2014. szeptember 5., péntek

Gyökeres szabályváltoztatás a fociban! - jöhet a két perces büntetés?

Edzői csúcstalálkozót tartottak a minap Nyonban, ahova a sztárklubok edzői, korunk legmeghatározóbb szakemberei voltak hivatalosak, hogy megvitassák a labdarúgás szabályváltoztatásaiban felvetődő kérdéseket. Az esemény házigazdája a Manshester United kispadján majd három évtizedet eltöltő Sir Alex Ferguson volt, titulusában ő volt az UEFA edzők-nagykövete. Számos dolog elhangzott, ám a legérdekesebb kérdés rendesen átírhatja a jelenkori foci képét, illetve a Bajnokok Ligája kiemelésébe is változás állhat be, akár már jövőre. 

Kezdjük a Bajnokok Ligájával, melynek sorsolása, pontosabban kalapbeosztása igen nagy port kevert szakmai berkekbe. A kalapbeosztás jelenleg az öt esztendőre visszanyúló teljesítményt vizsgálva képez egy koefficienst, ám ez túl hosszú idő, ezalatt klubok meggyengülnek, mások pedig feltörnek. A jelenlegi rendszer abszolúte nem a jelenkori erőviszonyt tükrözi, hanem egy nagy átlagot. Klubok törnek fel, ilyen például a Dortmund, PSG, Manchester City trió és két éve esélyük sincsen az első kalapba kerülni, míg például a Porto, illetve a Benfica az öt éves múltjával kivívja az első kalap jogát. Itt megemlíthetjük például a Liverpool esetét is, mely harmadik kalapos volt, ám magasan kiemelkedett a többi csapat közül, minden sztárklub szerette volna elkerülni őket, mondván jelenkorunk egyik legveszélyesebb csapatáról van szó. Míg a második kalapba odakerülhetett a svájci bajnok Basel...! Elgondolkodtató...

A tervezet szerint ez a rendszer átalakítandó, úgy, hogy minél inkább az adott erőviszonyokat tükrözze, illetve a top ligák bajnokai alapból az első kalapba kerüljenek, lévén az adott periódusban ők a legjobbak. Ezen tervezetet a kiszivárgott hírek szerint Jürgen Klopp is támogatja, ami nem csoda, hiszen bombaerős együttesével eddig esélye sem volt az első kalapba kerülni, s volt rá példa, mikor a negyedik kalapból a City és a Real mellé kerültek.

Ami pedig átfogó, a jelenkor labdarúgását érintő szabályváltoztatást illeti, az nem más, mint az iidőleges kiállítás kérdése! Könnyen elképzelhető, hogy rövid időn belül jön a kettő, vagy a négy perces kiállítás ténye és a büntetőpad. Ennek bevezetése, átszabályozása azonban semmiképen sem könnyű, sőt nem is mindenki ért vele egyet. Ferguson így nyilatkozott ez ügyben - "Megegyezésre nem jutottunk, mert ez egy rendkívül nehéz és megosztó kérdés a labdarúgás jelenleg gyakorolt szabályrendszerének ismeretében. De jót beszélgettünk, vitatkoztunk róla"  - más sportágakban (kosárlabda, jégkoron, kézilabda) immáron bevett szokás az időleges büntetés, az UEFA vizsgálja ennek bevezetési lehetőségeit.

Ferguson arról is beszélt, hogy ezzel megállítható lenne jelenkori labdarúgásunk egyik legnagyobb problémája, a színészkedés és a szimulálások sora.

Arrow 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése