzelmét, így hátránya nőtt a fő riválisokkal szemben. Mind a Fenerbahce, mind pedig a Besiktas behúzta hétvégi mérkőzését , illetve a Trabzonspor is tartja a lépést. Hasonlóan jól szerepel az Antalyaspor, mely Eto'o-val a fedélzeten gyűjtögeti a pontokat. A kameruni hétvégén duplázott, s 5 góllal vezeti a góllövőlistát. Ami a két magyar légióst és csapatát illeti, Dzsudzsák Balázs duplázni tudott, a Bursaspor pedig megszerezte első pontjait, ezzel eljött a kiesőzónából. Futács Márkó csapata a Mersin volt az, aki megfogta a Galatasarayt, ez volt a klub idei első pontja, a maygar légiós a padról nézte végig a meccset. 

Szerbia – Super Liga 9. forduló:
Rad Belgrád - Spartak Zlatibor Voda 3:3
Vojvodina - Metalac 3:2
Borac Cacak - Novi Pazar 3:0
OFK Belgrád - Jagodina 0:2
Vozdovac - Javor 0:2
Radnicki Nis - Mladost Lucani 1:1
Crvena Zvezda - Partizan 3:1
Cukaricki - Radnik Surdulica 2:0

A válogatott szünetet követően jöhetett a világ egyik legnagyobb rangadója, Belgrád két óriásának az összecsapása. Ez volt a 149. derbi a Crvena Zvezda és a Partizan között, melyet az éllovas mondhatni simán húzott be. (A mérkőzésről és a hangulatról itt láthattok videót KATT). Az eredmény tükrében a Crvena nyolc pontra növelte ősi riválisával szemben előnyét, a Partizan csupán negyedik jelenleg. Tovább tart a Javor menetelése, mely meglepetésként hat, míg a Vojvodina is újfent három pontot gyűjtött be. 

Románia – Liga 1 10. forduló:
Dinamo Bukarest - CFR Cluj 0:2
Viitorul Constanta - Voluntari 3:0
ACS Poli Timisoara - Steaua Bukarest 1:0
Astra Giurgiu - Pandurii 1:2
CS U Craiova - CSMS Iasi 2:0
Targu Mures - Petrolul Ploiesti 1:1
Concordia Chiajna - Botosani 0:0

vereséget szenvedett az éllovas Astra, így a Hagi fia vezette Constanta egy pontra közelítette meg az éllovast. A tavalyi szezon meglepetéscsapata a Targu Mures továbbra is ott settenkedik, elverni ezúttal sem tudták, de pontot loptak tőle. A mezőny egyetlen veretlen csapata volt a Dinamo Bukarest, mely hazai pályaán szaladt bele a tőrbe, a Cfr Cluj egy hármast hintett a három hazai kiállítást hozó meccsen. A kolozsvári csapat jól szerepel, ám hat pontos levonása miatt csak a hetedik pozícióban van, egyébként dobogós lenne. A magyar légióst, Bőle Lukácsot foglalkoztató CSMS Iasi újabb vereséget szenvedett, s a jó szezonrajt már a múlté, hatalmas gödörben a csapat. Bőle nem volt a román csapat keretében, egyébként alapembernek számít. Végezetül pedig az szenvedő egyeduralkodó, avagy újfent vereséget szenvedett a Steaua Bukarest, mely Temesváron kapott ki. 

Ausztria – Bundesliga 8. forduló:
Mattersburg - Sturm Graz 2:0
Altach - Rapid Wien 2:0
Salzburg - Grödig 4:2
Austria Wien - Ried 1:1
Admira - Wolfsberger 1:0

Zajlik az élet Ausztriában, keresztbeverés és roppant izgalmas élmezőny, avagy az első és az ötödik között mindössze három pontnyi különbség van. Meglepetésre az Admira van az élen, a Rapid Wien pedig zsinórban második vereségét gyűjtötte be, így cserélhettek helyet a tabellán a csapatok. A Mattersburg zsinórban harmadszor nyert, míg a Salzburg is kapaszkodik, a címvédő a pocsék rajt után egy hat meccses veretlenségi szériát számlál. Magyar légiós idén nincsen az osztrák élvonalban.

Svájc – Super League 6. forduló:
Luzern - Grasshoppers 3:3
FC Zürich - Thun 3:3
Sion - Lugano 3:0
Basel - St. Gallen 2:1
BSC Young Boys - FC Vaduz 4:0

A Fradihoz hasonlóan továbbra is hibátlan a Basel, melynek jelenlegi legnagyobb riválisa a Grasshoppers pontokat bukott. Az immáron két magyar légióst is foglalkoztató Sion nyerni tudott a sereghajtó Lugano ellenében, s ott van a dobogó harmadik fokán. Sem Vanczák, sem pedig Mervó nem volt ott a Sion keretében. 

Őszi Ádám

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése