2014. június 16., hétfő

VB 2014: Pályán a Nationalelf, bemutatkoznak Ronaldóék – előzetes, stadionmustra

Az ötödik játéknaphoz érkeztünk, ami a labdarúgó-világbajnokság csoportküzdelmeit illeti. Három újabb találkozó, hat újabb csapat, mely megkezdi a küzdelmet. Külön kiemelendő, hogy rajtol a 'G' jelű kvartett, melyet halálcsoportként is szoktak emlegetni, s rögtön egy német-portugál rangadóval kezdenek, mely akár álomdöntőnek is beillene. Egy biztos, ezen a napon sem fogunk unatkozni, bár az Irán-Nigéria meccs nem ígérkezik a legizgalmasabbnak.


G csoport: 
Németország-Portugália 18:00 (m1)
Salvador, Arena Fonte Nova
Játékvezető: Milorad Mažić (szerb)

Fantasztikus mérkőzéssel rajtol az ötödik játéknap, Németország és Portugália akár a döntő két résztvevője is lehetne. A két csapat eddig 9 alkalommal találkozott egymással, a mérleg pedig 4 német győzelem 3 döntetlen és két portugál siker. A legutóbbi három mérkőzést egyaránt a Nationalelf nyerte, legutóbb a 2012-es EB-n, akkor szintén a csoportban futottak össze a csapatok és Gomez gólja döntött. Az oddsmesterek Löw tanítványait tartják jóval esélyesebbnek, sok múlik azon, hogy a legnagyobb portugál sztár CR7 milyen állapotban van, mennyi játékot tud majd vállalni, hiszen mint ismeretes apró sérüléssel bajlódik. A túloldalon a legnagyobb hiányzó egyértelműen Reus, aki a felkészülés során szenvedett sérülést.

Ami a felkészülést illeti, a portugálok döntetlennel hangoltak a görögök ellenében, aztán legyőzték Mexikót és Írországot. Paulo Bento tanítványai nyolc meccse veretlenek. A Nationalelf két döntetlennel hangolt a lengyelek és kamerun ellenében, míg az utolsó meccsen hatot gurítottak az örményeknek. A válogatott 12 mérkőzés óta nem talált legyőzőre.

A mérkőzésnek az Arena Fonte Nova ad otthont, melynek befogadóképessége 56000 fő. Ebben a stadionban rendezték a spanyol-holland meccset is, mely emlékezetes 1-5-ös végeredményt hozott. 




F csoport: 
Irán-Nigéria 21:00 (m1)
Curitiba, Arena da Baixada
Játékvezető: Carlos Vera (kolumbiai)

A játéknap második meccsén pályára lép az F-csoport két másik csapata irán és Nigéria, mondani sem kell, hogy ez a párosítás nem mozgatja meg nagyon a futballszeretők fantáziáját, de soha nem lehet tudni, hogy miből kerekedik jó meccs. A két válogatott még soha nem találkozott egymással, a szakemberek pedig sokkalta esélyesebbnek tartják az afrikaiakat. 

Ami a felkészülést illeti, egyik fél sem hangolt valami jól Irán döntetlent játszott Angolával és Montenegróval , majd zárásként legyőzték Trinidadot. Ennél is rosszabbul sikerült Stephen Keshi tanítványainak felkészülése, akik döntetlent játszottak a skótokkal, majd a görögökkel és végül vereséget szenvedtek USA legjobbjaitól.

A tornán most fog debütálni a curitibai stadion, mely a Arena da Baixada névre hallgat és az Atlético Paranaense otthona. A nézőtéren teltház esetében 43 981 fő foglalhat helyet.




G csoport: 
Ghána-Egyesült Államok 00:00 (m1)
Natal, Estádio das Dunas
Játékvezető: Jonas Eriksson (svéd)

Éjfélre marad egy igen vonzó párosítás, a G-csoport második meccse, ahol két hasonló erőt képviselő, támadófocit játszó együttes találkozik Ghána és USA személyében. A felek két ízben már találkoztak egymással, a 2006-os világbajnokságon a csoportmeccsek során Ghána 2-1-re nyert, majd négy esztendővel később Dél-Afrikában a nyolcaddöntőben futottak össze, ekkor pedig hosszabbításban nyertek 2-1-re az afrikaiak. A tippsterek némileg esélyesebbnek tartják a ghánai csapatot, ám egy igen jó mérkőzésre van kilátás előzetesen.

Ami Ghána legénységét illeti, becsúszott két 1-0-ás vereség, előbb Montenegró, majd Hollandia ellenében, utóbbi mondhatjuk, hogy egy vállalható vereség. A harmadik meccsen aztán erődemonstrációt tartottak Appiah Akwasi tanítványai, négy góllal lépték le a szintén résztvevő Dél-Koreát. Jürgen Klinsmann csapata nem hibázott, győzelemmel abszolválta mindhárom mérkőzését, Azerbajdzsán, Törökország és Nigéria is meghajolt előttük. 

A mérkőzésnek az Estádio das Dunas ad otthont, mely már debütált a tornán, itt játszották a Mexikó-Kamerun mérkőzést. Ez a torna legkisebb stadionja 42086 néző fér be.




Őszi Ádám

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése