2015. január 20., kedd

Afrika Kupa: Gervinho kiszállt, Elefántcsontpart pedig besült

Megkezdődtek a 'D' jelű kvartettben is a küzdelmek a 2015-ös Afrika kupán, hatalmas meglepetésre Elefántcsontpart nem tudott nyerni Guinea ellen nyerni, ráadásul elvesztette egyik legjobbját, a kiállítás sorsára jutó Gervinhot. 

Elefántcsontpart - Guinea 1-1  (0-1)
Helyszín: Estadio de Mongomo, Malabo – 11340 néző
Gólszerzők: Doumbia (72.) ill. Yattara M.
Sárga lap: Aurier (40.), Die (54.) ill. -
Kiállítás: Gervinho (58.) ill. -

Elefántcsontpart: Gbohouo - Aurier, Kolo Toure, Bertrand, Kanon - Yaya Toure (Doukoure 86.), Die (Tiene 65.), Tiote - Kalou (Doumbia 65.), Gervinho, Bony. Vezetőedző: Hervé Renard

Guinea: Yattara N. - Sylla, Pogba, Camara, Sankoh - Constant, Fofana, Keita - Conte, Traore, Yattara M. (Camara 71.). Vezetőedző: Michel Dussuyer

Meglehetősen szerényen kezdte a mérkőzést a jóval esélyesebbnek számító elefántcsontparti együttes, a labda mezőnyben folyt, a felek méregették egymást. Az első negyed óra elteltével lövési kísérlet nélkül állt a találkozó. A 17. percben aztán remek kontratámadást vitt véghez Gervinho, az AS Roma klasszisa az akció végén a felsőlécet találta telibe. Guinea azonban nem adta  magát, sőt Yattara révén a 36. percben a vezetést is megszerezte. Hervé Renard tanítványai nem tudtak válaszolni, így hatalmas meglepetésre a honfitárs Michel Dussuyer csapata mehetett a szünetre vezetéssel.

A második játékrész első tíz percében aztán elkönyvelhettük, hogy Elefántcsontpart sokkal többet birtokolja a labdát, ám még kósza lövésig sem jutottak el Bonyék. Az 56. percben aztán Yaya Toure eresztett meg tizenhétről egy löketet, mely csúnyán mellément. Az 58. percben aztán Gervinho vesztette el fejét, könyöklés miatt járt a piros, majd a Roma középpályása egy igen komoly hisztit mutatott a földet ütlegelve. Ezzel könnyen lehet hogy a torna is befejeződött a számára, erről majd a fegyelmi bizottság és az eredmények egyaránt döntenek. A 60. percben aztán Traore eresztett meg egy távoli lövést, s csak a keresztléc állt annak útjába, hogy ne duplázza meg vezetését Guinea. Két minutummal később aztán kis híján büntetőt hozott össze Tiote, centiken múlott, hogy csak szabadrúgás lett az esetből. A 72. percben aztán a semmiből egyenlített csontpart, Yaya Toure ívelt remek labdát Bony irányába, a támadó mellel megszelídítette, majd a levevőben passzolva kiugratta a csereként beálló Doumbiát, aki remekül belsőzött a jobb alsóba. Egy percre rá kis híján Bony a vezetést is megszerezte, ám egy védő remekül érkezett. A folytatásban nem született több gól, igazán nagy lehetőséget nem jegyezhettünk fel, így meglepetésre pontvesztéssel kezdte a tornát Elefántcsontpart.

A D-csoport állása:
1. Elefántcsontpart – 1 pont (1-1)
2. Guinea – 1 pont (1-1)
3. Mali – 0 pont (0-0)
4. Kamerun – 0 pont (1-0)

A D-csoport másik mai meccsén:
20:00 Mali - Kamerun

Az Afrikai Nemzetek Kupája góllövőlistája:
1 gólos: Bola (Egyenlítői-Guinea), Bifouma (Kongó), Aubameyang, Evouna (Gabon), Singuluma (Zambia), Bolasie (Kongói Demokratikus Köztársaság), Ali Moncer (Tunézia),  Ramos (Zöld-foki Köztársaság), André Ayew (Ghána), Diouf, Sow (Szenegál), Phala (Dél-Afrika),  Ghoulam, Slimani (Algéria), Yattara M. (Guinea), Doumbia (Elefántcsontpart)
Öngól: Hlatshwayo (Dél-Afrika)

Őszi Ádám

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése