2014. január 20., hétfő

A Barca szezonja a számok nyelvén, elképesztő statisztikák!

Túl vagyunk a szezon felén az FC Barcelona pedig ha minimálisan is de vezeti hazája bajnokságát, talpon van a Király Kupában és a Bajnokok Ligájában egyaránt. Körülnéztünk a csapat háza táján, utánanéztünk pár statisztikai érdekességnek. Íme a katalánok szezonja a számok nyelvén, avagy csapatmunka és döbbenetes sérüléshullám. 

FC Barcelona:
A katalán óriás 20 mérkőzésen 51 pontot abszolvált idáig, mérlege 16 győzelem, 3 döntetlen és egyetlen egy vereség. Összesen 54 gólt szereztek ez pedig meccsenkénti 2,7-es gólarány, míg kapott gólok terén 13-nál jár a csapat, mely 0,65-ös átlag. Az utóbbi két forduló két döntetlent hozott, ennek köszönhetően pedig elolvadt a Real Madriddal szembeni hátrány. A "Matracosok" viszont nem tudtak meglépni, ugyanis a két együttes először egymás ellen játszott gól nélküli döntetlent, majd most hétvégén 1-1-es döntetlennel zártak a Levante, illetve a Sevilla ellenében. A házi góllövőlistát Pedro és Sanchez vezeti holtversenyben 11 góllal, ez annak is köszönhető, hogy Messi közel 70 napos kihagyásra kényszerült. A csapat megmutatta, hogy argentin szupersztárja nélkül is tudja hozni az eredményeket a bajnokságban, ám mindenképpen kiemelendő, hogy látszott a "Bolha" hiánya, mikor egy-egy erősebb rivális jött szembe, a csapat vele együtt komplett. Ami viszont kiemelendő, hogy nagyon sokrétű, az eddigi fordulók során 12 játékos talált a kapuba.

Ami a Király Kupát illeti, négy meccsen, tehát két párharcon van túl a csapat. Mindegyik meccset győzelemmel abszolválta, a gólarány pedig 13-1, szinte tökéletes.

A Bajnokok Ligájában csoportelsőként lépett tovább a csapat 4 győzelmet, 1 döntetlent és 1 vertsége számlálva 13 pontot összeszedve. A gárda 16 gólt lőtt és mindössze 5 kapott.

Összegzés:
A csapat eddig 30 meccset játszott, ezeken a meccseken pedig 83 alkalommal rezgette meg az ellenfelek kapuját, mely 2,76 gólos átlagot ad meccsenként. Ami a kapott gólokat illeti, Valdes és Pinto együttvéve 19 alkalommal kellett, hogy maga mögé nyúljon, ez meccsenkénti 0,63 kapott gól.

A csapat házi kanadai-táblája (gól és gólpassz), pontlistája:
Cesc Fabregas 11 gól és 17 gólpassz = 28 pont
Alexis Sanchez 15 gól és 9 gólpassz = 24 pont
Neymar 11 gól és 12 gólpassz = 23 pont
Pedro 15 gól és 6 gólpassz = 21 pont
Lionel Messi 16 gól és 4 gólpassz = 20 pont
Adriano 2 gól és 5 gólpassz = 7 pont
Xavi 3 gól és 4 gólpassz = 7 pont
Andrés Iniesta 1 gól és 4 gólpassz = 5 pont
Dani Alves 2 gól és 2 gólpassz = 4 pont
Cristian Tello 1 gól és 2 gólpassz = 3 pont
Sergio Busquets 2 gól és 1 gólpassz = 3 pont
Gerard Pique 3 gól és 0 gólpassz = 3 pont
Martín Montoya 1 gól és 1 gólpassz = 2 pont
Marc Bartra 1 gól és 1 gólpassz = 2 pont
Jordi Alba 0 gól és 1 gólpassz = 1 pont

A listát látva sok dolgot meg lehet állapítani, többek közt azt, hogy a csapat biztos lábakon áll, még Messi kiesése sem jelentett összeomlást, ahogyan azt nagyon sokan várták. Az előre játékban 4-5 stabil ember van, akire lehet számítani, a csapatból azonban Fabregas idei klasszisa kiemelkedik, egyszerűen zseniális, amit a spanyol művel. Messi hosszú kihagyása ellenére sem áll rosszul.  Persze ez is nézőpont kérdése, hogy mihez képest. Ami némi szomorúságra adhat okot a katalán híveknek, az Xavi és Iniesta teljesítménye, a páros sajnos már nem a régi, de szó sincs róla hogy kilógnának a csapatból, csupán az előző években sokkal dinamikusabbak voltak és többet vállaltak magukra.

Kritikus sérüléshullám:
Elképesztően nagy terhet kell viselnie a csapatnak, ugyanis folyamatosan sérülések nehezítik a munkát. Volt, hogy a komplett védősor kidőlt és középpályások játszottak a védelemben, ám megoldották. Sérüléssel bajlódott hosszabb ideig Dani Alves, Puyol és Jordi Alba. Kisebb kihagyásokra kényszerült Pique és Adriano. Mint ismeretes, hosszú időre majdnem 70 napra kidőlt Lionel Messi, míg Neymar másodszor kényszerül a vonalon túlra, ezúttal úgy fest 3-4 hét kihagyás vár a brazilra. Victor Valdes, a kapu őrzője is megjárta a hadi sérültek sátrát, míg Jonathan, Affelay, Cuenca egész végig sérültek voltak.

Őszi Ádám

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése