2015. december 22., kedd

Vardy nyomában a spanyol támadó

Az idei szezonban Jamie Vardy rökönyítette meg a futballvilágot, története mesébe illő, gólzsákját egyik pillanatról a másikra nyitotta ki, s egymás után tizenegy mérkőzésen eredményes tudott lenni, ezzel megdöntötte a Premier League rekordját. Egy hasonló sorozat Spanyolországban a La Ligában is kibontakozóban van, ám Lucas Pérez ezidáig nem sok rivaldafényt kapott a sajtótól. 

Jamie Vardy a legendás holland támadó Ruud van Nistelroy rekordját adta át a múltnak nemrégiben, az egykori Vörös Ördög zsinórban tíz mérkőzésen tudott eredményes lenni. A jelenlegi új rekord egy tizenegy mérkőzéses széria, idén eddig ez a legjobb, ám Lucas Pérez közelít ehhez, immáron egymást követő hét bajnokin rezgette meg az aktuális ellenfelek hálóját.

Igen ám, de a spanyol rekord más léptékkel mérendő, Lionel Messi a 2012-13-as szezonban zsinórban minden egyes spanyol élvonalbeli klub hálóját bevette, 19 mérkőzést követően szakadt meg a szériája. Akkor az argentin 2012 november 3-án a Celta Vigo ellen nem tudott betalálni, azt követően azonban minden csapat hálóját megrezgette. A kör pedig 2013 március 30-án zárult be a Celta Vigo elleni visszavágón. Messi 19 meccsen 30 gólig jutott, majd a következő bajnokit sérülés miatt kihagyta, így a sorozat megszakadt.

A Real Madrid klasszisa Cristiano Ronaldo a 2014-15-ös szezonban futott egy tíz mérkőzéses szériát, ez pedig egyéni rekord az ő esetében. 

Az idei szezonban Jamie Vardy 11 meccses szériája mellett Aubameyang futott egy hasonlót, a gaboni 8 egymás utáni mérkőzésen tudott eredményes lenni. Spanyolországban idén volt még egy hasonló széria, ám Luis Suarez a Depor ellen nem tudott eredményes lenni, így ő 7 mérkőzésig jutott. Szintén hétnél tart jelenleg Lucas Pérez a Deportivo La Coruna csatára, aki viszont bevette a Barca hálóját és a hétvégén is eredményes tudott lenni.

Lucas Pérez csakúgy mint Vardy eddig a periférián kívülre esett, most azonban teljesítménye egyre inkább figyelmet érdemel. Sorozata október 30-án az Atletico Madrid elleni góljával kezdődött, s jelenleg is tart. Zsinórban a következő csapatok hálóját vette be: Atletico Madrid, Levante, Celta Vigo, Las Palmas, Sevilla, Barcelona, Eibar. A sorozat nívóját növeli a csapatok névsora, melyben ott vannak a jelenlegi szezon élmenői. A sorozat jövő héten a Getafe ellenében folytatódhat.

A spanyol támadó immáron 27 esztendős. Profi karrierjét az Atletico Madrid harmadik csapatában kezdte, s nem is jutott feljebb. Ezt követően a Rayo Vallecano alkalmazásában állt, majd elhagyta Spanyolországot, s az ukrán Karpaty Lviv csapatát erősítette. Ezt követően megfordult a görög PAOK-nál, majd tavaly kölcsönjátékoskén tért haza a Deporhoz, mely a nyáron élt opciós jogával. 

Őszi Ádám

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése