2015. november 2., hétfő

Trónfosztás előszele Horvátországban!

Minden nagy sorozatnak vége szakad egyszer, könnyen lehet, hogy déli szomszédunknál a horvát élvonalban idén jött el a jeles pillanat, s nyolc egymást követő bajnoki cím után nem a Dinamo Zagreb lesz a bajnok. A BL-ben az Arsenalt legyőző együttes ugyanis a honi pontvadászatban  rég nem látott botladozást mutat be. Nézzük, hogyan áll a 1. HNL! 

A horvát élvonalbeli labdarúgó-bajnokság (1. HNL) csapatai a 15. fordulón estek túl a hétvégén, s rég nem látott kép tárul elénk, az egyeduralkodónak számító Dinamo Zagreb ugyanis csupán a dobogó harmadik fokát bitorolja, a csapat teljesítménye roppant hullámzó, meglepően sok pontot hullajtott el ezidáig, csupán mérkőzéseinek 46 százalékát tudta megnyerni. Az utóbbi években a Hajduk Split lőtávba sem tudott kerülni, míg a Rijeka nevével elkezdtünk megismerkedni. Nos, jelenleg mindkét együttes megelőzi a címvédőt, igaz előnyük nem mondható vaskosnak. A trónfosztás előszelét azonban mindenki érzi Horvátországban, s a legtöbben nem is bánnák, ha az egyeduralom végre megtörne.

Dinamo Zagreb
A regnáló bajnok, zsinórban nyolc bajnoki cím tulajdonosa a 13. fordulóig veretlennek tudhatta magát, ám produktumára nem lehetett büszke, ugyanis 7 győzelem mellett 6 döntetlen is "ékesítette" az eredménysort. A legutóbbi két forduló pedig rémálomszerűen sikerült, nagyon messzire kell visszatekinteni a klub történetében ahhoz, hogy két egymást követő bajnoki vereséget tudjunk felsorakoztatni. A Dinamo tavaly veretlenül nyerte meg a ligát, erre idén már biztosan nem nyílik esélye. Két hete a most már éllovas Rijeka mért 2-1-es vereséget a fővárosi csapatra, míg most hétvégén az ősi rivális Hajduk Split városi vetélytársa leckéztette meg Zoran Mamic csapatát. Az eddigi 17 kiírásból 12 alkalommal a Dinamo Zagreb vitrinjébe került a bajnoki trófea, idén azonban úgy fest, hogy más is közel kerülhet a mézes bödönhöz. Beköszöntött Horvátországban a trónfosztás előszele.

Hajduk Split
A csapat neve hallatán egy magyar futballszurkolónak elsőre a Loki elleni nemzetközi kupapárharc kelljen, hogy beugorjon, melyet a magyar klub elsöprő sikerrel abszolvált. Hol van már a 2004/2005-ös szezonban bajnoki címet nyerő csapat, azóta nem sok örömpillanata volt a Hajduk fanatikusainak. Talán majd idén!? Ehhez azonban nem csak az ősi riválist kell felülmúlni, a Rijeka is bejelentkezett a bajnoki címért. A két csapat pont hétvégén mérte össze tudását, a mérkőzés előtt még a Hajduk Split vezette a ligát, ám a 3-0-ás zakó azt jelentette, hogy a Rijeka állt az élre, s a klub történetében példátlan módon felülről néz vissza a két nagyágyúra. A Hajduk kapcsán kiemelendő, hogy a három szóban forgó csapat közül messzemenően ők találtak az ellenfelek kapujába legkevesebbszer.

Rijeka
A kérdés egyszerű, vajon kipukkad a lufi, vagy végigviszi a szezont Matjaz Kek csapata, mely története első bajnoki aranyára tör idén. A Rijeka még veretlen, noha már ők is hét döntetlent számlálnak. Sokan úgy gondolták, hogy tavaly Kramaric távozását követen összeszakad a csapat, ám megkaptuk a választ, a Rijeka erősebb, mint valaha eddig.

Őszi Ádám

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése