2016. január 9., szombat

Bundesliga: Középmezőny! - Félszezon összegző III. rész

Jelen pillanatban a német élvonalbeli labdarúgó-bajnokság (Bundesliga) 18 csapatos mezőnye a holtszezonban evickél. A mezőny túl van a bajnokság felén, s december 19-től egészen január 22-ig pihenhetnek, átalakulhatnak, s felkészülhetnek a gárdák a folytatásra. Félévi összegző cikksorozatunk négy résszel jelentkezik, harmadjára a középmezőnyben helyet foglaló együtteseket mutatjuk be. A kiesőzónáról és az alsóházról korábbi cikkeinkben olvashatnak.


Relatív, hogy mit nevezünk középmezőnynek, hol van az a vonal, melyre azt mondjuk, hogy már élmezőny. Ahogyan cikksorozatunk korábbi részeiben is említjük, négy felé osztottuk a Bundesliga 18 csapatos mezőnyét, a kiesőzóna és az alsóház után következzék a középmezőny, melyet alulról az alsóházat vezető Hamburg képvisel, míg felülről a Schalke 04 zár, a maga hatodik helyével. Igaz a Leverkusen ötödikként ugyanennyi ponttal áll mint a kékek, de jobb mutatókkal, ám azt a bizonyos vonalat valahol meg kell húzni. Mi itt húztuk meg, lévén nagy több pontos szakadék nem választja szét sehol sem a mezőnyt.

6. Schalke 27 pont (23-23) - Gelsenkirchenben a Bajnokok Ligája indulást érő helyek elérése az elvárás, a csapat éveken át oszlopos tagja volt a csoportküzdelmeknek, tavaly azonban csak egy hatodik helyre futotta, így be kellett érni az Europa Liga indulással. Eddig az idei produktum sem meggyőző, Huntelaar abszolút nem remekel, míg a nyáron vásárolt támadó, a Werderben még remeklő Di Santo mindössze egy találatra volt képes fél szezon alatt. Se színe, se szaga, így jellemezhető a produktum az elvárások tükrében. Idegenben negatív a csapat mérlege, míg hazai pályán sem beszélhetünk kiemelkedő teljesítményről. A csapat házi gólkirálya Huntelaar mindössze 5 góllal

7. Wolfsburg 26 pont (26-21) - A tavalyi szezonhoz képest Dieter Hecking együttesénél a legjobban megfigyelhető a visszaesés. Hol van már a bajnoki ezüstérem a Bayern München mögött, az év végén szerzett 69 pont és a 72 rúgott gól!? Idén a félszezonnál mindössze a hetedik a csapat, annak ellenére, hogy jelentős összegeket fordítottak erősítésre, s csupán De Bruyne hagyta el a csapatot kulcsemberként, igaz ezt úgy fest, hogy nem tudta megemészteni, a pótlás kijelenthető, hogy nem sikerült. Tavaly egész szezonban volt 5 veresége és 9 döntetlenje a csapatnak, most az 5 vereség már megvan, s 5 döntetlen is párosul hozzá. Nincsen kiemelkedő csatárteljesítmény, Bas Dost tavalyi formája a múlté. A sok pontvesztés mellett ki kell emelni, hogy míg tavaly 72 gólig jutott a szezon során a gárda, most félszezonban mindössze 26-nál tartanak. Legutóbbi négy bajnokijukból egyet sem tudtak megnyerni a farkasok, a rossz és nem várt helyezés pedig az idegenbéli produktumban keresendő. Elképesztő a különbség, hazai pályán 20 pontot szerzetek, s 22 gól mellet 8 kaptak, ez a harmadik legjobb a ligában,  míg az idegenbéli mérleg katasztrofális 8 mérkőzés 1 győzelem, 3 döntetlen és 4 vereség, mindössze 4 azaz 4 rúgott gól és 13 kapott. A csapat házi gólkirálya Bas Dost 7 góllal

8. Mainz 24 pont (23-23) - Az első és legfontosabb, hogy a hét év után távozó szakember Thomas Tuchel után sem állt meg az élet Mainzban. Martin Schmidt csapata bár hullámzóan szerepel, kevés a döntetlen, többnyire vagy nyernek, vagy kikapnak, s tudjuk, hogy a három és az egy pont között mekkora a különbség. A csapat mindössze három pontnyira van a nemzetközi kupaindulást érő helyektől. A célkitűzés így mi más lehet a folytatásban, mint ezek egyikének elérése. A csapat házi góllövőlistáját Malli vezeti 8 góllal, de Muto 7 gólját is meg kell, hogy említsük, illetve azt, hogy a támadógépezet nem egy lábon áll. 


9. Köln 24 pont (18-21) - Tavaly az alsóházban végzett a csapat, s a kiesőzóna elől menekült, idén ez a tendencia más. Peter Ströger együttese sokkal jobban is állhatna, ha nem a Bundesliga jelenlegi döntetlenkirályi címének fő esélyese lenne. Kiemelendő, hogy a támadógépezet sokszor akadozik, 17bajnoki mérkőzésből 9 alkalommal hagyták el a pályát rúgott gól nélkül. idei eddigi góltermésük magasan a leggyengébb a felsőházban. A góltalanság főként hazai pályán jellemző, ám az is kiemelendő, hogy saját közönsége előtt a Köln alig kap gólt, a Bayern mögött a második legkevesebb gólt kapták ebben az összevetésben, igaz összességében az idegenbéli mérleggel már közel sem ilyen jó ez a statisztika. A Köln góljainak közel 40 százalékát a csapat házi gólkirálya Modeste jegyzete, szám szerint 7-ig jutott eddig. Sok múlik tehát azon, hogy ő milyen napot fog ki, s mennyire tudják hatástalanítani. A védelem erősítésére már van egy téli érkező, Filip Mladenovic a BL csoportkörében érdekelt BATE gárdájától érkezett.

10. Hamburg 22 pont (19-23) - Az előző két szezonban rendre a kiesőzónában volt a Hamburg félszezonkor, s a szezon végén egyaránt. Mindkétszer osztályozó párharcra kényszerült a csapat, s csak nüánszokon múlott a bennmaradás. Idén egy picivel jobb a helyzet Bruno Labbadia együttese félszezonkor hét pontnyi távolságra van a kiesőzónától, s vezeti az alsóházat az együttes. Van der Vaart távozása nem rázta meg a csapatot, a télen ezidáig pedig nem tapasztalhattunk játékosmozgást a Hamburgnál. Igaz Stieber Zoltán távozna, de a klub nem engedi annak ellenére, hogy nem is játszatják és kérői is vannak. A Hamburg hazai pályán nem teljesít túl jól, ám idegenbeli mérlegüket sok élvonalbeli csapat elfogadná. Összességében 9 meccsen szereztek 14 pontot, ezzel a Bayern és a Dortmund mögött ők szerezték a legtöbb pontot idegenben. A csapat házi gólkirálya: Lasogga - 6 góllal

Így fest tehát a holtszezonban a középmezőny, ám ahogyan az elején is írtuk, a tabella roppant sűrű, felfelé és lefelé is könnyen meg lehet indulni egy jobb, vagy rosszabb szériával. Holnap, azaz szombaton cikksorozatunk negyedik, egyben záró részével jelentkezünk, mely az élmezőny tagjait hivatott bemutatni. Terítéken lesz a Leverkusen, a Mönchengladbach, a Hertha BSC, A Borussia Dortmund és a listavezető Bayern München.

Őszi Ádám

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése