2014. november 3., hétfő

Visszavonult jelenkorunk egyik legnagyobb edzője

Vasárnap sorozatban harmadszor is bajnokot csinált a kínai Guangzhou Evergrande csapatából, majd a sajtó nagy meglepetésére bejelentette visszavonulását Marcello Lippi jelenkorunk egyik legnagyobb szaktekintélye. 

Nincs tovább, ez volt a tréner utolsó mérkőzése profi edzőként - "Nem akarok a továbbiakban edzősködni. Túl öreg vagyok!" - jelentette be a 66 esztendős olasz tréner.

Emellett azt is elárulta, hogy nem száll ki a labdarúgás száguldó cirkuszából, marad a Guangzhou Evergrande csapatánál, mint technikai igazgató. Hivatalosan még nem mutatták be utódját, ám azt beszélik, hogy egykori játékosa, az Al Ahli szakmai stábjában dolgozó aranylabdás Babio Cannavaro lesz. 

Edzői pályafutását 1982-ben kezdte, sok helyen megfordult és ritkán maradt meg sokáig egy helyen. Volt az Atalanta és a Napoli trénere is egy évig, míg nem 1994-ben kinevezték a Juventus trénerévé. Ez volt karrierje egyik legjobb időszaka. Az Öreg Hölgy kispadján 5 bajnoki címet, olasz kupát és szuperkupákat is nyert. Felült Európa trónjára 1996-ban a Bajnokok Ligája megnyerésével, majd Európai Szuperkupát és Vilgákupát is nyert. Torinóban 1999-ben köszönt le, majd egy évig az Intert trenírozta. Ezt követően visszatért a Juvéhoz, melyet 2004-ig irányított. Ekkor kérték fel az olasz válogatott élére. A nemzeti csapatot két periódusban irányította, 2006-ban világbajnoki címre vezette a csapatot. Pályafutása utolsó állomása volt a  Guangzhou Evergrande, 2012-es érkezése óta mindent besepert, zsinórban három bajnoki címet és egy ázsiai Bajnokok Ligája elsőséget is ünnepelt.

Arrow

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése