2013. június 12., szerda

Három francia labdarúgóját igazolta a Sunderland, köztük egy utánpótlás válogatott középpáylást

A Sunderland nem bízza a véletlenre, úgy látszik a csapat igazi francia légiót mozgósít a következő szezonra. Korábban már beszámoltunk róla, hogy az idei szezon meglepetéscsapatától a Basel együttesétől érkezett Cabral, azóta pedig újabb három transzfert bonyolítottak le a Fekete Macskák.  

A klub 17. pozícióban végzett  szezon végén, így éppen hogy elkerülte a kiesést, tehát ráfér a csapatra az erősítés, átalakítás. Nem tétlenkednek, úgy tűnik minél előbb szeretnék összeszedni az új keretet, hogy a felkészülés során már össze is szokhassanak a srácok. 

Cabral a csapat szerkezetét tekintve védekező középpályás posztra érkezett, míg az új szerzemények közül ketten a védelembe, egyikük pedig a középpályára érkezett.

A 26 esztendős Valentin Roberge a portugál bajnokságból érkezett, azon belül pedig a Maritimo együttesénél töltötte az elmúlt három szezont. Posztját tekintve belső védőről van szó, a transfermarkt.de szakemberei pedig 3 millió euróra taksálják árát, azonban lejáró szerződése miatt ingyen kaparintotta meg a Sunderland. A portugál ligában idén 27 meccsen szerepelt, ebből 26 alkalommal kezdett és egyszer sem cserélték le.

A másik szerzemény a Lazio korábbi kiválósága Modibo Diakité, aki a 2011-2012-es szezonban bebetonozta magát a kezdőbe, azonban a bajnokság kezdete előtt súlyos sérülést szenvedett, így a mögöttünk álló szezonban szinte semmit nem játszott. Piaci értéke így is még 4,5 millió euró, ám szerződése hét esztendő után lejár, így t is ingyen szerezhették meg a Fekete Macskák.

A legfrissebb igazolás pedig egy 20 esztendős francia korosztályos válogatott tehetség, aki csakúgy mint Cabral védekező középpályásként érzi magát legjobban a pályán. Indulhat a rivalizálás! El-Hadji Ba francia-szenegáli kettős állampolgár, azt, hogy melyik felnőtt válogatottban szerepel majd, persze ha szerepel még nem döntötte el. A Le Havre saját nevelésű játékosa, profi karrierjét a felnőtte között már 2011-ben kezdte, igaz csak egy meccsen mutatkozott be. A francia másodosztályban a szezon második felében jött el számára az áttörés, hiszen 12 meccsen pályára léphetett és egy gól is a nevéhez fűződik. Jelenleg francia U20-as válogatott, a vételárát nem hozták nyilvánosságra.

Őszi ádám

Andre Alves csatártársa elhagyta az Omoniát, Vanczák csapattársa lett

Bizonyára Andre Alves mindenki számára ismerős, aki nem tudná a Kaposvár, majd pedig a Videoton csapatában töltött be vezérszerepet hazánkban. Többször szóba jött már a honosítása, ám nem kapott állampolgárságot, így válogatott meghívót sem. Jelenleg az Omonia Nicosia játékosa, most azonban elvesztette csatártársát a ciprusi válogatott Demetris Christofi személyében. 

A 24 esztendős jobb oldali támadó ráadásul nem túl hálásan, lejáró szerződéssel, így szabadon igazolhatóan hagyta maga mögött ciprusi klubját a svájci Sion hívószavára. Így újra lesz magyar csapattársa Vanczák személyében. Ha Alves nem is volt magyar, de ne feledkezzünk meg a Ferencváros korábbi magyar válogatott játékosáról Leandroról, aki szintén az Omonia alkalmazásában áll.

Christofi a ciprusi bajnokságban 26 találkozón lépett pályára, ezen meccseken pedig 7 gól és 8 gólpassz fűződik a nevéhez, ami azért nem egy rossz, de nem is egy nagyon kimagasló statisztika. Ciprus öt vb-selejtezőjén is szerepelt, ezen meccseken 2 gólpasszt tudhat magáénak. Most pedig következhet a svájci kaland.

Piaci értéke egyébként 600 ezer euró.

Őszi Ádám

VB-selejtező: Amerika győzelmével élre állt, Mexikó tovább szenved, veszélybe kerülhet a vb részvétele?

Magyar idő szerint szerdára virradóra újabb fordulót, pontosabban három mérkőzést rendeztek a CONCACAF-zónában, ahol a helyzet nem egyszerű, mondhatni egyre kuszább és kifürkészhetetlen, ki is lesz az, aki lemarad Brazíliáról. A sok döntetlennek köszönhetően kevés a pont, így csak nüanszok választják el az együtteseket. Az amerikai válogatott jó úton halad a kvalifikáció felé, azonban déli szomszédja Mexikó nincsen túl jó helyzetben. 

Mexikó - Costa Rica 0-0 (0-0)

Ismét egy újabb döntetlen, ez volt Mexikó hatodik meccse és az ötödik döntetlenje. Igaz a csapat veretlen, de csupán nyolc pontja van hat meccsen, míg a fő riválisok mindannyian csak öt találkozón vannak túl és van aki megelőzi, van aki szorosan a nyomában van Mexikónak. Costa Rica jó pozícióban áll, második és következő meccsén a csoport utolsójával Panamával mérkőzik majd meg, egy győzelem óriási lépés lenne.

Honduras - Jamaica 2-0 (1-0)
Gólszerzők: Garcia (10.), Espinoza (88.)

Honduras nagyon fontos győzelmet aratott, melynek köszönhetően jelenleg övüké a pórselejtezőt érő negyedik pozíció, ám az első hely is csak három pontra, viszont az üldöző Panama csak egyre. Jamaica lassan de biztosan elszáll, hat meccsen szerzett két pontja nagyon kevés, persze négy meccsen még lehet szerezni 12 pontot, de erre nincsen túl sok esély. Mondhatni inkább öt csapatosra szűkült a vetélkedés, fontos lehet, ki lesz az aki pontokat veszt esetleg Jamaica ellen.

USA - Panama 2-0 (1-0)
Gólszerzők: Altidore (36.), Johnson (53.)

Újabb immáron harmadik győzelmének köszönhetően USA átvette a vezetést és mondhatni tíz pontjával rendkívül előkelő helyzetben van. Ráadásul következő meccsét otthon játszhatja, egy esetleges győzelem, szinte kvalifikációt jelenthet kis túlzással. Panama együttese viszont egészen az  ötödik helyig csúszott vissza, így nekik nagyon nagy fontossággal bír majd a következő meccsük idegenben Costa Rica legjobbjaival szemben.

Az CONCACAF csoport állása:
1. USA 5 3 1 1 – 10 pont (6-3)
2. Costa Rica 5 2 3 1 – 8 pont (5-3)
3. Mexikó 6 1 5 0 – 8 pont (3-2)
4. Honduras 5 2 1 2 – 7 pont (6-6)
5. Panama 5 1 3 1 – 6 pont (5-5)
6. Jamaica 6 0 2 4 – 2 pont (2-8)

Következő forduló (június 19.)
USA - Honduras
Costa Rica - Panama

Az első három helyezett automatikusan kvalifikálja magát, míg a negyedik pótselejtezőre kényszerül majd.

Esetleg akik nem látják át Mexikó helyzetét, azoknak felvetítünk egy lehetséges forgatókönyvet. Ők ugye 19-én nem játszanak, viszont ha akkor nyerne vagy döntetlent játszana Honduras az amerikaiak ellen, panama pedig elverné Costa Ricát akkor Mexikó máris visszacsúszna az ötödik helyre...

Őszi Ádám

A felépülő cseh csatár nem kell Wolfsburgban, de egy jobb helyen végző Bundesliga csapat elvitte

Vaclav Pilar nagy reményekkel érkezett a tavalyi szezon elején a Wolfsburg együtteséhez, ám egy sajnálatos sérülés tönkretette az egész szezonját. A keresztszalag szakadás nem egy gyorsan gyógyuló sérülés, felépülése június vége felé várható. A Wolfsburg nem számol vele, így kölcsön adta. 

A 24 esztendős cseh válogatott támadó egy a klubjánál sokkal jobb a Bundesliga ötödik helyén végző Freiburg együtteséhez került, igaz csak kölcsönben. A kontraktus egy egész szezonra szól, sorsáról pedig majd ezt követően döntenek a felek.

A bal oldali támadónak azért sok mindent kell bepótolnia, és bizony egy ilyen sérülés után a visszatérés nem megy egyik pillanatról a másikra, erősen szólva újra kell tanulnia futballozni, ez persze tényleg túlzás. Minden esetre kíváncsisággal tölt el, hogy miként tér vissza Pilar, aki a cseh futball nagy reménysége.

Őszi Ádám

Vb 2014: kiütéses ausztrál győzelem, Irak esélyei elszálltak - ázsiai helyzetkép 'B' csoport

A keddi napon az ázsiai vb-selejtezők finisébe érkeztünk. Egyes csapatok számára véget ért a selejtező, a többi együttes számára még lesz egy mérkőzés jövőhéten. Az eredmények alakulásának köszönhetően továbbra is csak Japán kvalifikálta magát, minden más az utolsó körben dől el. Nézzük, hogyan alakult a 'B' jelű kvartett az utolsó előtti játéknapon. 

A keddig játéknap első mérkőzésén Ausztrália fogadta Jordánia legjobbjait. A találkozót megelőzően mindkét együttes 7 ponttal állt a tabellán, így egy nagyon fontos mérkőzés lebonyolítására került sor Melbourne városában. Amekkora rangadónak indult, olyan gálameccs lett belőle, hiszen az első pillanattól fogva elképesztő mezőnyfölényben játszottak az ausztrálok. Jobb oldalon vezetett támadásaikra és beadásaikra, visszagurításaikra nem találta az ellenszert a Jordán válogatott. Így is hálóőrüknek, illetve a hazai támadóknak köszönhetik, hogy a  15. percben Bresciano vezető találatánál még csak 1-0, nem pedig 3-0 állt az eredményjelzőn. A megszerzett előny tudatában kissé megnyugodott a hazai gárda, így az iram és a  fölény is csökkent. A második játékrész elejét megnyomták a Jordánok, akik amúgy egészen végig inkább kontrára rendezkedtek be, de nem sikerült nagy helyzetet kialakítaniuk, a túloldalon pedig Cahill fejesével a 61. percben jött a második gól. Sabbah hálóőr több alkalommal is egész érthetetlen módon próbálta egy kézzel öklözni a labdát, és másodjára is nagyot hibázott, ezt pedig Kruse a 76. percben egy újabb fejes góllal megbüntette. Akár hat vagy hét góllal is nyerhetett volna Ausztrália ha jobban odafigyel, de a végén "csak" négy lett, az utolsó gólt Neill jegyezte a vége előtt hat perccel.

Ausztrália - Jordánia 4-0 (1-0)
Gólszerzők: Bresciano (15.), Cahill (61.), Kruse (76.), Neill (84.)

A csoport másik meccsén a már biztos vb résztvevő Japán utazott Irakba. A házigazdának ez volt az utolsó szalmaszál amibe megkapaszkodhattak volna. A meccs egyértelmű esélyesének Japán számított, ám azt figyelembe véve, hogy számukra ez már csak egy edzőmeccs volt, míg Irak az életben maradásért küzdött így fordultak az előjelek. Japán azonban megmutatta, hogy nem csak a tét számít, nem adták oda a meccset és egy a 89. percben szerzett góllal eltemették Irak minden esélyét. A döntetlen még jó lehetett volna a matematikai esély életben tartására, de nem sikerült. A gólt Okazaki jegyezte, míg hazai részről a 82. percben Abdul-Zahra mehetett zuhanyozni második sárgáját követően. Hiába küzdött tehát Irak, számukra ennyi volt...

Irak - Japán 0-1 (0-0)
Gólszerző: Okazaki (89.)
Kiállatva: Abdul-Zahra (82.)

Íme a 'B' csoport jelenlegi állása:
1. Japán 8 5 2 1  16-5  17 pont
2. Ausztrália 7 2 4 1  11-7  10 pont
3. Omán 7 2 3 2  7-9  9 pont
4. Jordánia 7 2 1 4  6-16  7 pont
5. Irak 7 1 2 4  4-7  5 pont

Hátralévő meccsek:
Június 18. Ausztrália - Irak
Június 18. Jordánia - Omán

Ami a csoportban kialakult helyzetet illeti, Japán már korábban kvalifikálta magát, így győzelmével csak pontjai számát és gólarányát növelte, illetve javította. Na meg persze mint említettük Irak válogatottját ütötte el a további reményektől. Számukra a cél a csoport utolsó helyének elkerülése lehet, melyet még az utolsó körben kivívhatnak, ám erre kicsi az esély, hiszen csak a győzelem a jó számukra, az pedig Ausztráliában igen nehéz lesz. A Cahill vezette Kenguruk egy győzelemmel biztosíthatják részvételüket, erre van a legnagyobb esély az utolsó játéknap előtt. Persze alakulhat másképpen, de akkor jól átrendeződhetnek a dolgok. A Jordánia-Omán meccs minden bizonnyal a pótselejtezőért zajlik majd, hacsak az ausztrálok ellen pontot vagy pontokat nem szerez Irak. De maradjunk az ausztrál győzelemnél. A Jordánok nagyon jól szerepeltek hazai környezetben, így Omán egy borzasztó nehéz meccs elé néz, annyi előnyük van hogy a döntetlen az nekik kedvez. Kíváncsian várjuk, mi lesz jövő héten 18-án.

Őszi Ádám 

Vb 2014: rangadót nyert Dél-Korea és ott van Brazília küszöbén - ázsiai helyzetkép 'A' csoport

A keddi napon az ázsiai vb-selejtezők finisébe érkeztünk. Egyes csapatok számára véget ért a selejtező, a többi együttes számára még lesz egy mérkőzés jövőhéten. Az eredmények alakulásának köszönhetően továbbra is csak Japán kvalifikálta magát, minden más az utolsó körben dől el. Nézzük, hogyan alakult az 'A' jelű csoport az utolsó előtti játéknapon. 

Az 'A' csoport rangadóján Dél-Korea fogadta Üzbegisztán válogatottját. A találkozót megelőzően mindkét együttes 11 pontot tudhatott magáénak, így mondani sem kell mekkora fontossággal bírt az összecsapás, melyet rendkívül rossz időjárási körülmények közt szakadó esőben játszottak le. A mérkőzésen a hazaiak domináltak, ám többnyire a mezőnyjátéké volt a főszerep. A nagyon fontos három pont sorsáról egy öngól döntött, melyet az üzbég Shorakhmedov szerzett a 42. percben, mikor is szerette volna fejjel felszabadítani kapuját, ám rossz helyre fejelt. A második játékrészben szépen ráült az eredményre Dél-Korea és az idővel is játszottak, összességében jobban megérdemelték a három pontot, de nem így egy öngóllal.

Dél-Korea - Üzbegisztán 1-0 (1-0) 
Gólszerző: Shorakhmedov (öngól 42.)

A kvartett másik meccsén Irán fogadta a már korábban esélyét vesztő Libanon együttesét. Amennyiben a vendégek nyertek volna, akkor Dél-Korea második csapatként jutott volna ki a világbajnokságra, ám ez a bravúr nem következett be, Irán hozta a papírformát és simán 4-0-ra diadalmaskodott, ezzel pedig életben tartotta esélyeit. A vendég gárda a félidő végén tört meg, előbb a 39. percben Khalatbbari, majd pedig a hosszabbításban Nekouman növelte kettőre az előnyt. A második játékrészben mindjárt az első minutumban gólnak örülhetett a hazai publikum, a gólszerző Ghoochannejhad volt. Így mondhatni b hét perc alatt hármat rámolt be Irán, amire már csak hab volt a negyedik gól a 86. percben, melyet Nekouman szerzett, ezzel pedig duplázott. Fontos elmondani, hogy ezzel Irán egy meccsen több gólt szerzett mint az addigi hat összecsapásán, melyeken mindössze háromszor tudtak eredményesek lenni.

Irán - Libanon 4-0 (2-0) 
Gólszerzők: Khalatbbari (39.), Nekouman (45+1., 86.), Ghoochannejhad (46.)

Az 'A' csoport jelenlegi állása:
1. Dél-Korea 7 4 2 1  13-6  14 pont
2. Irán 7 4 1 2  7-2  13 pont
3. Üzbegisztán 7 3 2 2  6-5  11 pont
4. Katar 7 2 1 4  4-8  7 pont
5. Libanon 8 1 2 5  3-12  5 pont

Hátralévő meccsek:
Június 18. Dél-Korea - Irán
Június 18. Üzbegisztán - Katar

Ami a csoportban kialakult helyzetet illeti, Libanon mint láthatjuk lejátszotta összes mérkőzését és 5 ponttal az utolsó helyen zárt. A keddi játéknapon szabadnapos Katar együttesének csak akkor maradt volna esélye, ha Irán nem szerez pontot és mint tudjuk ez nem jött be, így ők is lemondhattak Brazíliáról. Tehát megvan a három csapat, de közülük, csak kettő jut ki, egy pedig aki a harmadik helyen végez pótselejtezőre kényszerül. Nos, az üzbég csapat jelenleg harmadik, de lehet ők most a nevető harmadik, hiszen utolsó meccsüket otthon vívják majd Katar ellen, az ellen a gárda ellen, akinek már semmilyen téttel nem bír majd a találkozó. Ami biztos, az üzbégeknek csak a győzelem a jó. A másik meccsen Dél-Korea látja majd "vendégül' Irán legjobbjait. Ha döntetlen vagy Dél-Koreai győzelem születik akkor a hazaiak kvalifikálják magukat Brazíliába, Viszont ha Irán biztosra akar menni, akkor nekik is csak a győzelem a megfelelő.

Őszi Ádám