2014. január 29., szerda

Kiütéses Liverpool siker a Mersey-parti rangadóra rekordokkal fűszerezve

Hamar, már az első félidő derekára eldőlt a 222. Merseyside-derbi és a három bajnoki pont sorsa. A gólok ezúttal sem hiányoztak, csakúgy mint ősszel, most azonban csupán a Liverpool volt a pályán fél órát követően. Az este folyamán a vörösök csapatkapitánya Steven Gerrard lét rekordot is megdöntött, míg Suarez beérte tavalyi önmagát, mely félelmetes mutatókat jelent. 

Liverpool - Everton 4-0 (3-0)
G: Gerrard (21.), Sturridge (33., 35.), Suarez (50.) ill. - 

Fantasztikus hangulat és a You’ll Never Walk Alone fogadta a csapatokat az Anfielden. Fontos megjegyezni, hogy az Everton nagyon komoly védőgondokkal küzd, szinte a teljes védővel sérült, ez pedig nem sok jót vetített előre a mérkőzésre. A "háború" első lövése a 3. percben dördült el, ekkor Henderson tüzelt távolról és Howard először kényszerült játékba avatkozni. Öt minutummal később Suarez ficánkolt, hatalmas helyet hagytak neki 19 méterre a kaputól, az uruguayi pedig ki is használta ezt, Howard briliáns védése azonban még megakadályozta a gólt. A 18. percben Sturridge vett észre egy lukat a védelemben, indította villámléptű társát Sterling személyében, aki lerázta védőjét és hatalmas ziccerben találta magát, ám Howard remekül jött ki és zárta a szöget. Húsz percnyi játékot követően megállapíthattuk, hogy többet van a labda a vendégeknél, próbálják akaratukat ráerőltetni a hazai csapatra, melynek azonban nagyon jól működött a védelme és a középpálya is remekül szűrt. A pool ha eljutott a kapu előterébe, akkor tüzelt, ezt jelezte Suarez és Gerrard próbálkozása egyaránt. 

A 21. percben aztán már nem tudott mit tenni a vendégek amerikai válogatott hálóőre, Suarez szöglete remekül jött a rövidre, ahol Gerrard ugrott a legmagasabbra, és bólintott a bal felső sarokba vezetést szerezve csapatának és történelmet írva a Merseyside-derbik történetében. A csapatkapitány az első labdarúgó, mely 8 gólt ért el a derbik történetében, illetve azzal is rekorder lett, hogy pályára lépett, ugyanis 28. rangadója szintén rekordot jelent. 

Három perccel a vezetést jelentő gólt követően kettő az egyben léphetett ki Sterling és Sturridge, a játékvezető azonban les címén megállította az akciót, nagyot hibázva, ugyanis a visszajátszások alapján remek ütemben indult Sterling. A gól mellett leggólerősebb játékosát is elveszítette az Everton Lukaku személyében, aki a szögletnél sérült meg és helyére Naismith érkezett. A 27. percben Sturridge tekert 18-ról a bal felső felé, és bizony nem sokat tévesztett. Ezt követően igen mozgalmas percek jöttek, nagyon úgy tűnt, hogy felébredhet csipkerózsika álmából! Előbb Jaglieka lövésénél kellett nagyon résen lennie a hazai hálóőrnek, majd egy perccel később Mirallas próbálkozott messziről, és bizony lövése centikkel haladt el a jobb oldali kapufa mellett.

Ami az egyik oldalon kimaradt, az a másik oldalon bement, Coutinho tálalt mesterien Sturridge elé, aki köszönte szépen és a jobb sarokba helyezte a játékszert. Nem tellett el két perc és újból zörgött a Howard mögött elterülő háló, a kapuőr kijött, miközben  Sturridge kapott remek labdát hátulról és választott egy felettébb érdekes megoldást, ugyanis háttal a kapunak a hálóba lőtt 19 méterről. Technikailag egy tökéletes gól, azon sem csodálkoznánk, ha jelölést kapna a 2014-es Puskás-díjra. A fennmaradó tíz perc eseménytelenül zajlott le.

Féltünk tőle, hogy a második félidő eseménytelen lesz, ám a pool nem ült le. A 49. percben az egyik pillanatban még Mignolet védett, az ellentámadásból pedig Suarez lódult meg és vezette a labdát a félpályáról indulva a kapura, úgy, hogy eközben védőjét lehagyta. A folytatást gondolom tudják, az uruguayi gólzsák ilyen helyzetben ritkán hibázik. Az 54. percben könnyen 5-0-lehetett volna, ám Sturridge lőtt fölé egy büntetőt, így elmaradt a triplázás, mely láthatólag bosszantotta és nem tetszett neki az sem, hogy edzője lecserélte, elmaradt a pacsi, ám a bocsánatkérés a meccs végén nem.

A folytatásban láthattuk Suarez harapósabbik énjét is, egy taposásos esetnél megjárt volna a piros, ám a játékvezető nem látta az esetet. Az Everton hajtott a becsületgólért, ám semmi nem jött össze, a 77. percben Naismith maradt le centikkel a kapu előtt egy bepasszolt labdáról. A túloldalon Moses volt az akiben dolgozott a bizonyítási vágy és oldalhálót lőtt, ám sokkal jobban járt volna ha az üresen érkező társnak középre passzol. 

A Liverpool könnyedén, fölényesen nyerte meg a 222. Merseyside-derbit, győzelmével pedig tartja negyedik helyét és továbbra is ott van az élen lévő hármas fenekében. Mondani sem kell, hogy az Everton számára milyen rosszul jött a kudarc, a csapatot, hátulról közelíti a Manchester United.

Még egy kis statisztika a végére! Suarez elképesztő mérleggel bír, az idei szezonban 18 mérkőzésen immáron 23 gólnál tart, ami megegyezik tavalyi teljesítményével, akkor 33 tétmeccsen tudott 23-szor eredményes lenni a csatár 

Őszi Ádám

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése