2014. július 4., péntek

VB 2014: Európai szuperderbi az elődöntőért - előzetes

Pénteken este folytatódik a 2014-es brazíliai labdarúgó világbajnokság, immáron csupán nyolc csapat van talpon, a hőn ámított címért. Az első negyeddöntőben egy gigászi európai párharcot láthatunk, az egyszeres bajnok franciák a háromszoros bajnok németekkel csapnak össze. Nézzük, mire számíthatunk. 

1. Negyeddöntő
Franciaország - Németország 18:00 (m1)
Rio de Janeiro, Maracanã Stadion
Játékvezető: Néstor Pitana (argentin)

Franciaország: A francia válogatottat sokan leírták a világbajnokság kezdete előtt, Nasri és Ribery nélkül pedig a szurkolók nagy része eltemette a csapatot, mielőtt bármit is mutathattak volna. Ennek ellenére hatalmas meglepetést jelent a franciák teljesítménye, a Hugo Lloris irányította védelem fantasztikusan működik együtt, Varane sallangmentes játéka pedig élményszámba megy. A középpályát igen jó összefogja Pogba, akire a vezéregyéniség jelzőt illeszthetjük, míg elől Benzema fickándozott eddig a legjobban. Nem feledkezhetünk meg a Marseille sztárjáról, az apró termetű Valbuenáról, aki elnyűhetetlenül játszik a tornán. Kérdés azonban, hogy mire lesz képes a csapat egy igazi sztárgárda ellen, hiszen ilyenbe még nem botlottak a világbajnokság során. Egy biztos, a korábbiakkal ellentétben (2010) ez a francia csapat most nagyon egységes. Több játékosnak ez az első világbajnoksága, a rutin a németek mellett szólhat.

Németország: A csapat Portugália ellen valami egészen kimagaslót nyújtott, azóta pedig árnyéka önmagának. Elmaradt a henger és egy két játékos kivételével a teljesítmények tök átlagosnak mondhatóak. A csapat egyik ha nem a legjobbja, védőként is Neuer, ez pedig sokat elmond, mellette Hummels és Müller teljesítménye a dicsérendő, nagy kérdés, hogy felnőnek-e melléjük a társak. Ha nem, akkor gondban lehet a Nationalelf. A rutin minden képen mellettük szól, ám a brazil éghajlat és klíma a franciáknak dolgozik. Hummels betegség miatt hagyta ki az Algéria elleni meccset, a tegnapi jelentések szerint pedig hét játékos küzd megfázással, mely egyéb tüneteket, gyengeséget von magával. Komoly gondban lehet Löw, ha kulcsemberei kiesnek... 

Egymás ellen: A két válogatott tekintélyes egymás elleni múlttal rendelkezik. A világbajnokságok történetében három ízben találkoztak egymással, először 1958-ban a bronzmérkőzésen futottak össze és egy gólzáporos kilenc gólos meccsen 6-3-ra a gallok nyertek. Ezt követően két egymást követő tornán is egymásra találtak, 1982-ben az elődöntőben találkoztak, ahol 1-1-es rendes játékidőt követően 2-2-es döntetlennel zárult a hosszabbítás, büntetőkkel pedig 5-4-ra a németek nyertek és jutottak a döntőbe, melyet az olaszok ellen elveszítettek.  Négy évre rá szintén az elődöntőben futottak össze, akkor sima 2-0-ás német sikert könyvelhettünk el, ám a döntőben 3-2-re kikapott a Nationalelf az argentin csapattól, így elmondhatjuk, hogy nem volt soha sem jó ómen, ha a franciák ellen ment tovább a csapat. Az ezredforduló óta öt barátságos mérkőzést játszottak a felek3 francia győzelem, 1 döntetlen és 1 német siker a mérleg. Legutóbb tavaly februárban francia földön nyertek a németek, Valbuena találatára Khedira és Müller válaszolt.

Arrow

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése