2015. május 26., kedd

Egy piros! Két piros! Három piros! Négy piros!

Bajnokavatás csak idézőjelben, ugyanis nem a Galatasaray lépett pályára, hanem a Fenerbahce vendégszerepelt a Basakhesir otthonában, s a négy gólos döntetlennel eldőlt, hogy a címvédőnek matematikai esélye sem marad az utolsó fordulóra, a Sneijder vezette riválisé az arany. A mérkőzés vége lapzuhatagba torkollott, a bajnoki aranyról lecsúszó Fener hét emberrel fejezte be a találkozót. 

Basakhesir - Fenerbahce 2-2 (0-0)
G: Batdal (53., 62.) ill. Diego (81.), Webo (88.)
Kiállítás: - ill. Topuz (83.), B. Alves (90+2.), Erkin (90+2.), Webo (90+6.)

Mindkét fél számára nagyon fontos volt a mérkőzés, a Fenerbahce matematikai esélyét tarthatta volna életben a bajnoki címre, míg a Basaksehir az Europa Liga indulásért küzd a Bursaspor és a Trabzonspor ellenében. A címvédő számára csakis a győzelem lett volna elfogadható, ám a második játékrészben Batdal duplájával két gólos előnyre tett szert a hazai csapat. A végjáték roppant eseménydúsra és emlékezetesre sikeredett, ám semmiképpen sem pozitív értelemben. Diego révén előbb egyenlített, majd Topuz révén megfogyatkozott a Fener, a hazai csapat pedig büntetőt hibázott. A 88. minutumban aztán Webo egyenlített, a hosszabbításban pedig elszabadult a pokolt, előbb Alves, majd Erkin számára is villant a piros, majd a legvégén Webo követett el szörnyű szabálytalanságot, nyakon talpalta ellenfelét. A hármas sípszó után a Fener elkönyvelhette, hogy idén lecsúszott a bajnoki aranyról, míg a Basakhesir saját kezében tartja sorsát.

A török Super Lig állása egy fordulóval a vége előtt:
1. Galatasaray 76 pont (59-34) - már bajnok és BL főtáblás
2. Fenerbahce 71 pont (58-29) - BL-selejtező
3. Besiktas 66 pont (53-31) - EL-selejtező
4. Basaksehir 58 pont (47-28) - EL-selejtező
5. Bursaspor 56 pont (69-44)
6. Trabzonspor 56 pont (57-47)
...
16. Karabukspor 28 pont (41-60) - kiesett
17. Balikesirspor 26 pont (47-68) - kiesett
18. Erciyesspor 24 pont (39-59) - kiesett

Az első és a második hely sorsa tehát eldőlt, ahogyan már azt is tudni, hogy mely három csapat búcsúzik az élvonaltól. A Besiktas megváltotta Europa Liga indulását, míg a fennmaradó egy helyért nagy küzdelem várható az utolsó fordulóban, még három csapat is pályázik a negyedik helyre. A Basakhesir a hetedik Mersin vendége lesz, míg a Bursaspor a nyolcadik Konyasport fogadja. A Trabzonspor  a tizenharmadik Sivasspor vendége lesz. A Bursa és a Trabzon számára csakis egy győzelemmel van esély a nemzetközi porondra, ők már nem hibázhatnak.

A Galatasaray sikerével rekordbajnokká avanzsálódott, 20 elsőségével elhagyta a Fenerbahce együttesét. 

A török Super Lig legsikeresebb csapatai:
1. Galatasaray - 20 arany
2. Fenerbahce - 19
3. Besiktas - 13
4. Trabzonspor - 6
5. Bursaspor - 1

Őszi Ádám

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése