2015. május 5., kedd

Balázs Benjámin: "Az Elnök Úr...", a portugál és a cseh kaland!

Balázs Benjámint a Kaposvári Rákóczi FC játékosaként ismerhette meg a magyar futballtársadalom. A rendkívül ígéretes középpályás a FociClub.hu-nak adott exkluzív interjújában beszélt a somogyi évekről és az Elnök Úrról. Kitértünk a félresikerült portugáliai kitérőre, illetve beszélgettünk jelenlegi helyzetéről az Fk Teplicében.


- Volt szerencsém több ízben is megfigyelni játékodat a kaposvári lelátóról, amikor bontogattad szárnyaidat, s rendre az volt az érzésem, hogy ebben a fiúban ott van a lehetőség! Aztán a nagy áttörés valahogy elmaradt, a somogyi csapat legjobb játékosait rendre elvitték, te azonban  a Rákóczinál maradtál. Utólag, visszanézve jó döntéseket hoztál, egyáltalán milyen lehetőségeid, konkrét ajánlataid voltak

- A nagycsapathoz 2009-ben kerültem fel! Két évig amatőr szerződésem volt, majd 2011 márciusában Elbert Gábor menedzserem segítségével kaptam egy 3,5 éves profi szerződést! Örültem nagyon, mert saját nevelésű játékosként nem adtak könnyen profi szerződést! Sajnos, hamarabb kellett volna eligazolnom Kaposvárról, a 2012-2013-as szezon után. Azonban szerződésem volt, az Elnök Úr pedig mindig több pénzt kért értem, mint amit adtak volna! Így ki kellett várnom a szerződésem lejártát. Hosszabbítani semmiképp sem akartam! Számos klubbal tárgyaltam: Debrecen, Diósgyőr, Paks, MTK, Szombathely, Nyíregyháza, Gyirmót, Zalaegerszeg. A Győr 2112 telén, állítólag 30 milliót fizetett volna értem, de az Elnök Úr többet akart! A Paks vezetője, Haraszti Zsolt nagyon korrekt volt, többször is találkoztunk személyesen, ám mint tudjuk, az üzlet nem köttetett meg.

- Szavaidból az érződik, hogy kicsit haragszol az elnök úrra! Úgy érzed, hogy a klub érdekeit helyezte előtérbe, s nem a karrieredet?

- Igen! Megbeszélhette volna velem, hogy nekem mi a célom, tervem...!

- Miként élted meg Prukner László távozását, a korszakváltást és milyen volt Sisa Tiborral dolgozni?

- Prukner Lászlónál kerültem fel, Ő vitt fel a nagycsapathoz. Külön köszönet neki! Nála játszottam először az első osztályban. A változásokat nehezebben viseli az ember, de a sportban hozzá kell szokni. Sisa Tiborral nagyon élveztem a munkát, sikeres volt a csapat, akkor lettem U21-es válogatott. Nála lettem először 22 évesen csapatkapitány. Sokat köszönhetek neki, Nála robbantam be az NB I-ben.


- A Rákóczi végül a 2013-2014-es szezont követően búcsúzott a magyar élvonaltól, hogyan élted meg ezt a szezont, miként emlékszel vissza?

- Nagyon rossz volt, átélni! Kaposváron születtem, 10 éves koromtól jártam a felnőttek meccsére, sokszor edzésekre is jártam nézni. Ebben az évben, megkezdődtek az anyagi problémák is, sajnos! 7-1-es vereséggel kezdtük a szezont Debrecenben. Az első győzelem Mezőkövesden sikerült a 8-9. fordulóban, ha jól emlékszem! Sok meghatározó játékos elment: Hajduch, Hegedűs, Pedro, Safaric!


- Milyen lehetőségeid voltak azon a nyáron, s miért pont a portugál Guimarest választottad?

- NB I-ből 5-6 csapat akart, de én mindenképp külföldre akartam szerződni! Aminek örülök, hogy sikerült. Keresett a román CSM Iasi, ahol volt csapattársam Bőle Lukács játszik, illetve Görögországból az OFI Kréta csapata és a Guimaraes. A portugál csapat volt a legkitartóbb, erős a bajnokság, amiben játszik és jó csapat, ezért választottam őket!

- A portugál kaland végül nem jött be, az első csapatban be sem mutatkozhattál, míg a második csapatban is csak háromszor kaptál lehetőséget. Mi történt az Ibériai-félsziget nyugati szegletében? 

- Az felkészülés jól kezdődött. Játszottam minden edzőmeccsen, aztán a bajnokság kezdete előtt két héttel, a második csapathoz vezényeltek edzésre. Utána heti két-három alkalommal, az első csapattal edzettem, utána a másodikkal. Az igazi probléma nem tudom mi lehetett! Három hónapig nem azt a pénzt kaptam, ami a szerződésben le volt írva, az év végére azonban ez rendeződött! Sokat tanultam a fél év alatt, persze jó lett volna bemutatkozni és folyamatosan játszani, de ez már a múlt, amiből tanultam. Nagyon profi körülmények és szakemberek voltak a klubnál. Mindenre figyeltek, arra, hogy mit eszünk és mennyit. Tizenkét fős volt az edzői stáb beleértve a gyúrókat és orvosokat.

- Nem kérdeztél rá a miértekre, nem beszéltél erről a vezetőedzővel?
- A vezetőedző nem szólt hozzám, a technikai vezetővel beszéltem heti kétszer fél éven keresztül. Konkrét, egyenes választ nem kaptam...!


- Fél szezon után aztán jött a hír, Balázs Benjámin a cseh élvonalban szereplő Teplice játékosa lett! Hogyan jött a lehetőség, milyen elvárásokkal vágtál bele az újabb kalandba?

-  A jelenlegi menedzserem Panicos Makedonas, már novemberben elkezdett dolgozni az ügyön! December közepén már, kaptunk szerződés-tervezetet a klubtól, amit január 4.-én aláírtunk. Az akkori edző Zdenek Scasny már ismert Magyarországról. Maximalista vagyok, mindent egy lapra tettem fel. Jól is sikerült a felkészülés, voltak gólok, gólpasszok. Elégedettek voltak, velem! Aztán a bajnokság kezdete előtt 4 nappal, új edző jött a csapathoz, akinél legtöbbször a kispadon kapok lehetőséget.

- Milyen a helyzeted jelenleg a Teplicében? Elég pechesen hangzik ez az edzőváltás! 

- Ha kapok 10-15 perc lehetőséget, élek vele! A Plzen ellen győztes gólt lőttem, amivel nagyban hozzájárultam a továbbjutáshoz, de az azt követő három meccsen, egyetlen egy perc lehetőséget sem kaptam! Kicsit fura nem!? A bajnokságot és a kupameccseket beleszámítva mindössze 160 percet játszottam, ez alatt sikerült összehoznom egy gólt! Így állok most! Jobban érezném magam, ha többet játszanék. Csapategységben a csehek nagyon összetartanak, a külföldiek kicsit kiszorítva vannak mellettük, jelenleg. A bajnokságot igen erősnek tartom, véleményem szerint a Sparta Praga kiemelkedik. Akinél idejöttem edző Zdenek Scasny jelenleg a Sparta Praha edzője lett három hete...!

- Mit gondolsz, hol tart most a karriered, s mi lesz a folytatásban? Netán Zdenek Scasny újra lecsap rád!? 

- Három éves szerződésem van. Sok múlik azon, hogy mi lesz júliusban. Ha jönne egy új edző, aki többet számítana rám, akkor maradok mindenképp. Otthonról van két csapat, akik nagyon szeretnének és ez jól esik! Minden a jövő titka...!

A szezon végeztével gondolom, hazatérsz Kaposvárra, jó lenne összefutni és folytatni az eszmecserét!? Ja és egy FK Teplice dedikált sálat, ha lehet...

Őszi Ádám

Brazil hálóőr a Liverpool célkeresztjében

Nagy az érdeklődés a Fiorentina brazil kapuvédője iránt, Neto három olasz klub mellett immáron a Liverpool látókörében is ott van. Az átigazolási piac lassan nyílik, a hajsza pedig megindulhat. 

A szezon során több ízben lehetett hallani, hogy Simon Mignolet és Brendan Rodgers kapcsolata nem az igazi, a szakvezető nem elégedett hálóőrének teljesítményével, ez pedig változtatásokat vonhat maga mögött a nyár folyamán. A 25 esztendős Neto az első számú kiszemelt, ám megszerzése nem lesz könnyű, ugyanis az Inter, a Juventus és az AS Roma is előállhat egy-egy ajánlattal. Ráadásul Neto remekül teljesít, piaci ára pedig erősen felfelé ível, csakhogy szerződése lejár, s július 1-től szabadon igazolhatóvá válik...! Így a fizetési mérték és az esetleges aláírási pénz nyomhat sokat a latba. 

Neto az idei szezonban ezidáig 33 mérkőzésen védte a Fiorentina kapuját, s 37 gólt kapott, míg a pool jelenlegi hálóőre Mignolet 51 mérkőzésen 52-ször kapitulált. 

Őszi Ádám

Lovrencsics Gergő biztosan nem játszik a finnek ellen

Mint ismeretes Lovrencsics Gergő a Lech Poznan magyar válogatott légiósa nem segíthette csapatát sem a kupadöntőben, sem pedig az utolsó fordulókban, ugyanis térdében probléma akadt a porccal. A játékos immáron túl van az orvosi beavatkozáson. 

A 26 esztendős labdarúgó bal térdét megoperálták, az artroszkópos beavatkozás pedig jól sikerült, ennek következtében Gergő nemsokára megkezdheti a rehabilitációs edzéseket, erről számolt be a Lech csapatorvosa. Nyilatkozatában azt is elárulta, hogy a támadó július első felénél előbb biztosan nem léphet pályára, melynek velejárója, hogy nem lehet ott a magyar válogatott finnek elleni selejtezőmérkőzésén június 13-án!

Egy komoly hiányzója tehát már biztosan lesz Dárdai Pál csapatának, mely nemsokára együtt fog tréningezni, a bajnoki zárások után a keret szépen összeáll és igyekeznek minden játékost jó formában, erőnléti állapotban tartani. A magyar nemzeti csapat a finnek elleni sorsdöntő találkozó előtt még egy felkészülési mérkőzést is lekötött, Lettország legjobbjai érkeznek majd Debrecenbe.

Őszi Ádám