2015. szeptember 30., szerda

Arsene Wenger és egy újabb jubileumi nap

Újabb jeles nap a mai az Arsenal történetében, illetve az angol klub ikonikus vezetőedzőjének Arsene Wengernek a karrierjében. Pontosan 19 esztendeje 1996 szeptember 30-án nevezték ki az Ágyúsok menedzserévé. Jövőre jubileum!? - Nézzük hogyan telt el az elmúlt 19 esztendő... 

A 67 esztendős tréner 1981-ben hagyta abba profi karrierjét, s vágott bele a labdarúgás egy más világába, az edzősködésbe. Első megbízatását 1984-ben kapta a Nancy gárdájától. Három esztendővel később az AS Monaco felkereste, s gyakorlatilag átigazolta. Egy bajnoki cím és egy francia kupagyőzelem fűződik a nevéhez a csapat trénereként, majd miután felállt a kispadról, mindenki számára meglepőt húzott, Japánba tette át székhelyét a Nagoya Grampus Eight csapatához. A kaland nem volt hosszú életű, s bár sikeres volt, egy év alatt két kupát is zsebre tett csapatával, szeptember 30-án felmondott, erre pedig nyomós oka volt, az Arsenal! A londoni klub megkeresésére rábólintott, aláírt, másnap pedig már munkába is állt. Ez a munka azóta is folyik, immáron 19 esztendeje, mely a jelenkori labdarúgásban példátlan. Sir Alex Ferguson ugyebár visszavonult, a legendás Vörös Ördög 27 évig irányította a manchesteri klubot.

Arsene Wenger ezidáig 15 trófeát nyert szeretett klubjával. Sokan sóher edzőnek tartják, soha nem szórta a pénzt, fiatal tehetségekből épített csapatot aprópénzért. Sokan pont ezért szeretik és bálványozzák, ám azt szinte mindenki elismeri, hogy a mai modern labdarúgásban egy-két kész klasszis nélkül nem lehet eredményesnek lenni. A futball a pénz hatalmában van, ahogyan Puskás Ferenc is mondta - "Kis pénz kis foci, nagy pénz, nagy foci!"

Arsene Wenger sikerei az Arsenal vezetőedzőjeként:
FA Premier League (3): 1997–98, 2001–02, 2003–04
FA Cup (6): 1997–98, 2001–02, 2002–03, 2004–05, 2013–14, 2014–15
FA Community Shield (6): 1998, 1999, 2002, 2004, 2014, 2015

Korszakos csapatok, kiváló játékosok fordultak meg Arsene Wenger keze alatt az Ágyúsoknál, ám sokan úgy vélik, hogy a 2003-2004-es szezon bajnokcsapatához semelyik nem hasonlítható. Bajnoki aranyérem, ráadásul veretlenül. Ezt sem korábban, sem pedig azóta nem tudta megismételni senki a Premier League 1992 óta íródó történetében.

S hogy pár nevet említsünk ebből a csapatból: Ashley Cole, Robert Pirés, Gilberto Silva, Fredrik Ljungberg, Dennis Berghamp, Sol Campbell, Jens Lehmann, Patrick Vieira és még sorolhatnánk. nem véletlenül nem említettem egy játékos, a rutinosabbak észrevették, hogy ki hiányzik: Thierry Henry, minden idők egyik, ha nem a legnagyobb Ágyúsa, akit Wenger csábított Londonba. Herny az Arsenal történetének valaha volt legeredményesebb játékosa 229 góllal.

Említhetünk azonban egy fiatal generációt is, Robin Van Persie, vagy akár Cesc Fabregas, ekkor bontogatta szárnyát Londonban...!

Megannyi egyéni elismerés, ám a legrangosabb cím, a bajnokok Ligája győzelem ezidáig nem jött össze a számára, habár finálét játszott az Arsenal, abban alulmaradt az FC Barcelona ellenében. Lassacskán legendássá válik Mourinhoval való kapcsolata, a két sztáredző rivalizálása.

Napestig ülhetnénk itt, s írhatnánk jobbnál jobb sztorikat, hiszen 19 év az 19 év, nem egyik pillanatról a másikra illant el. Egy történet, amiben klub és edző, edző és klub neve egybeforrt. Azt pedig, hogy hol az út vége nem tudhatjuk, valószínűleg még maguk a szereplők sem tudják . A jövő kifürkészhetetlen...

Őszi Ádám

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése