2015. szeptember 30., szerda

BL: Kiesés szélén az Arsenal! - matekoztunk...

Ha valaki a szezon elején azt mondja, hogy az Arsenal két vereséggel kezdi meg a Bajnokok Ligája csoportkörét, s azt is hozzátéve, hogy a Dinamo Zagreb és az Olympiakos ellenében, akkor azt kiröhögjük, nem nézzük komplettnek. Mégis így történt, Arsene Wenger csapata gyakorlatilag a kiesés szélére sodródott két forduló elteltével. A keddi vereség után elkezdtünk matekozni...! 

Mennyi esélye maradt az Ágyúsoknak a Bajnokok Ligájában a továbbjutásra!? A válasz az, hogy nem sok, ezt pedig meg is indokoljuk, kibontjuk.

Összességében hat mérkőzés van a csoportkörben, tehát 18 pontot lehet szerezni maximálisan. Tehát a két vereség után már csak 12 szerezhet az Arsenal. Igen ám, de két olyan mérkőzést bukott el Wenger csapata, mely papírforma győzelem lett volna (Dinamo Zagreb, Olympiakos), ráadásul a görögöktől otthon, az idegenbéli visszavágó pedig pokolinak ígérkezik. 

A kvartett negyedik gárdája a Bayern München, az a klub, mely a végső győzelemre is esélyes, mely káprázatos formában van, s papírforma szerint erősebb mint az Arsenal. Bravúrpont kellene a német rekordbajnok ellen, ez azonban nem lesz egyszerű. Láthatjuk, hogy a futballban bármi megtörténhet, soha se mondjuk, hogy lehetetlen, azonban, ha nem sikerül pontot szerezni (a következő két meccsen a Bayern és az Arsenal csap össze oda-vissza), elúszhat a hajó. Ha sikerül a pontszerzés, akkor is ott lesz egy idegenbéli görög túra, mely senki számára nem könnyű.

Most azonban vegyük azt az eshetőséget, hogy a Bayern München lenullázza az Ágyúsokat, Wenger csapata nem tud pontot szerezni és érvényesül a papírforma. Ebben az esetben gyakorlatilag elmegy a szekér, hat ponttal szinte lehetetlen továbbjutni, ahhoz nagyon klappolni kell a többi eredménynek. Ez csak akkor kivitelezhető, ha a riválisok már nem nyernek meccset. 

Az Olympiacos és a Dinamo Zagreb is 3-3 pontos jelenleg, s azzal még nem is számoltunk, hogy lesz két mérkőzésük egymás ellen, Amennyiben valamelyik fél oda-vissza megnyeri az egymás elleni párharcot, alapból 9 pontos lesz, s gyakorlatilag befoghatatlan.

Az Arsenal számára tehát az lenne jó, ha a Dinamo és az Olympacos döntetlenre hozná egymás elleni meccssorát, míg a Bayern München ezen két csapat ellen nem hullajtana pontot.

Láthatják, hogy nagyon sok variációs lehetőség van még, ám egyik sem egyszerű, nagyon nehéz helyzetbe került az Arsenal, a fény az alagút végén roppant távoli...! Kijelenthetjük, hogy ez itt jelenleg a kiesés pereme...

Őszi Ádám

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése