2013. június 25., kedd

A török futball fekete napja! - kizárták a nemzetközi porondról a Fenert és a Besiktast

A mai ülésén döntést hozott az Európai Labdarúgó-szövetség fegyelmi bizottsága három klub ügyében egyaránt és egyik sem úszta meg felhőtlen boldogsággal az eredményhirdetést. Törökországban a klubfutball fekete napjaként könyvelhetik el 2013. június 25-ét, míg Romániában kissé felszabadultak, de az öröm nem felhőtlen. 

A határozat szerint a Besiktas együttesét eltiltották az Európa-liga 2013–14-es szezonjában való indulástól, mert a klub és két tisztségviselője fogadási csalásba keveredett a 2011-es Török Kupa-döntőben. Ám ezzel mondhatni jól megúszták az esetet a Fener sokkal rosszabbul járt.

A Fenerbahce csakugyan fogadási csalással kapcsolatos ügyletbe keveredett és úgy tűnik nem éppen találták a klubot ártatlannak, hiszen a kiszabott büntetés igen erős. A török sztárklub nem indulhat a következő három UEFA-sorozatba, így az idei Bajnokok-Ligájában sem. Viszont a harmadik esztendőre vonatkozó büntetést öt év erejéig felfüggesztették. Elgondolkodtató az eset, vajon mi lesz a klubbal, hogyan tartja meg játékosait, akik mint a nemzetközi porondra várnak. Elképzelhető, hogy nemsokára elindul a játékosáradat a Galatasaray pedig komoly rivális nélkül marad. Na de ez a jövő zenéje.

A harmadik klub a Steaua Bucaresti, mely szintén egy esztendőre szóló eltiltást kapott, ám ezt a következő öt évre felfüggesztették, így a csapat indulhat a Bajnokok Ligája 2013-2014-es kiírásában. 

Az ítélet nem jogerős, hiszen ahogyan arra számítani lehetett mindhárom klub fellebbezett. 

Őszi Ádám

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése