2013. július 8., hétfő

Elefántcsontparti válogatottal erősítette támadószekcióját az Everton

Az átigazolási piacon városi riválisával a Liverpool együttesével szemben az Everton igen csak meghúzódott, csupán egy távozóról számolhattunk be mind idáig a 20 esztendős védő Jacke Bidwell személyében, aki a harmadik ligás Brentford csapatához szerződött. A mai napon hivatalosan is bejelentették az első érkezőt, akivel minden bizonnyal csak erősödni fognak a kékek. 

Nos, az Everton háza táján úgy tűnik arra törekednek, hogy megmaradjon a csapategység, a gerinc. Nem szeretnék, ha kulcsjátékosok hagynák el a klubot, az esetleges hiányposztokra pedig egy-egy játékost szerződtetnének, így egyben marad a gárda és egy egyre jobban összeszokott legénység vághat neki az előttünk álló szezonnak. 

A legújabb szerzemény a támadósorba érkezett méghozzá a kieső Wigan Atletic csapatától Arouna Koné személyében. A 29 esztendős elefántcsontparti válogatott támadóért 7,5 millió eurót fizetett az Everton, szerződése pedig három esztendőre azaz 2016 nyaráig szól.

Koné számtalan klubban megfordult már pályafutása során, gondolhatunk itt a Roda a PSV a Sevilla, vagy éppen a Levante együttesére. A legutolsó szezont pedig a Wigan csapatánál töltötte és a nem túl acélos szezon, illetve csapat ellenére 33 meccsen így is szerzett 11 gólt.

Mondani sem kell, hogy Liverpool kék felén minimum ennyit várnak majd tőle, de ha vetán többször zörgetné meg az ellenfelek hálóját akkor sem haragszanak majd meg érte.

Őszi Ádám 

Bombahír: David Villa a fővárosba szerződött igen csak akciós áron - hivatalos

No ne ijedjen meg senki, Madridnak nem egyetlen elsőosztályú csapata csapata van, ott van például a Real Madrid mellett az Atletico Madrid és a Getafe együttese is. David Villa a második számú fővárosi klubot a "matracosokat" választotta. 

A katalán klub hivatalos honlapján jelentette be, hogy megegyeztek David Villa vételáráról Az Atletico Madrid vezetőivel, így már csak a válogatott gólrekordernek kell megegyeznie a részletekben az orvosi vizsgálatok előtt.

A Barce mindössze 5,1 millió eurót kap első kézben Villáért, akiért a továbbiakban azért még potyoghat jó pár euró. Ez a következő dolgoktól függ : Ha Villa marad a 2013-2014-es szezont követően a "matracosoknál" akkor 2,1 millió üti a katalánok kezét, ha még egy szezont akkor 2 millió és ha kitülti három éves szerződését akkor további 1 millió eurót kasszíroznak a katalánok. Ezen felül a szerződésben az áll, ha továbbadják Villát, akkor az eladási ár fele a Barcelona együttesét illet.

Igen kusza üzletnek tűnik ez így, az is, és egészen jól, vagy éppen rosszul is elsülhet katalán részről. Villa jelenlegi piaci értéke 12 millió euró, ha kitölti a három éves  szerződést akkor 10,1 millió üti a Barca kezét. Ehhez persze hozzájöhet az eladási ár fele, ha egyáltalán eladják, de az is előfordulhat, hogy előbb túltesznek majd rajta. Ez a támadó teljesítményén is múlik majd.

Tehát megvan a Falcao örökség örököse, az Atletico vezetői vele szeretnék pótolni azt az űrt, melyet a kolumbiai támadó hagyott maga után. David Villa 119 tétmeccsen szerepelt a Barca színeiben és ez idő alatt 48 gólt szerzett.

Őszi Ádám

Mario Gomez akarata érvényesült, megvan az új klubja! - hivatalos

A Bayern München lábrádugócsapata hivatalos honlapján jelentette be, hogy megegyeztek a Fiorentina együttesével Mario Gomez átigazolásáról. 

Egy német támadó, aki az utóbbi időben már lilában látta a világot és most "álma" beteljesedett - "Mario Gomez kifejezett kívánsága volt, hogy a Fiorentinában folytathassa, és teljesítettük a kérését." - mondta Rummenigge, aki hétfőn találkozott a Fiorentina első emberével Andrea Della Valléval, hogy megtárgyalják a német támadó átigazolásának részleteit. A találkozó a jelek szerint igen csak jól sikeredett, hiszen a tárgyalóasztaltól már megegyezéssel a "kézben" álltak fel.

A szerződést még elő kell készíteni, a következő napok ennek függvényében telnek majd Fizenzében, na meg a szokásos orvosi vizsgálatok is porondon lesznek. Ha mindenkinek minden megfelel, akkor már a hét közepe táján megtörténhet az aláírás, melyről még nem sokat tudunk, a hírek mindössze 15 millió eurós vételárról szólnak, ami azért elég alacsony a 27 esztendős gólerős támadóért, akinek a piai értéke 28 millióra rúg.

Gomez érkezése azonban újabb kérdéseket vet fel, ki lesz a távozó? Vajon Jovetics, akit fél Európa üldöz, vagy netán Adem Ljajics, akit az AC Milan nézett ki a hírek szerint. Ez persze még a jövő zenéje, de már lehet gondolkozni.

Gomez négy esztendőt követően hagyja el a Bayern München együttesét, ahol nagyon sikeres esztendőket töltött el. Összesen 172 mérkőzésen lépett pályára és 112 gólt szerzett, ami igen csak szép adatnak mondható. Jó pár müncheni fanatikusnak fájhat most a feje érte, de ez van, egy korszak Münchenben is lezárult, érkezett Guardiola és vele együtt egy új irányzat, melyben Gomez nem szerepelt. Neki pedig fontos a játékleheltség, hiszen ott szeretne lenni jövőre Brazíliában a német válogatottal.

Őszi Ádám

A Getafe 10 millió eurót zsebelt be középpályásáért

Van mikor a pénz, mintsem a karrier számít! Remek nyitómondat ez, hí Abdelaziz Barrada átigazolásáról beszélünk. Ahol több a pénz a játékos odamegy, és nem érdekli a szakmai szempont. Nos, ezen dolgokat kijelenthetjük a marokkói középpályásról, aki elképzelhető, hogy élete hibáját követte el, ami labdarúgó pályafutását illeti. 

Barrada mindössze 24 esztendős francia-marokkói kettős állampolgár. A voksot pedig már letette, a marokkói válogatottat választotta és immáron 15 alkalommal magára is öltötte hazája címeres mezét. Pályafutása az utóbbi két esztendőben pergett fel, a Getafe meghatározó játékosa lett, a kezdő kihagyhatatlan tagja és meccsről-meccsre érezhető volt a fejlődés. Több csapat is érdeklődött utána, ő azonban a szakmaiság helyett a pénzt választotta és rábólintott az Al Jazira Club ajánlatára.

A transzferrel a Getafe keresett 10 millió eurót, Barrada pedig minden bizonnyal jó sok pénzt, melyet az arab klub szemrebbenés nélkül fizet majd neki minden hónapban az olajmilliárdokból. Új szerződése 2017-ig köti az emírségek béli csapathoz, ahol persze nagyok a tervek, na de gondoljunk bele szakmai szemmel. Egy arab bajnokság vagy egy európai szuperliga? Nos, a válasz szerintem mindenki fejében megszületett, a mienkében is. Még  a továbblépésre a magasabb szintre is lett volna esélye, de ő másképp döntött, úgy csinál mint egy nálánál tíz esztendővel idősebb labdarúgó, aki a jó pénz reményében megy levezetni.

Félreértés ne essék, az ő döntése, az ő élete, viszont egy remek labdarúgóval kevesebb. Bízzunk benne, hogy észhez tér Barrada és még sok jót hallunk róla mondjuk valamelyik európai topligából...

Őszi Ádám

Marcus Berg elhagyta Hamburgot és már meg is van új csapata - hivatalos

Négy esztendőnyi hamburgi létet követően Marcus Berg és a klub vezetői úgy döntöttek nem szándékoznak tovább együtt dolgozni, így a svéd válogatott támadón túladott együttese. 

A Hamburger SV csapatában a kezdőből kiszoruló támadót sérülés is sújtotta a szezonban, no meg a korábbi ZTE játékos Rudnevs és a szintén távozó Son mellett nem jutott lehetőséghez. A 26 esztendős Berg a görög bajnokságban idén szépen leszereplő Panathinaikos együtteséhez írt alá három esztendőre, a felek az átigazolási összeget pedig nem hozták nyilvánosságra. Marcus piaci értéke a transfermarkt.de becslései szerint csupán 1,5 millió euró, élő szerződése 2014 nyaráig lett volna érvényes a német klubnál.

Mind a svéd támadó, mind pedig a Panathinaikos szebb jövőben reménykedik, ki tudja, talán játékos  a klubot, klub a játékost segítve sikerül majd.

Őszi Ádám

Eric Abidal aláírt új együtteséhez - hivatalos

Nincsen megállás Monacóban, a hercegségiek bejelentették újabb igazolásukat a Barcelonától távozó Eric Abidal személyében. 

A 61-szeres francia válogatott védő, így tehát visszatér első profi klubjához, hiszen az AS Monaco együttesénél kezdte meg profi karrierjét még 2000-ben. A felek közti kaland azonban 2002-ben megszakadt és Eric a Lille, majd pedig a Lyon együttesében is kipróbálta magát, mielőtt 2007-ben Barcelonába szerződött, ahol mindent megnyert, ami egy focistának az álma. A sajnálatos betegségről és az erő feletti akaraterőről valószínűleg mindenki tud, Abidal daganatos volt, melyből felgyógyult, ám pár hónappal később újra rákot diagnosztizáltak nála, így májtranszplantáción kellett átesnie. A műtét szerencsére sikeres volt, Abidal pedig felépült és újra edzésbe állt. Barcelonában viszont tisztelik annyira, hogy közölték vele, hogy maradhat, de akkor számolnia kell azzal, hogy többnyire epizódszerepek várnak rá, a katalánok és Abidal ezáltal pedig a szakítás mellett döntött, természetesen harag nélkül. A klub a vezetők, a szurkolók és a játékosok mindíg a szívükben hordozzák majd Abidalt.

„Nagyon örülök, hogy visszatérhettem Franciaországba és a Monacóhoz, ahol minden elkezdődött” – írta Abidal hivatalos Twitter-profilján, aki egy plusz egy esztendős szerződést írt alá régi-új klubjával. A transzfer a hercegségieknek nem került semmibe, hiszen Abidal szabadon igazolható volt.

Ami pedig a Monaco erősítési lajstromát illeti Abidal a kilencedik láncszem. 

A csapathoz eddig érkeztek: James Rodríguezt, Joao Moutinhót, Falcao, Ricardo Carvalhót és Jérémy Toulalan. Emellett pedig ne feledjük el, hogy nem csak kész sztárokat igazoltak, hanem igyekeznek egybegyűjteni a jövő nagy francia tehetségeit, így Anthony Martialt, Nicolas Isimat-Mirint, valamint Gaetano Monachellót is sikerült magukhoz édesgetni.

Alakul a molekula...

Őszi Ádám

Portugál válogatott védővel erősített a Lyon

Dejan Lovren és Anthony Martial távozása igen csak érzékenyen érintette a Lyon együttesét. A francia sztárcsapat 15 millió eurót keresett a két játékoson és ideje erősíteni, amennyiben az előttünk álló szezonban is a bajnoki címért szeretnének versenyre kelni.  

Az első érkező a 31 esztendős Gael Danic volt, aki 1 millió euróért hagyta ott a Valenciennes együttesét, most pedig a védelem megerősítésén ügyeskedik Rémi Garde menedzser. A kiszemelt egy portugál válogatott védő volt, akit igaz nem sikerült még megvenni, de kölcsönben a francia klubnál folytatja pályafutását Miguel Lopes a Sporting Lisboa védője.

A 26 esztendős játékos egy szezonra került kölcsönbe a Lyon csapatához és ha a hírek igazak akkor 10 millió eurós opciós joga lesz a kontraktus lejártával Rémi gárdájának. A tulajdonlás nem olyan egyszerű, hiszen még a Portonak is van köze Lopes játékjogához. Ez azonban mind a jövő zenéje, itt van előttünk egy teljes szezon, amiben még bizonyítani kell.

Őszi Ádám

Ők nyerhetik meg a Golden Footot - íme a Top10-es lista

Nyilvánosságra hozták azon tíz labdarúgó nevét, akik esélyesek a 2013-as Golden Foot díj elnyerésére. 

Először is tisztázzuk, hogy mi is az a Golden Foot. Ez egy futball díj, egy elismerés, melyet ha magyarra fordítunk Arany Lábat kapunk. Ezen elismerést olyan futballisták kaphatják meg, akik már 28 éven felüliek és aki egyszer már megkapta ezt az elismerést az többször nem kaphatja meg. A díj 2003-ban kelt útjára és azóta tíz labdarúgó már megkapta ezen elismerést, az idei lesz a tizenegyedik a sorban.

A díj odaítélésében nem csupán az adott naptári esztendőben nyújtott teljesítmény a mérvadó, hanem az is, hogy az adott labdarúgó korábban mit tett le az asztalra. A 2013-as trófea átadására szeptemberben kerül sor, melyet II. Albert monacói herceg nyújt majd át.

Íme tehát a 2013-as tíz jelölt: 
Didier Drogba (Galatasaray), Cristiano Ronaldo (Real Madrid), Iker Casillas (Real Madrid),  David Trézéguet (River Plate) Andrés Iniesta (FC Barcelona), Samuel Eto'o (Anzsi Mahacskala), Andrea Pirlo (Juventus), Frank Lampard (Chelsea), Miroslav Klose (Lazio), David Beckham (idő közben visszavonult).

Mivel egy esztendőben csupán egy labdarúgó kaphatja meg ezt a trófeát, így előfordult, hogy például Zidene, Figo és persze sorolhatnánk nagy sztárok nevét nem részesült ebben az elismerésben. Viszont vannak eddigi nyerteseink, nézzük, kiknek sikerült eddig Golden Foot díjat nyerni.

Íme a korábbi nyertesek:
2003 Roberto Baggio
2004 Pavel Nedved
2005 Andrij Sevcsenko
2006 Ronaldo
2007 Alessandro Del Piero
2008 Roberto Carlos
2009 Ronaldinho
2010 Francesco Totti
2011 Ryan Giggs
2012 Zlatan Ibrahimovic

Őszi Ádám

Gold Cup: Nagy meglepetésre vereséggel kezdett a címvédő Mexikó is

Korábban már beszámoltunk róla, hogy a Kanada-Martinique találkozóval kezdetét vette a 2013-as Goéd Cup sorozat. A kanadai blamát követően az 'A' csoport másik meccsén is borult a papírforma és óriási meglepetés született. 

A hajnali órákban a címvédő Mexikó válogatottja csapott össze Panama legjobbjaival és bizony a bomba robbant. Az oddsmesterek megközelítőleg 6,0-ás szorzót adtak Panama csapatának, nos ez hiba volt, hiszen Mexikó ismét kapitulált. Mondjuk, hogy ismét, hiszen a vb-selejtezőkön sem megy a szekér és  valami nem stimmel a Chicharito fémjelezte csapattal. 

A mérkőzésen végig Mexikó dominált, ezt a 70-30-as labdabirtoklási arány is mutatja, de mint azt már oly sokszor elmondtuk ezt a sportot gólra játsszák, abból pedig a lefújás pillanatában Panamának eggyel több volt. Nem kellett sokat várni az első találatra, mely a 7. percben Gabriel Torres révén megszületett. A venezuelai Zamor FC játékosa büntetőből vette be a címvédő kapuját. A válasz még az első félidőben megérkezett, a rendes játékidő utolsó másodperceiben Mora egalizálta az állást, így 1-1 állt az eredményjelzőn a szünetben.

A második félidő elején Gabriel Torres duplázni tudott, ezzel a találattal pedig ki is alakította a végeredményt. Fontos megjegyezni, hogy Panama a meccsen mindössze két alkalommal talált kaput és bizony mindkettő gólt ért. Ezzel pedig, hogy Martinique és Panama is behúzta a három pontot jelenleg minden borul az 'A' csoportban amire előzetesen számítani lehetett..

Gold Cup, A csoport 1. forduló
Mexikó - Panama 1-2
Gólszerzők: Mora (45.) ill. G. Torres (7.-büntető, 48.)

Az 'A' csoport állása:
1. Panama 1 1 0 0 2-1 3 pont
2. Martinigue 1 1 0 0 1-0 3 pont
3. Mexikó 1 0 0 1 1-2 0 pont
4. Kanada 1 0 0 1 0-1 0 pont

A mai játéknapon a 'B' csoport kezdi meg a küzdelmeket: 
Szerda 01:00 Salvador - Trinidad és Tobago
Szerda 03:30 Haiti - Honduras

Őszi Ádám

Gold Cup: Bombameglepetések a nyitányon egy a hosszabbításban lőtt bombagóllal

Magyar idő szerint kedd este 23:30-kor kezdetét vette a 12. alkalommal kiírt Gold Cup, más néven a CONCACAF-aranykupa, melyet az Észak- és Közép-amerikai, valamint a Karib-térség labdarúgó-válogatottjai számára rendeznek meg. A "kontinensviadalt" Az Amerikai Egyesült Államok rendezi július 7–28-ig összesen 12 csapat részvételével. A közönség 25 meccset láthat, a csapatok pedig három darab négyes csoportban vannak. A csoportok első két helyezettje mellett a két legjobb csoport harmadik kvalifikálja majd magát a negyeddöntőkbe. 

Most pedig nézzük mi történt a nyitányon, mert volt esemény és meglepetés bőven. Mondhatni minden ami papírforma volt az borult és hatalmas meglepetéseknek lehettünk szemtanúi. A torna nyitómeccse a Kanada-Martinique összecsapás volt, mely óriási meglepetéssel zárult. Az összecsapást Martinique nemzeti tizenegye nyerte óriási meglepetése egy a 93. percben szerzett bombagóllal, melyet Fabrice Reuperné jegyzett. A 37 esztendős veterán védő az utolsó pillanatban egy szögletet követő kipattanó labdát lőtt el kegyetlenül jól, melyre a kanadai kapusnak nem volt ellenszere, sőt esélye sem. Az ünneplés mondani sem kell frenetikusra sikeredett.

Na de mi is az a Martinique, ezt az országot eszik, vagy isszák, milyen a labdarúgása? Nos, röviden bemutatjuk mindkettőt, hiszen sokak talán most hallanak először erről a nemzetről. Martinique egy sziget a Karib-tengerben. A Kis-Antillák része, jogi státuszát tekintve pedig Franciaország egyik tengerentúli megyéje. A szigetet feltehetőleg Kolombusz Kristóf fedezte fel, és egy rövid brit uralmat letekintve mindvégig francia gyarmat volt. A cukornádtermesztésre rendezkedtek be, és rengeteg rabszolgát hoztak Afrikából, míg nem 1946-ban hivatalosan is Franciaország tengerentúli megyéje lett. A népesség 90 százaléka fekete afrikai leszármazott. Az sziget területe 1100 km², tehát hazánk hazánknál egy közel 85-ször kisebb "ország", melynek népessége  körülbelül 400 ezer fő.

Ami a labdarúgását illeti a Ligue de Football de Martinique irányítja, mint a Francia Labdarúgó-szövetség helyi vezető szervezete. Mivel Martinique Franciaország része így nem tagja a FIFA-nak és nem is indulhat a  labdarúgó-világbajnoksággal kapcsolatos tornákon, csupán CONCACAF-tagsággal rendelkezik, így pedig karibi kupán és a Gold Cup küzdelmeiben vehet részt. A legsikeresebb nem FIFA tag, ami a karibi térséget illeti, hiszen 3 alkalommal elhódította a karibi kupát és háromszor vett részt a Gold Cup küzdelmein.

Első meccsüket 1931-ben Barbados ellen játszották, ez egy 3-2-es vereséget hozott. A legnagyobb győzelem hét gólos két ízben is, egyszer a Kajmán-szigetek, egyszer pedig a Dominikai Köztársaság kapitulált 7-0-ra. A legsúlyosabb vereség egy 9-0 Mexikó legjobbjaitól 1993-ból.

Visszatérve a meccsre, ez a nemvárt diadal, melyre egyébként 5,0-ás, vagy annál nagyobb szorzók voltak igen csak felboríthatja a csoportban a rendet, melyben még Mexikó és Panama együttese foglal helyet. A statisztikákra rátekintve pedig elmondható, hogy nem játszott Martinique alárendelt szerepet a meccsen, sőt többször is lőttek kapura, mint Kanada.

Gold Cup, A-csoport 1. forduló
Kanada - Martinique 0-1
Gólszerző: Reuperné (90+3.)

Őszi Ádám

Zinedine Zidane megkapta a hivatalos edzői minősítést! - vajon hol vállal először szerepet?

Amire már nagyon sokan oly régóta várnak, az most hivatalossá vált. A világ valaha volt egyik legjobb labdarúgója Zinedine Zidane a mai naptól fogva bármely együttesnél vállalhat edzői posztot, mivel minden szükséges papír a kezében van ehhez. A nagy kérdés, hogy vajon mely klub lesz az első, mely elmondhatja magáról, hogy Zidane a franciák gyöngyszeme náluk kezdte vezetőedzői karrierjét.  

Madridban a fanatikusok már régóta várják ezt a nagy eseményt, szinte visszavonulásának pillanatától arról susmognak a madridisták, hogy majd egyszer Zidane veszi át a csapatot. Nos, erre azonban még várni kell, hiszen a francia továbbra is úgy tervezi, hogy marad a Real Madrid kötelékében, azon belül pedig Ancelotti mester másodedzője lesz, illetve továbbra is az elnököt támogatja tanácsadóként.

Zidane kvalitásait figyelembe véve szinte biztosak lehetünk benne, hogy egyszer majd nagy edző lesz, hiszen rendkívül jó a gondolkodása, lát a pályán és taktikai elemek sokaságát ismeri. Emellett nem mohó, nem szeretne egyből Mourinho vagy éppen Guardiola nyomdokaiba lépni, hanem edzőtekintélyek mellett tanulja a   szakma fortélyait. A pillanat várat magára, de egyszer majd mindennek eljön az ideje. Ezen dolgok mind a francia bölcsességére és megfontoltságára utalnak.

Őszi Ádám