2015. november 19., csütörtök

SZ-P-M, avagy a labdarúgás képlete és a Tottenham

A londoni székhelyű Tottenham hosszú évek óta jól teljesít, szezonról szezonra ott van a felsőházban, ám az igazi áttörés a nagyok gyűrűjében még nem jött össze, a csapat rendre lemarad a Bajnokok Ligája indulást érő helyekről.   

Manchester United, Manchester City, Arsenal, Chelsea, Liverpool öt klubcsapat, mely alaphangon pályázik a Bajnokok Ligája indulásra a szezon elején. Igen ám, de csak négyen kvalifikálhatják magukat, így alaphangon egy valaki lemarad a nagyok közül is, nemhogy még valaki más férjen oda a mézes bödön közelébe. Ezzel próbálkozik a Tottenham évről évre, ám az áttörés elmarad.

SZ-P-M, avagy a labdarúgás képlete
Mindennek megvan a maga mozgatórugója és a folyamata, illetve motiváció nélkül nem lehet létezni. Egy nagy körforgás az egész labdarúgás, vannak szegmensek, melyek megvannak egymás nélkül, ám nagy egészet csak együtt tudnak alkotni. Ahol ez a nagy egész összeáll, az a klub sikerre van ítélve. Három fő dolgot kell itt megjegyezni, az első a szakmaiság (SZ), gondol itt az ember szakmai tudásra, melyet a szakemberek hoznak magukkal, illetve a másik rész a játékosok, akik ezt kamatoztatják a pályán. Ez maga a futball, ám futball nincsen...

Sajnos, vagy nem sajnos a mai modern futball párosul a pénzzel (P). Ahogy Puskás Ferenc mondta - "Ki pénz kis foci, nagy pénz nagy foci!" - s a képlet milyen igaz. Egy játékos számára mi a fontos!? A motiváció (M), melynek két szegmense van, egyik a pénz, az anyagi haszon, sokakat ez motivál, másokat pedig a szakmaiság, melynek csúcsa a klubfutballban a Bajnokok Ligája. Egy sorozat, mely a legjobb klubokat gyűjti össze, a legjobb klubok pedig a legjobb játékosokat foglalják magukba. Szakmaiság nincsen pénz nélkül, ahogyan a motiváció két szegmense is a pénzre épül. Ezen három szegmens alkotja a nagy kerek egészet.

A Tottenham, egy áttörésre váró klub
A Spurs nem tartozik a legtehetősebb klubok közé, de jóval az átlag felett járnak anyagiak tekintetében, ám pechükre Angliában sok a rivális, a tehetősebb klub. Ahogyan azt az imént leírtuk, a dolgok mozgatórugója a pénz. Nem leigazolni nehéz egy sztárjátékost, hanem megtartani, s fizetni a bérét. Ez sokkalta nagyobb összeg egy szerződés időtartama alatt, mint maga az átigazolási díj. A játékosokat a fizetéssel és a szakmaisággal lehet megfogni, nos itt van a probléma. A Spurs évről évre csak az Europa Ligába tudja kvalifikálni magát, az elitről lemaradnak, s fizetések tekintetében is van egy határ ahol meg kell húzni a nadrágszíjat. Remek játékosok alkotják jelenleg a csapat keretét, ám valami plusz két kiemelkedő kulcsjátékos még mindig hiányzik. Elérni ellehet az elit szintet, ám fenntartani..., az a nehéz feladat. Gareth Bale, Luka Modric, Berbatov, három néz az utóbbi időből akik tényleg a klasszis kategóriába sorolhatóak, s nem volt lehetőség a megtartásukra. A Spurs kiszolgáltatott a sztárklubok által. 

Hogy lesz-e áttörés!? 
Ezt nem tudhatjuk, a klubvezetés azonban ezen dolgozik, most éppen az egyik legnagyobb angol tehetség Dele Alli kezét próbálják megkérni újra. Játékosuknak 2020-ig szóló szerződése van, ám produktuma sokak figyelmét felkeltette, nem csak a Spursnél, hanem a válogatottban is. A klubvezetés ezért jobb feltételekkel, bizonyára magasabb fizetéssel ellátott szerződést kíván kötni. Alli egy korszakos játékosa lehet az angol labdarúgásnak sokak szerint, megtartása kulcsmomentum lehet a jövő csapatát nézve...! 

Őszi Ádám

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése