2014. november 7., péntek

Hatalmas megtiszteltetés érte Van Buytent

Sportolónak adható legmagasabb állami kitüntetéssel díjazták a világbajnokság után visszavonuló Daniel Van Buytent. Belgiumban ez idáig mindössze öt labdarúgó kapta meg az elismerést. Legutóbb a jelenlegi szövetségi kapitány Marc Wilmots  "koronázták meg", ám már ennek is tizenkét esztendeje. 

Az elismerő kitüntetést 1928-ban alapították és minden esztendőben egy személy kaphatja meg a sportban nyújtott kiemelkedő teljesítményéért. A díj legfeljebb egy alkalommal adható. Korábban öt labdarúgó kapta meg az elismerést, név szerint: Union Sint-Gillis, Paul van Himst, Michel Preud’homme Jan Ceulemans és Marc Wilmots.

A díjról olyan kiemelkedő személyiségek döntenek, mint például Jacques Rogge a NOB egykori elnöke, vagy Eddy Merckxm a kerékpáros, aki ötször hódította meg a Tourt. 

Daniel Van Buyten 36 esztendősen döntött a visszavonulás mellett. Karrierjét a Charleroi színeiben kezdte, majd a Standard Liége védője lett. Légiós karrierjét francia honban a Marseille csapatában kezdte meg, majd kölcsönben a Manchester Cityt is megjárta. Ezt követően Hamburg, majd München volt a célállomás. A Bayern játékosaként érte el legnagyobb sikereit, közel 200 alkalommal öltötte magára a német rekordbajnok mezét. A belga nemzeti csapatban 84-szer lépett pályára 

Arrow 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése