2013. február 9., szombat

Afrika kupa: Megvédte tavalyi bronzérmét a Keita vezette Mali együttes, Ghána ezúttal is elbukott!

Két bús csapat mérkőzését hozta a 29. Afrika kupa bronzmérkőzése, mely szakadó esőben került megrendezésre. A kérdés az volt, melyik edző tudja jobban összeszedni csapatát, elfeledtetni az elődöntőben elszenvedett kudarcot és a mai meccsre koncentrálni. Ha lehet így mondani a címvédő Mali együttese volt, ugyanis a Keita vezette csapat tavaly megnyerte a bronzmérkőzést. A nagy kérdés tehát az volt sikerül e a bronzvédés... 

Az első percekben Ghána tudatosan letámadott, ami látszólag megzavarta Mali csapatát, de nagy helyzet nem alakult ki és a szorítás is fokozatosan elmúlt. Az első komolyabb helyzetre ( korábban Gían kétszer, Keita egyszer már próbálkozott) a  15. percben Atsu előtt adódott, de gól nem lett, csak helyzet maradt a lehetőség. A találkozó roppant unalmasan zötykölődött, mikor a 21. percben a semmiből megszerezte a vezetést Mali válogatottja. Samassa érkezett remekül egy beadásra és szép mozdulattal csukafejest bemutatva vette be a Ghánai kaput (1-0).

A 24. percben Asamoah próbálkozott a túloldalon, azonban lövése csak oldalhálót talált. A bekapott gólt követően folyamatosan nőtt a nyomás a mali kapu előtt, de ez a fölény meddőnek bizonyult és többnyire gyenge próbálkozások kísérték. A 43. percben a semmiből meglehetett volna a második Mali gól, egy védelmi hibát követően Samassa került helyzetbe, a Ghánai kapus teljesen feleslegesen jött ki, ám a válla fölött elemelt labda a kapufán csattant, így maradt az egy gólos vezetés. A hajrát nagyon megnyomta Mali, a 45. percben Keita lövése tévesztett kaput nemsokkal, azonban gól nem született, így 0-1-el vonultak a felek az öltözőbe.

A második félidő remekül kezdődött Mali számára, egy bepasszolt labdára teljesen egyedül és üresen érkezett Keita a Barca korábbi játékosa és a kapuba passzolta a labdát, ezzel megduplázva csapata előnyét és óriási lépést téve a bronzérem felé (2-0). 

A következő percekben beszorult Mali, majd pedig a játékvezető tizenegyest ítélt kezezésért. Megjegyzendő, hogy a játékos keze a háta mögött volt, így jogtalan büntetőt kapott ismét Ghána csakúgy mint Burkina Faso ellen. A  végrehajtó a gólkirályi cím várományosa Wakaso volt, aki már hármat belőtt a tornán, most azonban csúnyán földurrantotta a labdát, így maradt a két gólos Mali előny. A játékvezetésről pedig annyit, továbbra is katasztrofális...

A 66. percben szabadrúgáshoz jutott Ghána, melyet Gyan végzett el remekül, azonban lövését Diakite fantasztikus bravúrral hárította. A túloldalon szintén rögzített helyzetből Keita próbálkozott az inkább ívelt, lecsapódó labda némi nehézséget okozott Daudanak aki kapu fölé paskolta a labdát. Váltották egymást a helyzetek, előbb a Mali kapu előtt volt keveredés, majd pedig a túloldalon Keita talált a hálóba, azonban a bíró anulálta a találatot les címszóval, hozzátéve jogosan. A 82. percben jött egy remek lövés K. Asamoah révén, mely utat talált a kapuba a kapust rendesen megtévesztve (2-1). Most hiányzott csak igazán a kihagyott tizenegyes, izgalmas végjáték elé néztünk. A 90. percben büntetőt próbált kiharcolni Ghána, azonban műesésért járt a sárga, megjegyzem jogosan. Mali már nem akart támadni, hosszú percek óta védekeztek, ám egy kontrát követően a korábban csereként beállt Diarra S. lőtt a kapuba és ezzel eldöntve a bronzérem sorsát véglegesen (3-1). Hármat harsant a sípszó, Mali megvédte tavalyi bronzérmét, Ghána negyedik helyen végzett a 29. Afrika kupán.

Mali - Ghána 3-1 (1-0)
Nelson Mandela Bay Stadion, Port Elizabeth
Vezette: Eric Otogo-Castane
Mali: Diakite – F. Diawara, Coulibaly A., Coulibaly S., Tamborua – Traore, Samassa (Diarra S. 78.), Traore K. M.,  Coulibaly O. – Keita, Diabate.
Ghána: Dauda – Boateng, Vorsah, Boye (Mensah 46.), Afful – Asante, Wakaso, Asamoah, Awal – Atsu (Adomah 70.), Asamoah Gyan (Clottey 75.).
Gólszerzők: Samassa (21.), Keita (47.) Diarra S. (90+2.) ill. Asamoah K. (82.)
Sárgalapok: Tamboura (46.) ill. Wakaso (25.), Vorsah (33.), Asante (90.)

Őszi Ádám

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése