2015. május 18., hétfő

Trónfosztás történt Ukrajnában!

Végig magabiztosan vezetve, s két fordulóval a vége előtt bajnoki címet ünnepelhetett a Dinamo Kijev labdarúgócsapata, mely hat esztendő után taszította le a trónról az egyeduralkodó Shakhtar Donetsk csapatát. Ráadásul a hátralévő két forduló tükrében az is megeshet, hogy veretlenül zárja a 2014-2015-ös szezont a fővárosi klub. 

Vasárnap este az Európa-liga-döntős Dnipro sem tudta megállítani Rebrov mester csapatát, mely Vida góljával 1-0-ra nyerte a rangadót, s behozhatatlan hét pontos előnyre tett szert két fordulóval a vége előtt. 

A szovjet érát leszámítva ez volt az önálló Ukrajna történetében a labdarúgó liga 24. kiírása, a Dinamo Kijev pedig 14. alkalommal hódította el az aranyérmet, melyet az utóbbi 5 kiírásban a Shakhtar Donetsk bitorolt. Az idei históriához hozzátartozik, hogy az Ukrajnában kialakult helyzet miatt, mely Donetsk városát is érinti, a Shakhtar hazai mérkőzéseit is idegenben vívta meg, meseszép stadionja még találatokat is elszenvedett a harcok során.

Tovább tart a két csapat egyeduralma, ukrán bajnoki címet csakis a Tavrija Szimferopol tudott nyerni a fent említett kettősön kívül, azt is az első kiírásban. 

Az ukrán bajnokság állása 24 forduló után: (két fordulóval a vége előtt)
1. Dinamo Kiyev 62 pont (62-10) - már bajnok
2. Shakhtar Donestk 55 pont (67-16)
3. Dnipro 50 pont (44-15)
4. Zorya 41 pont (38-30)
5. Vorskla 38 pont (32-21)
6. Metalist Kharkiv 31 pont (31-31)

A bajnok autómatikus Bajnokok Ligája főtáblásnak tudhatja magát, míg a második helyezett a selejtezők során csatlakozik majd a mezőnyhöz. A 3. és 4. helyezett gárda az Europa Ligában indulhat.

A gólkirályi cím még nem dőlt el, jó páran pályáznak a nívós elismerésre:
1. Bicfalvi (Volyn Lutsk) - 15 gól
2. Kravets (Dinamo Kiyev), Teixeira (Shakhtar Donetsk), Yarmolenko (Dinamo Kiyev) - 14 gól
5. Kalinic (Dnipro) - 12 gól

Őszi Ádám

MLS: Négyet kapott a címvédő, Kaká remekelt

Az újonc Orlando City jól elkapta a fonalat, s Kaká vezérletével jó nagyot rúgott a szenvedő Los Angeles Galaxyba, míg a konferencia első DC United a Philodelphia otthonában hagyta a pontokat. Eredmények, góllövőlista, tabella és a folytatás... 

Orlando City - L. A. Galaxy 4-0 (2-0)
G:  Avila (12.), Larin (34.), Kaká (55.-büntető), Ceren (73.) ill. -

Ezidáig nehézkesen döcögött az újonc Orlando City szekere, a csapat azonban fennállásának legnagyobb különbségű győzelmét aratta a címvédő Los Angeles Galaxy ellenében, melynek nagy szüksége van Steven Gerrard érkezésére. A 12. minutumban jobb oldalról érkezett a beadás, a hosszúról pedig egy visszafejelt labda, majd Avila, aki Penedo hálójába bólintott. A lelátó majd felrobbant, a hazai szurkolók igen csak kitettek magukért. A vendég csapat gyakorlatilag ordas helyzet nélkül hozta le az első fél órát, míg nem másodszor is kapitulált Penedo, Kaká zseniális megoldását követően ziccerbe hozta társát, Larin pedig nem hibázott, magabiztosan a kapuba lőtt. Akár három is lehetett volna a félidőben, ám Larin gyengén fejezett be egy igen ígéretes kiugrást. A fordulást követően sem tudott közelebb férkőzni a címvédő, sőt Penedo buktatta Kakát, a játékvezető pedig tizenegyest ítélt. A korábbi aranylabdás klasszis nem hibázott, magabiztosan lőtt a kapuba. A harmadik hazai gólt aztán kis híján követte a negyedik, előbb Larin centerezésébe állt bele egy blokkoló láb, majd egy távoli kísérlet a felsőlécen halt el. A végeredmény a 73. percben alakult ki, Ceren érkezett egy kipattanóra, s eresztett el egy lapos löketet 25-ről, mely megpattant, s bár Penedo beleért, hárítani nem tudott.

Philadelphia - D.C. United 1-0 (0-0)
G: Pfeffer (90+3.) ill. -

Otthon tartotta a konferencia első DC Uniteddel szemben a három bajnoki pontot a Philodelphia, mely a ráadásban döntötte el a mérkőzést. Bár a 17. percben Casey betalált, a játékvezető kezezés miatt annullálta a találatot. A 35. perchez érve egy rögzített szituáció utána élt át forró pillanatokat a vendég csapat, míg nem az első játékrész utolsó percében egy szöglettel felérő bedobást követően csúsztattak kapura, Hamid azonban hatalmas bravúrral hárítani tudta a hazaiak próbálkozását. A fordulást követően aztán a vendégek is megvillantak támadásban, ám a játékszer a kapufáról nem befelé, hanem kifelé pattant. Ahogy az első játékrészben hazai oldalon, úgy a másodikban vendég részről is elvettek egy gólt, a támadó lökte védőjét, ezt pedig a játékvezető észlelte. A 73. percben Hamid tartotta meccsben csapatát, nagy ziccert hárított, s mikor már úgy festett, hogy a felek góól nélküli döntetlen mellett osztozkodnak a pontokon, akkor jött Pfeffer és talpra ugrasztotta a hazai publikumot. Veresége ellenére őrzi első helyét a United.

A hét eddigi eredményei:
D.C. United - Orlando City 2-1 
New York City - Chicago Fire 2-2
FC Dallas - New York Red Bulls 0-0
Montreal Impact - Real Salt Lake 4-1
Vancouver Whitecaps - Seattle Sounders 0-2
New England - Toronto FC 1-1
Houston Dynamo - Portland Timbers 3-1 
Sporting Kansas City - Colorado Rapids - elhalasztva
San Jose Earthquakes - Columbus Crew 2-0 

A folytatásban:
máj. 21. 02:00  Sporting Kansas - New England
máj. 23. 02:00  Columbus Crew - Chicago Fire
máj. 23. 04:30  L. A. Galaxy - Houston Dynamo
máj. 23. 23:00  Toronto FC - Portland Timbers (Eurosport)
máj. 24. 01:30  New England - D.C. United
máj. 24. 02:00  Montreal Impact - FC Dallas
máj. 24. 03:00  Colorado Rapids - Vancouver Whitecaps
máj. 24. 04:00 Seattle Sounders - Sporting Kansas
máj. 24. 04:00  Real Salt Lake - New York City
máj. 24. 23:00  New York Red Bulls - Philadelphia (Eurosport 2)
máj. 25. 01:00  San Jose Earthquakes - Orlando City (Eurosport 2)

A góllövőlista élmezőnye:
1. Dempsey (Seattle Sounders), Kamara (Columbus Crew)  7 gól
3. Martins (Seattle Sounders), Rivero (Vancouver Whitecaps), Barnes (Houston Dynamo), Wondolowski (San Jose Earthquakes)  6 gól
7. Perez (FC Dallas), Altidore (Toronto FC), Wright-Phillips (New York Red Bulls) – 5 gól
10. Castillo (FC Dallas), Giovinco (Toronto FC), G. Torres (Colorado Rapids), C. Davies (New England Revolution), Adi (Portland Timbers), Bruin (Houston Dynamo), Larin (Orlando City), Kaka (Orlando City) – 4 gól

Végezetül pedig a bajnoki tabella:


Őszi Ádám