2014. december 9., kedd

BL: Ádáz harc a továbbjutásért, avagy kieshet a Liverpool és az Atletico! - előzetes

Eljött a nap! A 6. és egyben utolsó forduló veszi kezdetét a Bajnokok Ligája 2014/2015-ös kiírásának csoportküzdelmeit illetően. A keddi és a szerdai játéknap folyamán kiderül, mely csapatok folytathatják az egyenes kieséses szakaszban és kik lesznek azok, akik az Európa Ligában vigasztalódhatnak. A csoport utolsók számára véget ér a küzdelem az európai porondon. Remek mérkőzésekre van kilátás, nézzük a keddi programot. 

A csoport:
20:45 Juventus - Atletico Madrid (Sport 1)
20:45 Olympiacos - Malmö

A jelenlegi állás:
1. Atletico Madrid 12 pont (14:3) - biztos továbbjutó
2. Juventus 9 pont (7:4)
3. Olympiakos 6 pont (6:11)
4. Malmö 3 pont (2:11)

Az 'A' jelű kvartettben még igen nyitottak a kérdések, egyelőre csak az Atletico Madrid továbbjutása a biztos, minden más kérdés ma este dől el. A regnáló spanyol bajnok a csoportelsősségért lép pályára, míg a Juventus célja a továbbjutás. A Megyeri Balázst is foglalkoztató Olympiacos a továbbjutást érő második helyre hajt, míg a Malmö egy bravúros eredménnyel odaérhet az Európa Ligát érő harmadik helyre. Sok minden megtörténhet tehát este. Az Atletico a Juve otthonába látogat. A spanyolok számára a csoportelsősség megszerzéséhez elég egy pont, míg a Juve számára ez szintén elegendő lenne a biztos továbbjutáshoz. Azonban Allegri még az első helyre is pályázhat, ehhez két góllal kéne legyőzni Simeone tanítványait. Egy esetleges Juve vereséggel esély nyílik az Olympiacos előtt, amennyiben görög honban legyőzik a Malmőt továbbjutnak, az egymás elleni összehasonlításban ugyanis jobb az idegenben lőtt gólok száma. A Juve élete tehát egy ponton múlik. Amennyiben azonban a Malmö nyer az Olympiacos vendégeként, az északiak lépnek az Európa Ligába, míg a Juve saját eredményétől függetlenül továbbjut.

B csoport:
20:45 Real Madrid - Ludogorets (Digi Sport 2)
20:45 Liverpool - Basel (Digi Sport 1)

A jelenlegi állás:
1. Real Madrid 15 pont (12:2) - biztos csoportelső
2. Basel 6 pont (6:7)
3. Liverpool 4 pont (4:8)
4. Ludogorets 4 pont (5:10)

A 'B' jelű csoportban egy fokkal tisztább a kép, a Real Madrid csoportelsőssége biztos, kérdés, hogy Ancelotti tanítványai hibátlanul zárják-e a kvartettet, illetve megdöntik-e az ősi rivális rekordját. Az FC Barcelona korábban 18 mérkőzéses győzelmi sorozatot állított fel minden sorozatot figyelembe véve, a Real Madrid a Ludogorets ellen a 19. sikerre hajt. Ellenfele a bolgár bajnok jelenleg a csoport utolsó helyén tetszeleg, ám egy döntetlennel vagy egy győzelemmel illetve egy Liverpool botlással még elérhető lenne az Európa Liga indulást jelentő harmadik hely. A továbbjutást érő második hely a Liverpool és a Basel között dől el, a svájciak számára már a döntetlen is jó, mag Rodgers tanítványai számára csakis a győzelem az elfogadható. Hatalmas mérkőzésre van kilátás az Anfielden.

C csoport:
20:45 Benfica - Leverkusen
20:45 Monaco - Zenit

A jelenlegi állás:
1. Leverkusen 9 pont (7:4) - biztos továbbjutó
2. Monaco 8 pont (2:1)
3. Zenit 7 pont (4:4)
4. Benfica 4 pont (2:6)

Bár nem nagy a Leverkusen előnye, a német csapat továbbjutása már biztos, annak tükrében, hogy a Monaco és a Zenit egymás ellen vív majd ádáz harcot. A továbbjutást érő második helyre  a Zenit és a Monaco iharcol, emellett pedig mindkét együttesnek megvan az esélye a csoportelsősségre is.. A Leverkusen egy portugáliai győzelemmel biztos első lenne és az is eldőlne, hogy  a Benfica a csoport utolsó. A portugálok csakis egy győzelemmel harcolhatják ki  a harmadik Európa Liga folytatást érő helyet, ehhez azonban a Monacónak le kellene győznie a Zenitet.  


D csoport:
20:45 Dortmund - Anderlecht
20:45 Galatasaray - Arsenal

A jelenlegi állás:
1. Dortmund 12 pont (13:3) - biztos továbbjutó
2. Arsenal 10 pont (11:7) - biztos továbbjutó
3. Anderlecht 5 pont (7:9) 
4. Galatasaray 1 pont (3:15) - biztos kieső

A négy keddi csoport közül a 'D' jelű a legletisztultabb, az Arsenal és a Dortmund már továbbjutott, míg az Anderlecht biztos Európa Liga induló. Az egyetlen kérdés az az, hogy ki lesz a csoportelső. A Dortmund csak akkor veszítheti el vezető pozícióját, amennyiben otthon kikap az Anderlechttől, míg az Arsenal számára kötelező lenne a Galatasaray elleni diadal. A török óriás biztos búcsúzó.

Őszi Ádám

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése