2015. január 21., szerda

Messi vagy CR7 a jobb!? - íme a válasz a számok nyelvén

A modern kori futballszurkolók nagy többségét lázban tartja és foglalkoztatja a kérdés, hogy vajon Cristiano Ronaldo, vagy Loinel Messi a jobb. Egy biztos, mindkét labdarúgó kivételes tehetség, nevük pedig nagyon sokáig fennmarad majd a halhatatlanok között. A fórumokat és a közösségi oldalakat elfogult és elvakult madridista, illetve katalán kommentek lepik el, mindenki a maga igazát védi. Nem posztunk nekünk sem eldönteni, hogy ki a jobb, természetesen véleményünk nekünk is van, ám most a számok nyelvére fordítottuk le a két klasszis 2014/2015-ös szezonját. Azt pedig, hogy ki milyen következtetéseket von le ebből legyen mindenkinek a maga dolga...  

Fontos és szeretnénk kihangsúlyozni, hogy a Barca klasszisa két mérkőzéssel többet játszott, így alapvetően ha nem is sokkal de egy kicsivel több játékperccel rendelkezik. 

Ami a gólok eloszlását illeti Cristiano Ronaldo hat egységgel jegyez többet, igaz tíz alkalommal büntetőből volt eredményes, míg argentin riválisának ezen mutatója nulla. Ami a gyengébb lábbal szerzett találatok számát illeti, Messi fölényesen vezet, s az is megjegyzendő, hogy termete ellenére a "Bolha" háromszor volt eredményes fejjel, ami tőle igen szokatlan. Messire nem jellemzőek a 16-oson kívüli gólok, vagy csak kis arányban, ám idén Ronaldo lába sem úgy sül távolról, mint az előző években, az állás 2-2-es döntetlen. Szabadrúgások terén nem villognak a felek, CR7 nulla, míg Messi egy alkalommal tudott eredményes lenni. Ami a közvetlen közelről jegyzett gólokat illeti némileg meglepő módon Ronaldo vezet, pedig ez inkább a Barca és Messi stílusa.

Gólpasszok tekintetében döntetlen az állás mindketten tíz asszisztot adtak a csapattársaknak. A különbség a kulcspasszokban és a teremtett helyzetekben keresendő.

Ami a passzokat illeti a Barca stílusából adódóan Messi jóval többet passzolt, majdnem kétszer annyit, míg a passzhatékonyság szinte százalékra pontosan megegyezik. 

A katalánok támadója tripla annyi sikeres cselnél jár, ám az összes kísérletet tekintve a hatékonyság igen egyforma. A megnyert fejpárbajok tekintetében CR7 viszi a prímet, ez nem is lehet kérdés a testalkatól adódóan, a portugál ugyanis sokkalta atletikusabb. Szerelések, labdaszerzések terén nem áll jól a Real vezére, ezen mutató 19-1 Messi javára. A két klasszis közül Messi feküdt eddig többet a földön, az ellenfelek ugyanis vele szemben szabálytalankodtak többet. Ha picivel is, de Messi több szabálytalanságot követett el, mint Ronaldo.

Végezetül pedig a kísérleti mutatók, avagy a portugál több kapuralövést jegyez mint vetélytársa, s százalékos arányban is jóval többször talál kaput. A helyzetkihasználása Messinek jobb.

Mindenki osszon és szorozzon magában! Szerinted ki a jobb az idei szezonban!?

Szeretnénk mégegyszer kihangsúlyozni, hogy mindkét labdarúgó rendkívüli klasszis és örüljünk neki, amíg a rivalizálásukról beszélhetünk, hiszen nem egy unalmas dolog.


Őszi Ádám

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése