2015. június 1., hétfő

Diaz a hős! - Drámai meccsen maradt bent a Hamburg

Bennmaradt a Hamburg, avagy Fortuna elpártolt a Karlsruhe mellől. A visszavágó igazi hőse Diaz, a chilei előbb saját gólvonaláról mentett a második félidőben, majd a ráadásban szabadrúgásgóljával kiharcolta a hosszabbítást, a reményt a Hamburgnak, mellyel aztán Stieber Zoltán passza révén Müller élni tudott.   

Karlsruhe - Hamburg 1-2 (0-0) - hosszabbítás után
G: Yabo (79.) ill. Diaz (90+2.), N. Müller (115.)
Bennmaradt: a Hamburg 3-2-es összesítéssel

A tét rányomta a bélyegét a meccsre, avagy egyik fél sem érdemelt gólt az első játékrészben. Noha a Hamburg enyhe mezőnyfölényben játszott, sem ők, sem pedig a a hazai csapat nem tudott gólt szerezni, gyenge kísérletekből tudtunk azonban feljegyezni, hatalmas bravúrt sem Orlishausennek, sem pedig Sdlernek nem kellett bemutatnia. A félidőre így gól nélküli döntetlennel vonulhattak a felek, avagy egy játékrésszel közelebb érezhette magát a Karlsruhe az élvonalhoz.

A második játékrész első perceiben semmi változást nem konstatálhattunk, a labda többet volt Labbadia csapatánál, ezért azonban nem osztanak bennmaradást. Ahogy telek, a percek, egyre fogyott a Hamburg ideje, ezáltal egyre kinyílni kényszerültek, a támadások pedig már-már görcsösek voltak a 60. perc tájékán.  A 62. minutumban Nazarov lövése intő jel volt a vendégek számára, s még ebben a percben két ízben is felhördült a hazai publikum, a felérkező Gordon csak centikkel maradt le a kapu előtt elguruló labdáról. A 69. percben aztán ismételten Adlernek kellett tornáznia, a hazai közönség hajtotta sajátjait. Ugyan ebben a minutumban egy szöglet után pedig Diaz a gólvonalról tisztázott, Adler már verve volt, az eredményjelzőn pedig továbbra is 0-0 díszelgett. A találkozót egyébként a Hamburg magyar válogatott játékosa Stieber a padon kezdte, ahogyan az odavágót is. Most a 66. percben ezúttal is Holtby helyére érkezett. A hajrára fordultunk, s Lassonga remek fejessel vétette magát észre, a hazai szimpatizánsokban egy pillanatra a vér is meghűlt, ám Orlishausen nagy védést mutatott be. Fordulva aztán hangrobbanás rázta meg az arénát Yabo bevette Adler kapuját, ezzel a feljutás szélére lőve csapatát (1-0).

A Hamburg innentől a hosszabbításra hajthatott, egy gól ráadást eredményezett volna, ám fontúra nem volt Stieberékkel, elképesztően meleg perceket élt meg a Karlsruhe, előbb a kapufa hárított, majd Orlishausen védett nagyot egy támadássorozaton belül. 

A vendégek vérszemet kaptak, megérezték a kiesés szelét, s a kapujukhoz szegezték a hazaiakat, akik alig kaptak levegőt. Ez persze a kontra lehetőségét kinyitotta, ám mindent egy lapra kellett feltennie a Hamburgnak. A 86. percben Kempe jött a pályára, s első labdaárintéséből hőssé válhatott volna, ám fejese elkerülte a kaput, Orlishausen földbe gyökeredzett lábbal nézte az elsuhanó játékszert. A ráadásban aztán hatalmas és egyben utolsó lehetőséghez jutott a Hamburg, egy kezezés révén 19 méterről végezhetett el szabadrúgást, Diaz pedig a hálóba tekert, ezzel megmentve csapatát a kiesés elől. A chilei előbb a gólvonalról mentett saját kapuja előtt, majd ő tartotta meccsben csapatát, nemsokára harsant a hármas síp, a csapatok készülhettek a ráadásra (1-1). 

A hosszabbítás első felében egyik csapat előtt sem adódott nagy lehetőség, érződött a feleken az óvatosság és a hatalmas tét, na meg a fáradtság. Nazarov a 103. percben elvállalt egy lövést, a labda nem talált kaput, de veszélyes volt a kísérlet. A 115. percben aztán Stieber adott zseniális passzt, Müller pedig bevette a hálót, ez a gól pedig bennmaradást ért a Hamburgnak  (1-2).

A 123. percben aztán büntetőt kapott a Karlsrruhe, Adler pedig kivédte a tizenegyest. Ha bemegy akkor sem lett volna semmi, ugyanis idegenben lőtt góllal akkor is Van der Vaarték lettek volna a jobbak.

A Hamburg a Bundesliga alapítói közül az egyetlen csapat, mely még soha nem esett ki a ligából, s ez továbbra is így marad legalább egy újabb szezon erejéig. 

Őszi Ádám

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése