2013. április 2., kedd

Csatárlesen: La Liga, avagy a spanyol pontvadászat gólvágói - II. rész

A finishez közelednek az európai bajnokságok, mi pedig körülnézünk, hol hogyan teljesítenek a gólfelelős csatárok. Új cikksorozatunk a Csatárlesen címmel bír, melyben részenként mutatjuk be Európa nagyobb ligáit, azon belül pedig a góllövőlista élmezőnyét. Részletes képet adunk a játékosokról és pályafutásukról, esetlegesen előre vetítjük jövőképüket, piaci értéküket. 

Sorozatunk második részében még mindig az Ibériai-félszigeten maradunk, ezúttal Európa egyik, legerősebb és kétség kívül legnépszerűbb ligáját a spanyol pontvadászatot vesszük át. A La Liga két gigásza a Real Madrid és a Barcelona minden esztendőben kiemelkedik, őket követi jó pár csapat, de ez szezononként változik. Két csapatos bajnokságnak is szokták emlegetni, idén azonban egy csapatos lett és a második helyért harcba szállt a remek szezont futó Atletico Madrid. Nézzük, a gólokért felelős csatárok közül hogyan szerepel, miként fest statisztikájuk 29 fordulót követően.

6. Rubén Castro ( Betis) 13 gól : A 31 esztendős spanyol idén is remek szezont fut, és szezonról szezonra igazolódik, hogy mind a Betis, mind pedig a játékos számára remek döntés volt, hogy 2010-ben a klub kötelékébe került. Teljes mértékben alapembernek számít és élvezi, él a felé áradó bizalommal. A Betis harcban van a nemzetközi kupaszereplésért és ebben Castro vastagon részt vállal. Becsült piaci értéke: 4 millió euró.

6. Artiz Aduriz ( Atletic Bilbao) 13 gól : A 32 esztendős egyszeres spanyol és jelenleg is baszk válogatott támadó immáron negyedszerre tért vissza a klubhoz ami karrierjét illeti. A szezon elején a Valencia csapatától érkezett, mondhatni olyan Llorrente pótléknak. A Bilbao katasztrofális szezont fut, sokáig a kiesés ellen küzdöttek, most azonban sikerült eltávolodniuk onnan.  Becsült piaci értéke: 4 millió euró.

5. Soldado ( Valencia) 14 gól : Csapat legjobbja, ami a gólszerzést illeti. A bajnoki szereplés mellett a kupában kettő, míg a Bajnokok Ligájában 4 gólt vállalt. A 27 esztendős spanyol válogatott csatár jól érzi magát a csapatnál, karrierje egyik ha nem a legjobb szezonja ez. Viszont akadnak érdeklődők, így távozása a szezon végeztével nem kizárt. Becsült Piaci értéke: 25 millió euró.

4. Álvaro Negredo ( Sevilla) 15 gól : A 27 esztendős spanyol válogatott csatár a hátán viszi a Sevilla csapatát, mely rosszul kezdte a szezont és jelenleg is a középmezőnyben tanyázik csupán. Mondani sem kell, hogy neve jó pár klubnál felmerült, többek között a Premier League mezőnyéből is akad érdeklődő. Becsült piai értéke: 18 millió euró.

3. Radamel Falcao ( Atletico Madrid) 22 gól : A 27 esztendős kolumbiai ezúttal is remek szezont fut, ehhez a teljesítményhez pedig párosult egy komolyabb kényszerpihenő sérülés miatt, ami meccsek kihagyását jelentette. Fél Európa őt szeretné, a Real Madridtól elkezdve egészen a Chelsea csapatáig. Nyáron ádáz küzdelem várható érte, de a maradása sem kizárt. Becsült piaci értéke: 60 millió euró.

2. Cristiano Ronaldo ( Real Madrid) 28 gól: A 28 esztendős klasszis a bajnokságon kívül minden lehetséges sorozatban betalált. A hátán viszi a királyi gárdát, nagyon sokat számít a játéka, igazi vezére lett a csapatnak. A gólkirályi címre azonban esélye sem nyílik, de teljesítménye így is kiváló. Ami a jövőjét illeti ennél kuszább történet talán csak Mourinho és Neymar körül kering. Bármi előfordulhat, nyáron választ kapunk. Becsült piaci értéke: 10 millió euró.

1. Lionel Messi ( Barcelona) 43 gól : Elképesztő és zseniális! Amellett, hogy megdöntheti tavalyi 50 gólos rekordját elképesztő statisztikát, újabb rekordot tudhat magáénak. Zsinórban 19 mérkőzésen szerzett immáron gólt, így körbe ért egy fél szezont és minden La Liga csapatnak betalált egyhuzamban. Erre még senki nem volt képes.Gólkirályi címét semmi nem veszélyezteti a 25 esztendős argentinnak, aki a gólok mellett az assziszt listán is jól áll 13 gólpasszal. Kétségtelen, hogy jövőre is a Barca játékosa lesz. Becsült piaci értéke: 120 millió euró.

Őszi Ádám

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése