2013. április 2., kedd

Csatárlesen: Liga Sagres avagy a portugál bajnokság kapusrémei - I. rész

A finishez közelednek az európai bajnokságok, mi pedig körülnézünk, hol hogyan teljesítenek a gólfelelős csatárok. Új cikksorozatunk a Csatárlesen címmel bír, melyben részenként mutatjuk be Európa nagyobb ligáit, azon belül pedig a góllövőlista élmezőnyét. Részletes képet adunk a játékosokról és pályafutásukról, esetlegesen előre vetítjük jövőképüket, piaci értéküket. 

Sorozatunkat a portugál bajnoksággal nyitjuk, hivatalos nevén Liga Sagres. A cím akár a következő képen is festhetne: Nézzük, miből igazolhat Európa! Tudni illik a portugál bajnokság csak úgy termeli ki a jobbnál jobb fiatal, többnyire tengerentúli támadókat. A liga élcsapatai a Porto, Benfica, Sporting trió  de esztendőről esztendőre feltűnnek meglepetéscsapatok és olykor meg is ragadnak egy darabig a nagyok közt. Ilyen együttes a Braga, mely évek óta az európai labdarúgás meghatározó csapata. Az idei esztendőben a Sporting szenved, míg a meglepetés együttes a Ferreira. Viszont nem csak a top együttesek adnak kiváló támadókat, nézzük, hogyan fest a liga góllövőlistája 24 fordulót követően.

4. Edinho (Academica) 11 gól : A 30 esztendős korábbi ötszörös portugál válogatott támadó nagy szerepet vállal abban, hogy csapata az Academica bennmaradjon a szezon végén. Klubja góljainak 40 százalékát szerezte, a csapata pedig 12. pozícióban tanyázik és menekül a kiesés elől. Edinho a Málaga játékosa, csupán kölcsönben szerepel, így nem tudni, hogy mi lesz vele jövőre. Visszahívják és újra kölcsönadják valahova, vagy számítanak rá, netán továbbra is jelenlegi csapatának alkalmazásában maradhat. Ez még a jövő zenéje. Becsült piaci értéke: 1,5 millió euró.

4. Ricky van Wolfswinkel (Sporting CP) 11 gól: A 24 esztendős holland egyre érettebb és komplexebb játékot mutat, nem csak góljaival, de pályán nyújtott egyéb tevékenységével is remekül segíti csapatát, mely szenved a bajnokságban és óriási anyagi gondokkal küzd. Cikkünkbe kerülésének oka hétfőn este szerzett mesterhármasa a Braga ellen, mellyel az utolsó pillanatban emberhártányban sikerült elhozni idegenből a három pontot. A hírek szerint a Norwich City már megállapodott a CP-vel és 10 millió euró fejében a Kanáriknál folytatja nyártól Ricky. Egyszeres holland válogatott, ám ha gy fejlődik, reális cél lehet a csapatba kerülés és a részvétel a 2014-es VB-n. Becsült piaci értéke: 10,5 millió euró.

4. Nabil Ghilas (Moreirense) 11 gól : A 22 esztendős támadó hátán viszi csapatát, remek teljesítményt nyújt.  Együttese 23 lőtt góljából 11 az ő nevéhez fűződik, ám a kiesés szele így is kergeti az együttest, melynek ugyan annyi pontja van mit az Academicanak. Ghilas teljesítményére minden bizonnyal több csapat felfigyel, felfigyelt már és a nyáron nem lesz hiány a kérőkből. A francia honban születő, ám Algériai felmenőkkel bíró játékos az afrikai ország nemzeti csapatát választotta. Ha fejlődése gördülékeny lesz sokra viheti. Becsült piaci értéke: 600 ezer euró.

3. Albert Meyong (Setúbal) 13 gól : Ő már biztosan nem növeli találatainak számát a portugál ligában, ugyanis télen elszerződött az angolai Kabuscorp SC együtteséhez. A 32 esztendős korábbi szenegáli válogatott játékos mutatói nagyon jók voltak, ki tudja hány gólig jutott volna a szezon végére. Becsült piaci értéke: 1,5 millió euró.

3. Éder (Braga) 13 gól : A 25 esztendős portugál válogatott csatár remekül teljesít a szezonban, bajnoki teljesítménye mellett a Bajnokok Ligájában is szerepelt és két gólpassz fűződik a nevéhez. Nehéz lesz a megtartása, hiszen több érdeklődőről is hallani, de a kép még nagyon kusza és szerteágazó. Becsült piaci értéke:4 millió euró.

2. Óscar Cardozo (Benfica) 15 gól: Neve szép lassan összefonódik a portugál rekordbajnok nevével. Immáron több mint 100 gólt jegyez a klub színeiben 2007 óta, és idén sem vall szégyent eddigi 15 találatával. A góllövőlista második helyén áll holtversenyben csapattársával. A 29 esztendős paraguayi válogatott csatár neve fél szezonról fél szezonra felmerül nagyobb kluboknál, de aki meg szeretné szerezni annak mélyen a zsebébe kell nyúlnia. Becsült piaci értéke: 17,5 millió euró.

2. Lima (Benfica) 15 gól : Ez is mutatja, hogy milyen jól eloszlanak a gólok a Benfica csatársorában, nem véletlenül ilyen kiegyensúlyozott a csapat, remek párost alkotnak Cardozoval. A 29 esztendős brazil támadó a szezon elején érkezett Bragaból és gyorsan a szurkolók kedvence lett. Becsült piaci értéke: 8 millió euró.

1. Jackson Martínez 23 gól : Az új "Falcao" egy híján annyi találattal rendelkezik, ahány fordulót rendeztek. Nagyon gyorsan beilleszkedett és alkalmazkodott, hiszen a szezon elején érkezett a mexikói Jaguares csapatától. Gólfelelősnek jött és nem vallott szégyent, sőt! Felkeltette fél Európa figyelmét. A kolumbiai válogatottban Falcao csatártársaként szerepel a 26 esztendős Martínez, akit csak az új Rademal névvel illetnek. A Barcelona és az Atletico Madrid háza táján is felmerült a neve, de a kérők sora itt nem zárul be. Piaci értéke nem magas, de szezon végére az lesz, így aki ki akarja őt vásárolni annak mélyen a kasszába kell nyúlnia. Gólkirályi címéhez kétség sem férhet. Becsült piaci értéke: 8,5 millió euró.

Őszi Ádám

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése