2015. július 22., szerda

José Mourinho az MLS-ről: "Egy nap én is..."

Úgy fest, hogy mindenki egyre jobb véleménnyel van az MLS-ről az Észak-amerikai első osztályú labdarúgó-bajnokságról, mely hatalmas mérföldköveket lépett át, döntött meg az utóbbi időben. Ha már Jose Mournho is dicsérő szavakkal illet valamit, akkor ott nagyon rendben van a dolog...! 

Hosszú éveken át úgy skatulyázták be az MLS-t, mint a kiöregedő, levezetni vágyó veterán sztárok ligája, egy olyan országban, ahol a labdarúgás abszolút nem kap túl nagy figyelmet. Nos, előbbi és utóbbi téren is hatalmas változások álltak be. 

Noha a kosárlabda, az amerikai foci, vagy éppen a jégkorong még mindig előrébb tart és valószínűleg ez így is marad, a labdarúgásnak is komoly kultusza kezd kialakulni az Egyesült államokban. Egyre nagyobb a nézettsége, a média egyre többet foglalkozik vele, s bizony kijelentgetjük, hogy a világ legdinamikusabban fejlődő pontvadászatáról beszélünk. 

David Backhem, vagy éppen Thierry Henry tengerentúli szerepvállalása komoly mérföldkő volt, mára már Frank Lampard, David Villa, Steven Gerrard, Kaká és Andrea Pirlo is a ligában rúgja a bőrt, hogy tényleg csak a legnagyobb neveket említsük. Igen, ők már nem fiatalok, ám ami még fontosabb, immáron számukra is vonzó a tengerentúli kaland! Gondoljunk csak Giovinco, vagy éppen Dos Santos szerződésére. A nevek mögött olyan labdarúgók rejlenek, akik most érkeznek fénykorukban, s Európában is fényes jelenük, jövőjük lehetne.

Európai sztáredző még nem igen érkezett a ligába, ám ami késik az nem múlik. Jose Mourinho nemrégiben így nyilatkozott a pontvadászatot illetően: "Az MLS tekintélye növekedett az utóbbi időben, sokan látják, mivé válhat ez a bajnokság a jövőben. Egyre több fiatal futballista jön rá, hogy ez a hely nem csak a karrierjük végén jó választás, hanem a karrierjük elindításakor is. A liga remek irányba halad. A labdarúgás soha nem lesz elsőszámú sportág Észak-Amerikában, de 10 évvel ezelőtthöz képes óriási a változás a foci népszerűségét illetően. Egy nap én is szívesen edzősködnék a tengerentúlon."

Őszi Ádám

Suarez góllal és győzelemmel kezdett a Barca

A spanyol bajnok, kupagyőztes és Bajnokok Ligája címvédő FC Barcelona is megkezdte a felkészülési mérkőzések sorát. Luis Enrique tanítványai a tengerentúlon a Bajnokok Nemzetközi Kupája küzdelmein belül mutatkoztak be, ellenfelük pedig a Los Angeles Galaxy volt. A katalánok hatalmas tiszteletnek örvendnek az USA-ban, tömött lelátók fogadták a csapatokat. 

Barcelona – Los Angeles Galaxy 2-1 (1-0)
G: Suarez (45.), Roberto (56.) ill. Meyer (90+1.)

Ahogyan az a képen is látható, fantasztikus hangulat, 93 ezer néző fogadta a csapatokat a kaliforniai Rose Bowl Stadionban. A katalánok még Messi és Neymar nélkül érkeztek, a két zseni még szabadságát tölti, ám a színvonalra így sem lehetett panasz. Az elvártaknak megfelelően a katalánok gyakorlatilag levegőt sem adtak a Gerrard vezette "hazai" csapatnak, ezt az eredmény nem igazán mutatja, ám sokat elárul a 76-24-es labdabirtoklási arány az első játékrészben és az, hogy a Galaxy nem, hogy kaput találó lövést, de még lövési kísérletet sem tudott felmutatni. Nem maradtunk azonban gól nélkül az első játékrészben, egy szögletet követően nem sikerült messzire tisztázni, Suarez pedig kegyetlenül kihasználta az előtte adódó lehetőséget! Íme a gól:

Felkészülési mérkőzés révén a félidőben mindkét vezetőedző csapatot cserélt, Suarez  és Halilovic kivételével gyakorlatilag mindenki lejött a pályáról, az utolsó húsz ercre pedig helyettük is érkezett friss erő. A második játékrész elején Sergi Roberto növelte a katalánok előnyét, ebben a felvonásban pedig már a Galaxy is eljutott a Barca kapujáig, sőt a végén a becsületgól is megvolt, Mayer az unokáinak majd elmesélheti, hogy betalált a Barca ellen a mérkőzés hosszabbításában.

Korábban játszották:
Los Angeles Galaxy – Club America 2-1
San Jose Earthquakes – Club America 1-2 
Club America – Manchester United 0-1
Real Madrid – AS Roma 0-0 - büntetőkkel 6-7
Benfica – Paris Saint-Germain 2-3
Manchester City  AS Roma 2-2 - büntetőkkel 4-5
Paris Saint-Germain  Fiorentina 4-2
Manchester United – San Jose Earthquakes 3-1

A Bajnokok Nemzetközi Kupájának további menetrendje:
Július 23. – 02:00 New York Red Bulls – Chelsea
Július 24. – 12:00 Manchester City – Real Madrid
Július 25. – 02:00 Benfica – Fiorentina
Július 25. – 12:00 AC Milan – Inter
Július 25. – 22:00 Barcelona – Manchester United
Július 26. – 00:00 PSG – Chelsea
Július 27. – 01:30 New York Red Bulls – Benfica
Július 27. – 12:00 Inter – Real Madrid
Július 29. – 02:00 Chelsea – Barcelona
Július 29. – 04:00 Club America – Benfica
Július 29. – 12:00 Real Madrid – AC Milan
Július 30. – 03:00 Manchester United – PSG
Augusztus 2. – 21:00 Fiorentina – Barcelona
Augusztus 5. – 21:00 Chelsea – Fiorentina

Az előző esztendőkben rendre nyolc csapat alkotta a Bajnokok Nemzetközi Kupájának mezőnyét, körbejátszást követően pedig a csoportelsők döntőt játszottak. Idén azonban sokkal több, szám szerint 16 csapat száll harcba a tengerentúlon. Az első és a második csoport gárdái körmérkőzést játszanak, míg a nagy harmadik csoportban igen vegyesen mérkőznek a csapatok, van akinek több, van akinek pedig kevesebb meccse lesz. Ezen tabella csak az átláthatóság kedvéért született, hogy lássuk, ki milyen teljesítményt nyújtott összességében. Serleg és végső győztes is lesz, a rájátszásról, döntőről részletesebben később olvashattok.


Őszi Ádám

Magyar Kupa: Íme az 1. forduló párosítása

A magyar élvonalbeli labdarúgó-bajnokság (OTP Bank Liga) a hétvégén már megkezdődött, most pedig elkészült a 2015/16-os Magyar Kupa első fordulójának sorsolása is, melyet az érintett klubok képviselőinek jelenlétében zajlott. A párharcok egyetlen egy mérkőzésen dőlnek el, a játéknapot A augusztus 12-én, szerdán tartják. 

A tervezett 116 fős mezőny helyett 111 együttessel rajtol el a sorozat, ugyanis öt klub nem adta le a nevezését, így a mezőnyben vannak erőnyerők. Öt együttes (Inter CGF, Somos SE, Andráshida, Géderlaki KSE, Balatonfüred), mely csupán a második körben csatlakozik a mezőnyhöz. 

Fontos, hogy az első fordulóban élvonalbéli csapatok nem találkozhat egymással, ahogyan ez a másodosztályra is vonatkozik.Így a profi klubok alacsonyabb osztályú ellenfeleket kaptak. A sorozatot csupán nyolcan élvonalbeli csapat kezdik most meg, a nemzetközi kupaporondon érdekelt négy együttes (Ferencváros, Debrecen, MTK, Videoton) csak a harmadik fordulónál csatlakozik majd be. 

A nyolc NB I-es csapat párharca:
Csepel FC - Békéscsaba 1912 Előre 
Csornai SE - DVTK 
ETO Futsal Kft. - Budapest Honvéd 
Maglód TC - Paksi FC 
Sárrétudvari KSE - Puskás Akadémia FC 
LOLAND-Nyúl SC - Szombathelyi Swietelsky Haladás 
Vértessomlói KSK - Újpest FC 
Hidasnémeti VSC - Vasas FC 

További párosítások, alacsonyabb osztályú csapatok párharcai:
Bölcskei SE - Balmazújváros Kamilla Gyógyfürdő 
Kozármisleny - BFC Siófok 
Füzesgyarmati SK - Budaörs 
Gyöngyösi AK-Ytong - Dunaújváros 
Jászberényi FC - FC Ajka 
Ceredvölgye SE - Aqvital FC Csákvár
VSK Tököl Egyesülete - Gyirmót FC Győr 
Veresegyház VSK - Mezőkövesd Zsóry FC 
Tatabánya FC - Soproni VSE 
Sárisápi Bányász SE - Soroksár SC 
Monori SE - Szeged 2011-Grosics Akadémia 
Hévíz SK - Szolnoki MÁV FC 
Komlói Bányász - SzTK-Erima 
FC Dabas - Vác FC 
Nagykáta SE - Kisvárda Master Good
Schieber Pincészet BLSE - ZTE FC 
Viadukt SE Biatorbágy - III. ker. TVE 
BKV Előre - KBSC FC 
Nagyatádi FC - Ceglédi VSE 
Cigánd SE - Szentlőrinc SE 
Érd VSE - Tállya KSE 
Bonyhád VLC - FC Hatvan 
FC Tiszaújváros - ESMTK 
Felsőtárkány SC - Dorogi FC 
Hódmezővásárhelyi FC - Várfürdő-Gyulai Termál FC 
Nyíregyháza Spartacus FC - Putnok FC 
Lenti TE Sport 36 - Pénzügyőr SE 
RSE Nagyecsed - REAC 
Siklós FC - Sárvár FC 
DAC Foci24.com - Szekszárdi UFC 
Hajdúböszörményi TE - SZEOL SC 
Dudar SE - Budafoki MTE - Újbuda FC 
Ásotthalmi TE - Szerencs Város SE 
Babócsa SE - Mátészalkai MTK 
Bácsalmási PVSE - MTE 1904 
Balatonalmádi SE - Velence SE 
Celldömölki VSE - KSE Iváncsa 
Hajdúszoboszlói SE - Rákosmente KSK 
Mezőhegyesi SE - Szajol KLK 
Somogyvár KÖSE - Dunaharaszti MTK 
Tiszakanyár SE - Nyírbátori FC 
Vép VSE - Szőlőskert Nagyréde SC 
SBTC - DTC-Select 

Őszi Ádám

Ibra vezérletével a PSG nem kegyelmezett a Fiorentinának

Igazi futballünnepnek számított a tegnapi nap New Jersey-ben, igaz a Red Bulls kupabúcsúja elfeketítette a PSG és a Fiorentina összecsapását. Az US Open Kupa találkozót követően ugyanis a Red Bulls Aréna a Bajnokok Nemzetközi Kupája mérkőzésének adott otthont.  

PSG – Fiorentina 4-2 (2-0)
G: Matuidi (35.), Augustin (41., 75.), Ibrahimovic (75.) ill. Joaquin (60.), G. Rossi (79.-büntető)

A közönség nem unatkozhatott, igaz a Red Bulls érzeletűek nem voltak boldogak, ám a mérkőzés jó összehasonlítási alap lehetett. A Paris Saint-Germain dominált a mérkőzésen, ám a Paulo Sousa trenírozta Fioretnina nem illetődött meg, s kontrái rendre ültek, igaz a befejezéseken még van mit csiszolni. Az első játékrész hajrája aztán meghozta a gólokat is, igaz egyoldalúan, ugyanis előbb Matuidi, majd Augustin talált a hálóba. 

A fordulást követően aztán a firenzeiek komoly csereinváziót hajtottak végre, hat játékos érkezett, míg a franciák mestere Blanc kivárt és csak a 65. percet követően kezdte meg a játékossor frissítését. Ekkor azonban már szépített Joaquin révén a firenzei csapat. A 69. minutumban aztán Ibrahimovic is bemutatkozott a tengerentúli publikumnak, gólját követően pedig járt a csere a svéd klasszisnak is. A hajrára is maradt még két gól, előbb Augustin duplázott, majd büntetőből Rossi szépített, kialakítva a 4-2-es végeredményt.

Említésre méltó, a 18 esztendős Jean-Kévin Augustin teljesítménye, az ifjú támadó ég a bizonyítási vágytól, s ezdáig remek produktumot nyújt. A Fiorentina ellen duplázni tudott, A Benfica ellen ő nyitotta a gólos sorát, míg az osztrák Wiener ellen szintén duplázott. Három felkészülési mérkőzés, 5 gól, ez igen jó ajánlólevél a nagy csapat felé. Augustin tavaly az Ifjúság Bajnokok Ligájában 12 mérkőzésen 7 gólig jutott. Hallani fogunk még róla...

Korábban játszották:
Los Angeles Galaxy – Club America 2-1
San Jose Earthquakes – Club America 1-2 
Club America – Manchester United 0-1
Real Madrid – AS Roma 0-0 - büntetőkkel 6-7
Benfica – PSG 2-3
Manchester City - AS Roma 2-2 - büntetőkkel 4-5
Barcelona – Los Angeles Galaxy 2-1
Manchester United – San Jose Earthquakes 3-1

A Bajnokok Nemzetközi Kupájának további menetrendje:
Július 23. – 02:00 New York Red Bulls – Chelsea
Július 24. – 12:00 Manchester City – Real Madrid
Július 25. – 02:00 Benfica – Fiorentina
Július 25. – 12:00 AC Milan – Inter
Július 25. – 22:00 Barcelona – Manchester United
Július 26. – 00:00 PSG – Chelsea
Július 27. – 01:30 New York Red Bulls – Benfica
Július 27. – 12:00 Inter – Real Madrid
Július 29. – 02:00 Chelsea – Barcelona
Július 29. – 04:00 Club America – Benfica
Július 29. – 12:00 Real Madrid – AC Milan
Július 30. – 03:00 Manchester United – PSG
Augusztus 2. – 21:00 Fiorentina – Barcelona
Augusztus 5. – 21:00 Chelsea – Fiorentina

Az előző esztendőkben rendre nyolc csapat alkotta a Bajnokok Nemzetközi Kupájának mezőnyét, körbejátszást követően pedig a csoportelsők döntőt játszottak. Idén azonban sokkal több, szám szerint 16 csapat száll harcba a tengerentúlon. Az első és a második csoport gárdái körmérkőzést játszanak, míg a nagy harmadik csoportban igen vegyesen mérkőznek a csapatok, van akinek több, van akinek pedig kevesebb meccse lesz. Ezen tabella csak az átláthatóság kedvéért született, hogy lássuk, ki milyen teljesítményt nyújtott összességében. Serleg és végső győztes is lesz, a rájátszásról, döntőről részletesebben később olvashattok.

Őszi Ádám

US Open Kupa: Németh Krisztián újabb remek meccse

Immáron az elődöntőben tudhatja magát a Sporting Kansas City labdarúgócsapata, azt követően, hogy lelépték a Houston Dynamo legénységét. A mérkőzésen ismételten remekelt az amerikai csapat magyar támadója Németh Krisztián. 


Sporting Kansas City - Houston Dynamo 3-1 (0-0)
G: Feilhaber (62.), Dwyer (86.), Németh (88.) ill. Bruin (59.)
Kiállítva: - ill. Garrido (30.)

Hatalmas hazai fölénnyel indult a mérkőzés, ám ez remek kontralehetőségeket tartogatott a Dynamo számára, mely fél óra elteltével megfogyatkozott. Egy összecsapásnál Garrido nem húzta vissza a lábát, beleszállt a labdát elrúgó ellenfelébe, a játékvezető pedig az eset kapcsán villantotta a pirosat. Eddig a momentumig is a Sporting uralta a meccset, ezt követően pedig még nagyobb lett a csapatok közti különbség.

A félidőt követően aztán jött a fekete leves, egy szögletet követően Bruin vette be Melia kapuját, ezzel pedig vezettek a vendégek óriási meglepetésre. A 62. percben aztán lehetett volna egyenlíteni, alig pár minutummal a vendégek gólja után, ám Dwyer rontott, pontosabban pedig Wills védett. A 71. percben aztán áttört a gát, a nyomás góllá érett. Basler passzolt Felihabernek, aki jó 22 méterről lövésre szánta el magát, a labda pedig a hálóban kötött ki. Ekkor még hosszabbításra állt a meccs, ám a végjátékban jött a zseniális Németh-Dwyer duó. Négy perccel a vége előtt Németh egy zseniális pörgetéssel ugratta ki ékpárját, Dwyer pedig nem hibázott, ezzel már a Sporting volt a továbbjutó, ám a gólpassz visszajárt. A 88. minutumban Dwyer készített elő, Németh pedig tekert a kapuba, beállítva ezzel a 3-1-es végeredményt.

A Sporting Kansas City ezzel elődöntős, s várja a sorsolást!

Korábban játszották:
Real Salt Lake - Los Angeles Galaxy 1-0 
New York Red Bulls – Philodelphia 1-1 (0-0) – büntetőkkel 3-4 

A folytatásban:
Csütörtök 02:30 - Chicago Fire - Orlando City

Őszi Ádám

US Open Kupa: Dráma New York Red Bulls módra

Fordulatokban bővelkedő mérkőzést játszott egymással a New York Red Bulls és a Philodelphia az US Open Kupa negyeddöntőjében. Kiállítás, drámai utolsó pillanatos gól és pozitív hősből negatív hős, avagy ezt a sportágat gólra játsszák. 

New York Red Bulls - Philodelphia 1-1 (0-0) - büntetőkkel 3-4
G: Sam (90+4.) ill. Mdu (56.)
Kiállítva: - ill. Casey (40.)

A találkozó toronymagas esélyesének számított a Red Bulls, Marsch tanítványai pedig ennek megfelelően vágtak bele a mérkőzésbe. Hatalmas fölény, nyomás nehezedett a Philodelphia kapujára, ám a háló érintetlen maradt. Hol  pontatlanság, hol pedig McCrthy szólt közbe egy remek védéssel. Az első játékrész végén aztán még meg is fogyatkozott a Philodelphia, ekkor szinte borítékolható volt, hogy a Red Bulls megeszi ellenfelét a folytatásban. Ez azonban nem így lett, a fordulást követően az 56. percben elaludt a hazaiak védelme, mint kés a vajon, a mozdulatlan bábuk között, úgy hatolt át a vendég támadósor a hazaiak védelmén. A befejező Mbu volt, ezzel pedig fel volt adva a lecke a Red Bulls játékosainak.

Lüktető játék, végső rohamok, s úgy festett, hogy a Philodelphia kihúzza a meccset, ám a ráadás negyedik percében jött Sam, háttal megvette a labdát hat méterről a kaputól, s fordulatból a kapuba lőtt. Mondani sem kell, eufória uralkodott el a játékosok és a szurkolók között egyaránt, míg a vendégek érthető módon igen letörtek voltak. Jöhetett tehát a hosszabbítás.

A ráadásban hatalmas dominanciát mutatott a Red Bulls, ám az a bizonyos gól nem köszönt be, így a büntetőkre maradt a döntés. Megjegyezzük, hogy a mérkőzés folyamán a Red Bulls 34-szer kísérelte bevenni az ellenfél kapuját, míg a túloldalon ez a szám csupán nyolc volt, ám nem ezen múlott, gólt egyet-egyet szereztek a felek.

A hazaiak nagy sztárja Wright-Phillips rögtön elrontotta az első büntetőt, a vendégek lába pedig nem remegett. A negyedik párhoz érve, a mérkőzést hazai szempontból megmentő Sam lába is megremegett, ám a túloldalon Fred is kihagyta büntetőjét. Ennek ellenére kettő és egy hiba állt a felek neve mellett, Aristeguita pedig nem hibázott, Robles nem tudott hárítani, így a Philodelphia jutott a legjobb négybe elsőként.

Őszi Ádám

BL: Egy helyen a keddi játéknap eredményei, továbbjutói

Kedden a visszavágókkal folytatódott a Bajnokok Ligája második selejtezőköre. A mérkőzéseket megelőzően még 18 csapat reménykedhetett a továbbjutást illetően, ám mire mindenütt harsant a mérkőzés végét jelző hármas sípszó, már csak 9 maradtak talpon. A játéknap legnagyobb meglepetését egyértelműen a Ludogorets kiesése jelentette. 

A grúz bajnok elköszönt a nemzetközi porondtól, ugyanis a szerb aranyérmes Partizan a visszavágón is nyerni tudott. Papírforma eredmény született, a Dila Gori lőtt gól nélkül vesztette el a párharcot. 

Az odavágókat követően már tudhattuk, hogy a Molde ott lesz a következő körben, az örmény kirándulás már csak formalitás volt. A Pyunik megverte norvég ellenfelét, becsülettel helytállt, ám egy 5-0-ás első felvonást követően nem csoda, hogy a vendégek nem erőlködtek, fejben már a következő ellenfélre koncentráltak.

Meglepetés a javából, avagy a moldáv Milsami búcsúztatta a bolgár bajnokot, ráadásul kettős győzelemmel. A Ludogorets az utóbbi években megfordult a Bajnokok Ligája főtábláján is több ízben, most azonban hamar véget ért számukra a kupaszezon. Ráadásul a visszavágó utolsó húsz percét emberelőnyben játszhatták, ám rúgott gól helyett kaptak egyet a nagy támadáshullám közepette. 

Dila Gori - Partizan Beograd 0-2 
Tj: 
a Partizan 3-0-ás összesítéssel, kettős győzelemmel

Pyunik - Molde 1-0
Tj: a Molde 5-1-es összesítéssel

Milsami - Ludogorets 2-1
Tj: a Milsami 3-1-es összesítéssel, kettős győzelemmel

A finn bajnok Helsinki JK kettős győzelemmel nyugtázta az északi derbit. A jóval gyengébbnek számító lett bajnok idegenben sem tudta megnehezíteni ellenfele dolgát.

Noha egy ideig meleg volt a pite a Maccabi számára, a vége nagyon simára sikeredett. A máltai bajnok nem bírta a végjátékot, ám a 61. percig ők számítottak továbbjutónak.

A gibraltári pontvadászat győztese a Lincoln hazai pályán is helytállt, azonban összességében a kiscsapatnak nem volt esélye a sokkalta nagyobb erőt képviselő dánokkal szemben.

Helsinki JK - Ventspils 1-0
Tj: A Helsinki JK 4-1-es összesítéssel, kettős győzelemmel

Maccabi Tel Aviv - Hibernians 5-1
Tj: a Maccabi Tel Aviv 6-3-as összesítéssel

Lincoln - Midtjylland 0-2
Tj: a Midtjylland 3-0-ás összesítéssel, kettős győzelemmel

Megrángatta az oroszlán bajuszát a macedón Vardar, ám az APOEL nem jutott a Ludogorets sorsára. De Vincenti idegenben lőtt találata a végelszámolásban továbbjutást ért. 

A vártnál sokkalta szorosabb párharcot játszott a svéd Malmö, avagy a litván pontvadászat regnáló bajnoka nem adta olcsón a bőrét. A pérharc során csupán egyetlen egy gól esett, Tinnerholm továbblőtte csapatát, míg a Zalgiris tíz emberrel fejezte be a meccset.

Nem mindennapi visszavágón harcolta ki a továbbjutást az albán bajnok, mely már a 11. perctől fogva emberhátrányba kényszerült. Ekkor felsejlett a remény, hogy talán ledolgozható lehet a 4-1-es hátrány és a Crusaders idegenben lőtt gólja még sokat érhet. Igen ám, de a gólok nem jöttek, a kinyíló hazai védelem közepette pedig az albán kontrák ültek. Végül nyert az északír bajnok, ám szépségtapasszal itt most nem sokra menni...!

Vardar - APOEL 1-1
Tj: az APOEL 1-1-es összesítéssel, idegenben lőtt góllal

Zalgiris - Malmö 0-1
Tj: a Malmö 1-0-ás összesítéssel 

Crusaders - Skenderbeu 3-2
Tj: a Skenderbeu 6-4-es összesítéssel

Szerdán folytatódik a meccssor, s teljessé válik a harmadik selejtezőkör mezőnye. Kiderül, hogy a magyar bajnok Videoton ott lesz-e...!

A folytatásban szerdán:
16:00 FC Astana - Maribor
20:00 Fola - Dinamo Zagreb
20:30 Steaua Bukarest - Trencin
20:30 Videoton - TNS
20:45 Dundalk - BATE Boriszov
20:45 Lech Poznan - Sarajevo
20:45 Rudar - Qarabag
21:15 Stjarnan - Celtic

Őszi Ádám