2015. április 8., szerda

Mi lett véled Marc Janko!? - Másodvirágzását éli a korábbi gólzsák

Bizonyára minden futballszeretőnek ismerősen cseng Marc Janko neve. Noha az osztrák válogatott gólzsák karrierje során igazán nagy sztárcsapatban nem mutathatta meg tudását, a Salzburg és a Twente játékosaként felhívta magára a figyelmet, majd eltűnt, most pedig másodvirágzását éli, igaz már nem Európában. 

Ugorjunk vissza az időben egészen 2000-ig, amikor is az Admira Wacker akadémiáján feltűnt egy ifjú titán, akit Marc Janko néven ismert meg a későbbiekben a világ. Nevelőegyüttese második csapatában remek teljesítményt nyújtott, évről évre bizonyította tehetségét, míg nem 2004-ben profiként bemutatkozhatott az osztrák élvonalban az első csapat játékosaként. A Red Bull Salzburgnak sok nem is kellett, mindössze 13 meccsel és 2 góllal a háta mögött 350 ezer euró ellenében leigazolták az ifjú támadót, egy pedig egy nagyszerű együttműködés kezdete volt. 

Marc Janko 2005 és 2010 között erősítette a klubot, mellyel három bajnoki címet ünnepelhetett, statisztikái pedig lenyűgözőek voltak. Összességében 126 tétmérkőzésen 83 gólig jutott. Kiemelkedőre sikeredett a 2008-20009-es szezon, ekkor 39 góllal lett gólkirály, ez pedig a mai napig rekord az osztrák Bundesliga történetében.

Teljesítménye számos európai klub érdeklődését felkeltette, a befutó pedig egy 7 millió eurós ajánlattal a holland Twente lett. Első szezonjában 17 gólig jutott, szerepelhetett a Bajnokok Ligájában és ordas része volt a klub ezüstérmes bajnoki szereplésében. Nevét örökre beírta a Twente kalendáriumába, ugyanis kupagyőzelmet érő találatot ért el az Utrech ellen 1-0-ra megnyert kupamérkőzésen. A következő szezonban Janko remekül szerepelt, féltávnál télen 18 gólnál járt minden sorozatot figyelembe véve, lecsapott rá a Porto, elcsábította.

A portugáliai kaland azonban valamiért nem jött be, annak ellenére, hogy 12 meccsen 5 gólt jegyzett, fél szezon után a Porto továbbadott rajta, Janko új klubja a török Trabzonspor lett, itt pedig már nem ment a gólgyártás (30 meccs 4 gól másfél szezon alatt). Karrierjét számos sérülés húzta keresztül ekkor, formáját pedig nem tudta visszanyerni, így a 2013-2014-es szezon végén túladott rajta a török klub, pontosabban Janko szabadon igazolható játékosként távozott és Ausztrália felé vette az irányt.

Másodvirágzás: A Sidney FC látott benne fantáziát, s egy esztendős szerződést kínált a 31 esztendős támadónak, akinek ezidáig bejött a klubváltás, hiszen 20 bajnoki mérkőzésen 16 gólnál jár, ezzel pedig vezeti az A-League góllövőlistáját. Azt nem tudni, hogy nyáron a szezon végeztével mi lesz, hosszabbítanak vele, vagy a támadó karrierje új irányt, új fordulatot vesz. Egy biztos, a sérülések egyelőre elkerülik a támadót, aki újfent meghívót kapott az osztrák válogatottba. Maradás? Netán irány vissza Európa? Vagy vonzó lehet az MLS? - nemsokára kiderül...

Őszi Ádám

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése