2013. január 28., hétfő

Afrika kupa: Ghána kiütötte Nigert és csoportelsőként továbbrobogott, a másik meccsen nem született döntés így Mali örülhetett

Tegnap megkezdődött az Afrika kupa csoportkörének utolsó harmadik fordulója. Az "A" jelű négyes első helyén a házigazda Dél-Afrika végzett öt ponttal, míg a történelmet író Zöld-fokiak szintén öt ponttal léptek tovább bombameglepetésre, ám gólarányuk egyel rosszabb volt mint a házigazdáé, így a második helyen végeztek. A mai napon a "B" csoport küzdelmeire került sor és még mind a négy válogatottnak megvolt az esélye a továbbjutásra. Az "A" és a "B" csoport azért fontos számunkra, mivel eme két csoport első helyezettjei, a csoportok második helyezettjeivel küzdenek majd meg a negyeddöntőben. A kérdés tehát nem csak az volt, ki lesz a két továbbjutó, hanem az is, milyen párosítások alakulnak ki. 

Kongó csapata remekül kezdte a találkozót, Lualua révén már a 20. másodpercben kapufáig jutottak, majd pedig a kipattanót összeszedő kongói betört a büntetőterületen belülre és szabálytalankodtak vele szembe, így az első percben büntetőt ítélt a játékvezető. A tizenegyes elvégzését a harmadik percig húzták, Mbokani azonban magabiztosan lőtt a kapuba (1-0). Mintha nem is ezen a tornán lettünk volna, a játékosok pörögtek és ennek meglett a túloldaldalon is az eredménye a 14. percben egy alapvonalról visszagurított labdát lőtt a kapuba M. Samassa mintegy hét méterről (1-1). Az első félidőben nem született több találat, a csapatok mind mezőnyben, mind pedig próbálkozások terén kiegyenlített teljesítményt mutattak.

A második játékrész sokkal eseménytelenebbül zajlott, mint az első, az iram erősen leült. A 66. percben Samassa majdnem megszerezte mali és önmaga második találatát, ám lövése centikkel a kapufa mellett pörgött el. Az események is felpörögtek, a túloldalon Mulumbu sarokra tartó lövését tán a torna védésével hárította Samassa. A kongói játékosok több alkalommal is tizenegyest próbáltak eljátszani, ám a bíró nem fújt a sípba teszem hozzá teljes joggal. A 78. percben a csereként beállt Traoré fejelt kapufát, majd pedig 40 másodperccel később Cheick Diabate lőtt kapufát, a mérkőzést simán eldönthette volna Mali csapata. A háló nem rezdült meg többet a meccsen, mely azt jelentette, hogy a döntetlennel Mali lett a csoportmásodik  Kongó pedig búcsúzik. 

Kongói Demokratikus Köztársaság - Mali 1-1 (1-1)
Moses Mabhida Stadion, Durban
Vezette: Djamel Haimoudi
Kongói DK: Kidibaba – Kiritcho, Mongongu, Zakuani, Mpeko – Kaluiytuka (Kanda 79.), Mulumbu, Lualua (Mputu 46.), Makiadi – Dida (Kabangu 86.), Mbokani.
Mali: Samassa – Diawara, Wague, Coulibaly, Tamboura – S. Keita, Sissoko (Traoré 73.), Sow – Samassa (Diabate C. 78.), Diakite (Diarra 87.), Maiga.
Gólszerzők: Mbokani (3.-büntető) ill. M. Samassa (14.)
Sárgalapok: Mulumbu (21.) Makiadi (77.) ill. Keita (32.), Sow (33.), Tamboura (52.), Samassa M (77.), Traoré (85.)

A csoport eddigi meccsein már letükröződött, hogy a kvartett leggyengébb válogatottja Niger együttese, míg Ghána csapatát a szakemberek is a torna egyik esélyesének tartják. A mérkőzés képe ennek megfelelően alakult, a vezetés már meg is volt a 6. percben Gyan révén, majd pedig az előny a 23. percben Atsu duplázta  meg és ezzel gyakorlatilag már ekkor tudni lehetett, hogy Ghána csoportelső lesz, a másik meccsen pedig csak akkor van esélye Kongó csapatának ha nyer. A ghánai mesterlövészek pontosak voltak és eltalálták a kaput számtalanszor, míg nigeri részről kósza lövések érkeztek, melyek kaput sem találtak.

A második játékrész elején Ghána jelezte a mai meccsen ő az úr, négy perc elteltével Boye szerezte meg csapata harmadik találatát (0-3). A folytatásban visszavett a lendületből Ghána, talán a játékosok esze is már a negyeddöntőn járt. Az állás nem változott, ezzel Ghána csoportelső lett.

Niger - Ghána 0-3 (0-2)
Nelson Mandela Bay Stadion, Port Elizabeth
Vezette: Badara Dattai
Niger: Daouda – Kourouma, Dankwae, Chikoto, Mohamed (Kader 60.) – Soumaila, Lancina, Koudize (Issoufou B. 61.),  – Sidibe (Issoufou A. D. 79.), Talatou, Maazou 
Ghána: Dauda – Pantsil, Boye, Vorsah, Afful – Adomah (Asante 63.), Agyemang, Rabiu (Boateng D. O. 73.), Astu – Asamoah, Gyan (Clottey 77.).

Gólszerzők: Gyan (6.), Atsu (23.), Boye (49.)
Sárgalapok: Koudize (21.), Chikoto (25.), Dankwae (51) Soumaila (87.) ill. Agyemang (32.)

A B csoport végeredménye: 1. Ghána 7 pont, 2. Mali 4 pont, 3. Kongói DK 3 pont, 4. Niger 1 pont.

Így tehát kialakult a negyeddöntő két párosítása, az "A" csoport és a "B" csoport első helyezettjei a másodikokkal mérkőzik majd meg. Nevesítve:

Dél-Afrika - Mali
Ghána - Zöld-foki Köztársaság

A sors furcsa fintora, hogy Kongó nem talált legyőzőre, mindhárom meccsét döntetlenre adta, ám ez nem bizonyult elégnek...

Őszi Ádám

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése