2015. szeptember 30., szerda

Angol sztárcsapatok a BL-ben! - Ez eddig siralmas...

Elméletileg a Premier League a világ legerősebb bajnoksága, a liga csapatai költik a legtöbb pénzt. A Bajnokok Ligájában sztárcsapatok sorakoznak, szám szerint négy, azonban az eredmény és az eddigi produktum a fentebb említett két szegmensnek ellentmond. Biztos a Premier League a legjobb és csakis a pénz számít!? 

Legutoljára a 2011/12-es szezonban volt angol döntőse a legrangosabb európai kupasorozatnak, akkor a Chelsea a fináléban a Bayern München fölé kerekedett. Ebben az évben a négy induló klub közül csak kettő élte túl a csoportkört, az Arsenal elhasalt a nyolcaddöntőben, így csak a Chelsea képviselte a világ legerősebb ligáját.

Aztán jött a 2012/13-as szezon, ahol sem a döntőben, sem az elődöntőkben nem találkozhattunk angol klubbal, sőt a negyeddöntőt sem érte meg egyik induló csapat sem. Az Arsenal és a Manchester United túlélte a csoportkört, ám a nyolcaddöntő nagy falat volt. A címvédő Chelsea csúnyán kizúgott a csoportkör után, ahogyan a Manchester City is.

A kvóták alapján és a Premier League erősségéhez mérten a 2013/14-es szezonban is négy Premier League csapat indulhatott a BL-ben. Ezúttal mind a négy túlélte a csoportkört, azonban az Arsenal és a Manchester City számára a nyolcaddöntő volt a végállomás. A negyeddöntőből azonban egyetlen csapatnak sem vezetett az útja a legjobb négybe, a Chelsea és a Manchester United is stoptáblát kapott soros ellenfelétől. 

A tavalyi, tehát a 2014/15-ös szezon bizonyára mindenkinek az emlékezetében még élénken él, ám aki a legjobb nyolcban emlékszik angol klub nevére, az lapozza fel a kronológiai kötetet és nézzen utána, ugyanis nem volt...! Noha 4/3 klub túlélte a csoportkört, a nyolcaddöntő mindegyik számára végállomás volt...

Mi a helyzet idén!? Hogy állnak az angol klubcsapatok a 2015/16-os kiírásban!? Másfél fordulón már túl vagyunk, a mérleg eddig pedig siralmasabb, mint valaha. Hat mérkőzés, s mindössze egy győzelem az angol sztárcsapatok neve mellett, s öt vereség...! Ezen szerda este a Manchester United, illetve a City javíthat, most azonban még hagyatkozunk a fix tényekre, ne bóklásszunk a jövőben. Az Arsenal gyakorlatilag két forduló alatt elintézte, hogy a kiesés szélére kerüljön, a Chelsea idegenben pont nélkül maradt kedden, s eddig csak Mourinho csapata tudott nyerni a nyitófordulóban az angol klubok közül, míg Manchester mindkét ékköve vereséggel zárta a nyitányt. Még ha sztárcsapatok ellen lenne ilyen a mérleg, az is elfogadhatatlan lenne, ám az ellenfeleket, az eredményeket végignézve a kép roppant sötét...! 

Dinamo Zagreb - Arsenal 2-1
Arsenal - Olympiakos 2-3
Chelsea - Maccabi Tel-Aviv 4-0
Porto - Chelsea 2-1
PSV Eindhoven - Manchester United 2-1
Manchester City - Juventus 1-2

Rémisztő jövőkép, lemerülő kérdések: Mi lesz véled angol klubfutball, hol vannak az eredmények!? Tényleg megérdemli a Premier League a világ legerősebb bajnoksága címet!? Sok kérdés ostorozza ilyenkor az embert, közte az is, hogy meddig lehet így négy Bajnokok Ligája kvótája a ligának!? Nemrégiben az olaszoktól elvették a negyedik induló jogát, s odaadták a németeknek, vajon egy ilyen bekövetkezhet az angoloknál is, vagy elvből ez elő sem fordulhat...!? Érdekes kérdések, az utóbbi a fenti tények alapján pedig főként elgondolkodtató.

Őszi Ádám

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése