2013. február 6., szerda

Afrika kupa: Szárnyaló szuper sasok, Mali idén is csak a bronzért küzdhet!

Elérkezett a nap, az a nap, mikor a 29. Afrika kupa elődöntői kerülnek megrendezésre. Az első mérkőzésen a favoritot kiverő Nigéria és Mali együttese találkozott egymással. A cél a döntőbe jutás volt...  

Az első tíz perc puhatolózó kiegyenlített játékot hozott, egy-egy próbálkozással, ám ezek nem jelentettek komolyabb veszélyt. A 12. percben Mali előtt adódott az első nagy lehetőség, egy szögletet követően a rövidről csúsztatott labda kicsivel, de elkerülte a hosszún álló kapufát. Megjött a lövőkedv, kicsivel később Sissoko bombázott kapu fölé. Úgy tűnt Mali magára talált, elkapja a fonalat, de Nigéria is jelezte szándékait, a 15. percben Emenike lövését hárította bravúrral a mali hálóőr, a kipattanó utáni lövést sikerült blokkolni.A félidő felénél újabb nigériai löket, Mikel bombája talán ha 25-30 centivel zúgott mellé. 

A 25. percben, megvan a vezetés, a jobb oldalon Moses forgatta meg a védőjét, majd adta be a labdát, a felfutó Echiejile pedig furcsa módon térd magasságából fejelt a kapuba. Ez volt az első válogatott gólja a védőnek, elég jó és fontos pillanatban (0-1).

Nem kellett sokáig várni a második gólra sem, Nigéria beindult! A jobb szélen kapott ezúttal Emenike remek labdát, utolérni senki sem tudta, a bepasszolt labdára pedig a Dinamo Kijev csatára Ideye érkezett (0-2). Így a kezdeti kiegyenlítettséget és puhatolózást követően a szuper sasok átvették a meccs irányítását, olyannyira, hogy akár a harmadik is beakadhatott volna, ám a gólszerző Ideye lövését a kapus fogta. A mali védelem eléggé szétesett és újabb helyzet adódott Nigéria előtt, Onazi próbálta meg átemelni az ellenfél hálóőrét, ám ez nem sikerült. 

Ott a harmadik Nigériai gól, igazi gólparádét rendeznek a szuper sasok, a 44. percben egy szabadrúgás pattant meg a szétnyíló sorfal sarkán és perdült teljesen ellenkező irányba, így a kapus tehetetlen volt. A szabadrúgás megítélése kérdéses volt, a szabadrúgás pedig laposan mellément volna, ám pechje volt Keitáéknak és ezzel (0-3). A gólszerző Emenike, bár ez inkább volt öngól. Ezzel a mérkőzés érdemi része az első játékrész végére eldőlt.

A második játékrészre nagy elánnal érkezett Mali, a 47. percben nem sokon múlott, hogy Keita révén meglegyen a szépítés. Az 55. percben egy újabb nagy Mali lehetőség, ezúttal Wague fejelhetett, a labda azonban elkerülte a kaput. Egy kis szerencsével akár vissza is jöhetett volna a meccsbe Keita vezette Mali válogatottja. Az 59. percben minden eldőlhetett volna, három a kettő ellen mentek a szuper sasok, ám Ideye elönzőzte a lehetőséget. Azonban a 60. percben eldőlt a találkozó sorsa, a csereként beállt Musa lépett ki a félpályánál remekül és gyalogolt a labdával egészen a kapuig, ahol a hálóőr lába közt elgurította a labdát és ezzel már (0-4) állt az eredményjelzőn. 

Ott az ötödik gól, a csereként beálló Musa duplázik, ám találatát a játékvezető les címén érvénytelenítette a találatot. Mali teljesen megrogyott, hitevesztetté vált, szétesett a védekezés, a játékosok arcán a  bánat és a tehetetlenség lett úrrá. A 72. percben Samassa került ziccerbe, Enyeama azonban óriási bravúrral hárított, úgy tűnik, ma semmi nem jön össze Malinak. 

A 75. percben megvan a becsületgól, ám ez már túl késő, láthatóan Nigéria is kiengedett, lefutottnak érezte a meccset. A gólszerző a Rennes csatára Diarra C. F. ezzel pedig (1-4). Azok a kihagyott helyzetek...

A találkozó utolsó 15 perce szép csendben elcsordogált, a végén még volt két lehetősége Malinak az állás Azonban nem változott, ezzel pedig eldőlt, hogy az egyik döntős Nigéria lesz, míg a bronzmeccs egyik résztvevője ismét Mali.

Mali - Nigéria 1-4 (0-3)
Moses Mabhida Stadion, Durban
Vezette: Bakary Papa Gassama
Nigéria: Enyeama – Echiejile, Omeruo, Oboabona, Ambrose (Yobo 81.) – Onanzi, Mikel, Mba, Moses (Musa 53.) – Emenike, Ideye (Uzoenyi 71.) .
Mali: Samassa – F. Diawara, Wague, N'Diaye, Tamborua – Traore K. M., Sissoko (Diarra C. 56.), Keita– Maiga (Diarra C. F. 46.) , Samassa, Traore M. ( Sow 63.).
Gólszerzők: Diarra C. F. (75.) ill. Echiejile (25.), Ideye (30.), Emenike (44.), Musa (60.)
Sárgalapok: Sow (66.) Diawara (84.) ill. Ambrose (26.)

Őszi Ádám

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése