2013. június 8., szombat

Bolgár válogatott középpályással erősített az Aston Villa

Immáron nem Lovrencsics Gergő csapattársa Aleksandar Tonev, aki az Aston Villa hívószaváénak nem bírt ellenállni, így jó pénzért cserébe elengedte őt a Lech Poznan együttese. 

Tonev 2011-ben a CSZKA Szófia együttesét és szülőhazáját Bulgáriát hagyta a háta mögött, hogy szerencsét próbáljon Lengyelországban. Úgy tűnik, ez sikerült, hiszen most a világ egyik, ha nem a legerősebb bajnokságában szerepelhet majd.

A 23 esztendős bal oldali szélső 26 lengyel elsőosztályú mérkőzésen szerepelt, ám 20 alkalommal lecserélték. Ezen találkozókon pedig 4 gólt és 3 gólpasszt tudtak feljegyezni a statisztikusok. Átlagban 69 percet töltött a pályán, emellett pedig a bolgár válogatottban remekül vitézkedik, hiszen már három gólja van a világbajnoki-selejtezőkön.

Véleményünk szerint abszolút nem nyújtott annyira kimagasló teljesítményt, hogy egy Premier League csapat így lecsapjon rá, ám úgy tűnik a Villa szakemberei valamit nagyon látnak benne. A vételárral még adósak vagyunk, nem kis summát, egészen pontosan 3,2 millió eurót tett le az asztalra a Villa. A becsült piaciérték egyébként 900 ezer euró. Sok sikert kívánunk neki és sikeres beilleszkedést.

Őszi Ádám

Korábbi angol válogatott védővel erősített a Pl-ből kipottyanó Reading

Valószínűleg senkinek sem kell bemutatni Wayne Bridge karrierjét, legalábbis ami az angol futball szerelmeseinek körét illeti. A 32 esztendős ex-válogatott védő hosszú mellőzöttség és kölcsönszerződések sokasága után úgy döntött, hogy végleg elhagyj a Manchester City együttesét. 

A választás, mint ahogyan azt már a címben is elárultuk A Reading gárdájára esett, mely éppen a szezon végén pottyant ki a Premier Leagueből. A cél pedig az azonnali visszajutás lesz ebben pedig minőségi segítséget nyújthat a 36-szoros korábbi angol válogatott, aki 2009-ben mondta le a címeres mezt.

A Manchester City gárdájához még 2009-ben szerződött a Chelsea együttesét maga mögött hagyva, azonban ez a váltás nem jött be, csupán 42 alkalommal lépett pályára a Polgárok színeiben és ez idő alatt három klubnál is szerepelt kölcsönben. Előbb a West Ham United, majd pedig a Sunderland vette kölcsön, ám ezen csapatoknál sem tudott megtelepedni, így jöhetett a másodosztály és a Brighton & Hove Albion együttese, mellyel igen káprázatos szezont futott. Sikerült kiharcolni a Play Offs szereplést, azonban a feljutás nem sikerült, viszont stabil embere volt a gárdának és  37 meccsen szerepelt, melyeken három gólt is sikerült jegyeznie egy gólpassza mellett.

Szerződése lejárt a City-nél, melyet érthetően nem kívánt meghosszabbítani, így szabadon igazolható volt. Új szerződése a Reading gárdájával egy esztendőre szól.

Őszi Ádám

A skót liga gólpasszkirály csatárával erősített a lengyel bajnok Legia Warsaw

Akik figyelemmel követik a skót első osztályt, azoknak minden bizonnyal ismerősen cseng a Henrik Ojamaa neve. Az észt válogatott támadó, nem csak csapatot, hanem ligát is váltott, egészen Lengyelországig röppent, ahol a friss bajnok Legia Warsaw együtteséhez írt alá.  

Így jövőre a Lovrencsics Gergőt is a soraiban tudó Lech Poznan riválisa lesz. A sót Premier League-ben nyújtott idei teljesítménye igen lenyűgözőre sikeredett, ez azonban nem a gólgyártásban testesedett ki, ami egy csatár esetében igen meglepő.

Összesen 37 mérkőzésen lépett pályára, és 20 alkalommal lecserélték, de a pályán töltött perceket igen szépen meghálálta. Gólt csupán négyet szerzett, de a társakat igazán kiszolgálta, nem egy önző srácról van szó, a statisztikusok 16 rablikát húzhattak a neve mellé, ami a gólpasszokat illeti.

Őszi Ádám

Galatasaray: Újabb érkező, ezúttal középpályára

Nem tétlenkedik a friss török bajnok, jövőre még erősebb kerettel szeretnének nekifutni a bajnokságnak és a nemzetközi kupaporondnak, így Chedjou a érkezését követően immáron megvan a második erősítés is. Ráadásul ingyen! 

Úgy tűnik jól fürkészte a piacot a Galatasaray és egy kiváló szezont futó török középpályást sikerült megcsípnie teljesen ingyen, hiszen Emar Kilic szerződése lejárt a Sivasspor csapatánál. A főleg támadó középpályásként bevethető játékos 33 mérkőzésen jutott szóhoz a török ligában és ezeken a meccseken 5 gólja mellett 12 gólpasszt osztott ki a társaknak, ami elég szép teljesítmény.

A Sivasspor csapatához 2009-be került és igen szép szezonokat tudhat maga mögött, ami viszont meglepő. hogy még a válogatott keretébe nem kapott meghívót. Pedig ebbe a török csapatba most elkélnének a bizonyításra kész játékosok. A 29 esztendős Kilic piaci értéke egyébként 3,7 millió euró.

A Galatasaray két esztendőre láncolta magához új szerzeményét, tehát ennek értelmében  2015 nyaráig szól a szerződése.

Őszi Ádám

Amerikai válogatott csatár váltott klubot Mexikón belül

Nem sok ember követi a mexikói pontvadászatot, így onnan aligha lehet ismerős Herculez Gomez neve. Viszont mégis olykor szem elé kerülhetett a 31 esztendős csatár, hiszen az amerikai válogatottban 2007 óta szerepel. 

Igen kacifántos és fordulatokban gazdag karrier van már így is Gomez mögött, ez pedig most egy újabb állomással bővül. Egy biztos, eddig klubjait és az ott eltöltött időt figyelembe véve megállapítható, hogy nem egy olyan játékos aki köré csapatot kell, vagy lehet építeni. Sorolhatnánk a klubokat, de napestig sem tudnánk befejezni. A legtöbb időt a Los Angeles Galaxy klubjában töltötte 2002-től egészen 2006-ig. Ezt azóta sem tudta még megközelíteni sem. 

Az elmúlt szezont Santos Laguna együttesénél töltötte, most pedig a Tijuana együttese tett le érte egy egész komolynak mondható 2,3 millió eurós összeget. Piaci értéke egyébként 1,6 millió euróra taksált és ez lesz az ötödik mexikói klubja. Pár év és meglesz neki az egész mexikói liga...

Őszi Ádám

A lengyel futball ifjú titánja. az új "Lewandowski" a Bundesligána szerződött

Óriási tehetség akadt a Nürnberg hálójába, ráadásul mindez teljesen ingyen. Az esetet a Widzew Lodz gárdája bánhatja, hiszen ifjú titán nem hosszabbította meg szerződését, így szabadon igazolhatóvá vált. 

A legnagyobb csoda, az, hogy nem egy nagyobb kaliberű csapat vitte el Mariusz Stepinskit. A mindössze 18 esztendős játékost a lengyel futball jövőjeként kezelik, hatalmas tehetségnek tartják.

Fiatal kora ellenére már nem az korosztályos csapatokat rótta, hanem a Lodz felnőtt keretéhez tartozott és bár nem volt feltétlen alapember, így is bizonyított a felnőttek között. A mögöttünk álló szezonban 25 alkalommal lépett pályára a lengyel első osztályban, igaz 14 alkalommal cseregént segíthette együttesét. Összesen  1270 játékpercet töltött a pályán és ezt 5 góllal és 4 gólpasszal hálálta meg.

Jelenleg tagja a lengyel u21-es válogatottnak, korosztályos válogatottakban nyújtott teljesítménye pedig egészen lenyűgöző.

Lengyel u15: 10 meccs, 6 gól
Lengyel u16: 10 meccs, 10 gól
Lengyel u17: 15 meccs, 9 gól
Lengyel u19: 6 meccs, 3 gól
Lengyel u21: 2 meccs, 2 gól
Összesen: 43 meccs, 30 gól

Kíváncsian várjuk, milyen teljesítményt nyújt Nürnbergben, be tudja-e verekedni magát a kezdőbe, és miként fekszik majd neki egyáltalán  Bundesliga.

Őszi Ádám

Brazil válogatott támadóval erősített a Shakhtar Donetsk

Nem tétlenkednek a Shakhtar Donetsk szakemberei  az ukrán bajnoknál csak úgy jönnek mennek a játékosok és röpködnek az eurómilliók.   

Ahogyan arról korábban már beszámoltunk, szabadon távozott a klub ikonja, Razvan Rat a játékos, mely tíz esztendőn keresztül szolgálta a klubot. Már hosszú hetek óta bizsergett a levegő a Manchester City és a klub brazil sztárja Fernandinho között, a szerelem pedig megköttetett. Egyes hírek szerint 30 millió font, mások úgy tudják 40 millió euró vándorolt az ukrán klubhoz az arab olajmilliárdokból.

Nos, nem csak távozók, de érkezők is vannak, és minden bizonnyal lesznek is még. Költeni pedig van miből. A legújabb szerzemény a brazil válogatott fiatal csillaga Wellington Nem, aki öt éves szerződést kötött új klubjával. Csapata a Fluminense pedig 9 millió euróval lett gazdagabb és egy rendkívüli tehetséggel szegényebb. A 21 esztendő támadó előtt itt a nagy lehetőség, jó szerepléssel hamar egy nagy sztárcsapatban találhatja majd magát, na de ne fussunk ennyire előre...

Őszi Ádám