2013. február 9., szombat

Kaposvári Rákóczi FC: a magyar Arsenal, avagy Prukner László az NB I. Arsene Wenger!

A cím hallatán sokan felkaphatják a fejüket, miről van szó? Nos, találtunk némi párhuzamot az Arsenal és a Kaposvár csapata között, illetve a két klub edzője Prukner László és Arsene Wenger közt. Nézzük miről is van szó. 

Kaposváron hosszú évek óta elsőosztályú klubot működtetnek, a csapat a 2004/2005-ös szezon óta az NB I tagja. A klub mondhatni a középmezőnybe tartozik, hol sikerül elcsípni egy jobb helyezést, de többnyire a középmezőny második felében tanyázik az együttes. A cél minden szezonban a kiesés elkerülése azaz a bennmaradás, hiszen nincsenek szponzorok, így pénze is kevés van a klubnak, mondhatni önfenntartó üzemmódban működik, erre térjünk vissza később.

Egy kis kitérőtől eltekintve a klubot mindvégig Prukner László irányította, vele jutott fel az együttes, a tréner szinte egész életét a klubnál töltötte. Míg ő kipróbálta magát másutt (FTC, ZTE) addig helyét Sisa Tibor vette át, a Tanár Úr hasonló tanári felfogásban irányította a csapatot, azonban távozott és a megüresedő helyet ismét Prukner László tölti be.

Kaposváron a pénztelenség arra kényszeríti a klubvezetést, hogy félévről-félévre megváljon legjobb játékosaitól. Kénszerűség ez, de inkább kifizetik játékosaikat, minthogy tartozzanak, így tehát a klub minden félévben a túlélésért küzd. 

Nos, a túloldalon Arsene Wenger nem küzd ily problémákkal és a csapat is rendszeresen az élmezőnybe tartozik, de esztendők óta nem nyernek semmit. Itt pedig elkezdhetjük vonni a párhuzamot a két csapat között. Sem az Arsenal, sem pedig a Kaposvár nem tudja megtartani kulcsembereit, így nem jön létre soha egy igazi kész csapat. Pedig ha sikerülne, állítom mindkét klub bajnokságot nyerne hazájában...

Gondoljunk az Arsenal esetére: Hol van most Cesc Fabregas, hol van most Robin Van Persie, hol van most Samir Nasri és még sorolhatnánk mind a City, Arsenalos légióját és a többieket...

Gondoljunk a Kaposvár esetére: Az UTE a Vidi és a DVSC azon klubok ahol van "pénz" persze honi szinten mérve elviszik a kiemelkedő teljesítményt nyújtó játékosokat, a Kaposvár pedig engedi, mert ha nem tenné, tönkre menne a klub, nem lenne miből létezni, így egy padhelyzet alakul ki.

Képzeljük el, milyen csapat lehetne Kaposváron: Balajcza Szabolcs (UTE), Kovács Zoltán (Famagusta) Szakály Dénes(Videoton), Szakály Péter (DVSC), Milan Peric (Videoton), Nemenja Nikolic (Videoton), Andre Alves (Videoton),  Dusan Vasiljevic (Cottbus), Gosztonyi András (MTK), Boris Gujic (Sarajevo), Rajczi Péter (UTE) és ha nagyon körülnéznénk találnánk még pár nevet.

Vajon milyen csapatok érhettek volna össze? Erre persze lehet mondani, hogy hát más csapatok ugyan úgy eladják játékosaikat, de ez nem ugyan az és itt húznám a két edző közti párhuzamot. Mind Prukner László és mind Arsene Wenger nem tud, vagy nem vesz játékosokat sok pénzért, hanem fiatal tehetségeket karol fel és teszi őket játékossá! A fent említett összes játékos egyik és másik edző keze alatt lett valaki, majd pedig kényszerűségből meg kellett válni tőlük. 

Mindkét csapatnak vannak jelenleg is értékei, és szinte biztos hogy nem tudják megtartani őket és a jövőben is lesznek, ez egy ördögi kör. Persze ebből a státuszból az Arsenal könnyedebben kiléphet, de Kaposvárott a helyzet nehéz és nem akar változni, hiányzik a befektető, pedig ha pénz és munka párosulna annak meglenne az eredménye...

Mindkét klub és edző hűségesen dolgozik saját elvei szerint és nevelik a játékosokat a nagyobb/gazdagabb klubok számára...

Őszi Ádám

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése