2013. június 10., hétfő

Mexikói csatárkeringő, avagy 12,2 millió euró és négy klub üzletelt

Számunkra európai futballszeretők számára nem túl ismert a tengerentúli bajnokságok menetele, többnyire annyit tudunk, hogy Brazíliában és Argentínában élnek-halnak a fociért, és igazi tehetséggyárként üzemelnek az országok. Az MLS-ről jut infó, hiszen sok sztár levezetni az államokba szerződik, na és ott van az MX League Apertura. Sokan megkérdeznék, ha az utcán hallanák, hogy micsoda? Semmi különös, csak a mexikói pontvadászatról beszélünk. 

Egy igen erős és komoly bajnokság a mexikói, ahol bizony egyre több a pénz és egyre magasabb a színvonal. Pár nappal ezelőtt már beszámoltunk egy transzferről, akkor az amerikai válogatott támadó Herculez Gomez szerződött a Santos Laguna csapatából a Tijuana együttesébe. A mai napon pedig újabb két csatár váltott klubot bajnokságon belül.

Hogy mi ez a nagy keringő? Félszezon van az MX League Apertura-ban és csakúgy mint Európában ott is zúg az átigazolási piac. Nézzük hát a hosszas felvezető után, ki szerződött és hova.

Fentebb pont említettük, hogy csatárt igazolt a Tijuana, ez pedig nem volt véletlen, mivel az együttes kolumbiai támadója Duvier Riascos távozóban volt, mostanra pedig már nem tartozik  klub kötelékébe. A 26 esztendős támadó a bajnoki tabellán 13. helyen serénykedő Pacucha együtteséhez szerződött. Ami az eddigi teljesítményt illeti, 16 meccsen 8 gól és 2 gólpassz fűződik a nevéhez, ami elég jó teljesítménynek mondható, ezen teljesítménnyel holtversenyben harmadik a góllövőlistán. Csak halkan jegyezzük meg, hogy érdekes a dobogó második helyezettjét, azt a csapatot, mely a bajnoki cím egyik esélyese elhagyni, egy a kiesőzóna elől menekülő csapatért. A piaci értékét tekintve Riascos 4 millió eurót ér, a Pacucha pedig közel a dupláját 7,6 milliót fizetett érte.

A másik transzfer főszereplője azaz Aldo de Nigris, aki győztes gólt szerzett pár nappal ezelőtt Mexikó válogatottja számára, és ezzel megszerezte a csapat első győzelmét a vb-selejtezőkön három döntetlent követően.  Nigris a Monterrey alkalmazásában állt immáron 2010 óta, az idei szezont tekintve pedig 15 meccsen csupán 3 gólt és 2 gólpasszt tud felmutatni, ex-csapata pedig a hetedik pozícióban várja a folytatást. A beruházó fél a Guadalajara együttese volt, mely 4,6 millió eurót tett le az egyébként 3 milliót érő 29 esztendős csatárért. Új klubja egy hellyel a régi mögött van, tehát nyolcadik a mexikói pontvadászatban.

Őszi Ádám

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése