2015. október 15., csütörtök

Statisztikai összegző: Robert Lewandowski és a számok nyelve

Három hete a Wolfsburg ellenében Robert Lewandowski vétett egy mesterötöst, azóta pedig nincsen megállás, a lengyel támadót figyeli és isteníti az egész világ. A gólfelelős hazája nemzeti csapatában is folytatta remek szereplését, a FociClub.hu pedig most összegzi eddigi szezonját, avagy beszélgessünk egy kicsit a számok nyelvén. 

Kétségtelen, jelen pillanatban Robert Lewandowski a világ legjobb formában lévő támadója. A 27 esztendős klasszis a 2015/16-os idényben ezidáig minden sorozatot és tétmérkőzést figyelembe véve 13 mérkőzésen 19 gólt szerzett, s 2 gólpasszt osztott ki a társaknak. Ez mérkőzésenkénti 1,46-os gólátlag, melyre bárki büszke lenne. 

A szezonkezdet nem volt kiugró, mondhatni átlagosan csordogált minden a maga medrében, ahogyan egy csatártól az elvárható jöttek a gólok, ám nem olyan léptékben, hogy arról világszenzációként kelljen beszélni. Egy kisebb bokasérülés is hátráltatta őt a játékban, a Wolfsburg ellenében pedig minden megváltozott, valószínűleg örökre beírta magát a futball történelemkönyvébe. Apró sérüléséből felépülve vesztett állásnál lépett pályára, s egy kilenc perces periódus alatt mesterötöst szerzett, szebbnél szebb találatokkal díszítve ezt a világrekordot. Mindenki róla beszélt, mindenki őt csodálta, s a zsurnaliszták megérték összeszedni, milyen fajta és hány darab rekordot döntött meg.

Ez azonban csak a kezdet volt, azóta sincsen megállás! A Mainz ellenében duplával jelentkezett, majd a Bajnokok Ligájában mesterhármas vétett a Dinamo Zagreb ellen. Ha pedig ez még nem lett volna elég a Wolfsburg után a másik fő riválist, egykori csapatát a Dortmundot is kivégezte csapatával. Lewandowski a BVB elleni 5-1-es diadalból egy duplával vette ki a részét. Azóta két Eb-selejtezőn szerepelt, Skóciában duplájával megmentette csapatát, míg Írország ellen győztes gólt jegyezve lőtte ki a lengyeleket a kontinenstornára. Emellett pedig a selejtezősorozata gólkirálya lett 13 találattal.

Lewandowski idei produktumával jelen állás szerint vezeti a Bundesliga góllövőlistáját, élen áll az Aranycipőért folyó versenyben, s előkelő, második pozícióban van a Bajnokok Ligája góllövőlistáján egyaránt. 

Minden sorozatot figyelembe véve 1002 játékperce van, ez pedig azt jelenti, hogy az ellenfelek hálóját 52 percenként rezgeti meg. Ha csak a Bundesligát vesszük figyelembe 517 játékperc mellé párosul 12 gól, ez pedig 43 percenkénti ismétlődésnek felel meg. 

Ha csak a Wolfsburg elleni mesterötös óta számolunk, akkor 6 meccsen jegyez 15 gólt, ez elképesztő 2,5-ös meccsenkénti átlagot eredményez.

A folytatás pedig hétvégén következik, a Bayern München a Werder Bremen otthonában szerepel a szombati nap folyamán. Nagy kérdés, hogy Lewandowski tovább tudja-e folytatni ezt a remek szereplést, vagy elzárul a gólcsap, megjavítják a csőtörést. Ahogy a lengyelnek, úgy a sérülésekkel sújtott Bayern Münchennek is megy a szekere, nem is akár hogyan...!

Aranylabda!? - Nos, sokan elkezdték pedzegetni, hogy jövőre bizony lehet kihívója a Messi-Ronaldo párosnak, avagy abban bízik egy jó nagy bázis, hogy végre megszűnik a duó uralkodása, s más is méltó lesz a cím megnyerésére. Ehhez azonban még nagyon sokat kell letenni az asztalra...!

Őszi Ádám

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése