2013. június 19., szerda

Sziporkázó kezdés után nyögvenyelős brazil győzelem Neymar parádéval

Teltház és pokoli hangulat fogadta a csapatokat a Brazília-Mexikó találkozón, melyen a házigazda megmutatta milyen is az a brazil ritmus, ám ez a bizonyos ütem, iram egyszer csak eltűnt és igen egyenrangú küzdelmet vívtak a felek, melynek végén Neymar zsenialitásának köszönhetően a házigazda örülhetett.

Óriási vehemenciával esett neki a hazai gárda Mexikó csapatának, teleház és frenetikus hangulat fogadta a csapatokat, a brazil játékosok pedig hergelték a közönséget kézmozdulatokkal. Levegőhöz sem jutott Mexikó, sorra jöttek a támadások, lövések, tűzijáték alakult ki a kapu előtt. A 4. percben Oscar be is talált, ám az asszisztens már lest jelzett egy korábbi passznál.

Teljesen egyértelmű volt, hogy kontrára állnak be Floresék, és szeretnék megjátszani Hernandezt, ám ez igen nehéz feladatnak tűnt. Az első ilyen próbálkozásra a 7. percig kellett várni, lövés is lett a vége, de Cesar meg sem izzadt, a kezébe ment a lövés. A nyomás aztán góllá érett, óriási védelmi hibát követett el a vendég gárda, szabadon hagyták Neymart, aki mintegy 15 méterről szép kapásgólt akasztott a bal alsóba (1-0).

A rohamok nem csillapodtak, igazi őrült ütem uralkodott a pályán, olyan brazilos, amit már rég láthattunk a Selecao legénységétől. Fantasztikus, közönségszórakoztató Marcelo csel, majd egy Dani Alves emelés távolról, melyet Corona éppen hogy fölé tudott tolni. A 17. percben kis híján Nilo egyenlített, ha bemegy a löket az Marcelo lelkén szárad, hiszen a büntetőterületen belül esernyőzni igazán nem illik. Kissé kijött a szorításból Mexikó, majd egy brazil kontra Neymar buktatásával ért véget, felrúgták, ráléptek a derekára, villant az első lap.  A 23. percben Neymar lövése zúgott el pár centivel a felsőléc felett, egyszerűen nem tudták megfogni, levenni a pályáról a Barca újdonsült csillagát.

A 30. perchez érve megállapíthattuk, hogy kijött Mexikó a szorításból, persze a meccset Fredék irányították, de már nem olyan őrült nyomással. A 35. percben véres jelenetnek lehettünk szemtanúi, két brazil védő fejelt össze, David Luiz pedig vérző orral és szájjal hullott a földre, tán egy pillanatra az eszméletét is elveszítette, hordágyon kellett levinni, majd jó pár percnyi ápolást követően a csapatorvos visszaengedte, közben láthattunk egy mexikói helyzetet és konstatálhattuk, hogy bizony átvették a meccs irányítását.

A 42. percben Webb leküldte a pályáról David Luizt, akinek az orra vére még mindig nem állt el, a szabály pedig szabály, vérző játékos nem lehet a pályán. Brazília ekkortájt már hosszú percek óta nem járt az ellenfél kapujának közelében. Ami nagyon érdekes, hogy középpályán át tudta venni az irányítást a Salcido vezette közép-amerikai együttes. Egy perccel a vége előtt Thigo Silva sárgult be Hernandez elkaszálásáért. A David Luiz kálvária pedig folytatódott, ismét visszajött és ismét kiesett a véres "orrtampon". Az els játékrészben nem történt több említésre méltó esemény, így egy gólos hazai vezetéssel vonultak az öltözőbe a felek.

Az első és legfontosabb észrevétel az volt, hogy David Luiz kifutott a második játékrészre, ám tekintete nem volt túl virágos. Aztán mindjárt egy brazil gól szemtanúi lehettünk, ám a játékvezető a partjelző lendítésére nem adta meg a találatot teljesen jogosan, hiszen les volt. Ezt követően pedig elkönyvelhettük, az iram már nem veri az eget. Mexikó némileg visszaállt, míg a brazilokból hiányzott az átütő lendület, mely a meccs elején nagyon is megvolt. A szövetségi kapitány Scolari elégedetlenül tárta szét a kezét több alkalommal. 

Aztán az 55. percben Hulk hagyott ki óriási lehetőséget, az ötös sarkáról bombázott a kapu fölé, majd egy perccel később Neymar lövése ment el keresztbe a kapufa előtt 15-20 centivel. A 60. percben kis híján Guardado egyenlített, David Luiz mentett óriásit, erre pedig megjött a kritikus közönség hangja, mely füttykoncert formájában nyilvánult meg. A 61. percben ismét Neymar feküdt a földön, elképesztő vehemenciával faragták a fiatal támadót, az elkövetett szabálytalanságok fele körülbelül ellene történt.

A 65. minutumban a brazilok némileg sportszerűtlenül nem rúgták ki a labdát, Dos Santos maradt a gyepen, hanem villámkontrát vezettek, melynek végén Neymar húzta a labdát a rövid sarok irányába, de Corona bravúrosan hárítani tudott. A túloldalon Paulinho maradt a gyepen, egy borzasztó bokára történő belépőt követően, mely a felvételek alapján szándékosságot kiáltott. A 70. perchez érkezve Salcido eresztett meg egy lapos lövést mintegy 30 méterről, a löket azonban középre ment, így nem jelentett nagyobb gondot. 

A 76. percben Alves sárgult be könyöklésért, majd pedig a közönségkedvenc Lucas Moura érkezett Hulk helyére. Támadó helyére középpályás, míg a túloldalon védők helyett jöttek fel középpályások, ez a játékon is némileg érződött, hiszen Mexikó az egyenlítésért hajtott, a brazilokon pedig valahogy azt lehetett érezni, ők megelégednének a végén az 1-0-val. A 81. percben aztán egy beadás elment keresztbe a kapu előtt, a hosszún érkező mexikói lövését pedig Alves blokkolta. Az utolsó tíz perc komoly helyzet nélkül lepergett, csupán Neymar kapott egy újabb szép csomagot és Webb kiosztott még pár lapot a vendégeknek. Aztán jött egy Neymar szóló, egy bőrős, majd pedig egy középre passzolt labda, melyet Jo juttatott a kapuba, ezzel véglegesen eldöntve a meccset (2-0).

Emlékezhetünk az első meccsre, ott is előbb Neymar, majd a csereként beálló Jo tudott eredményes lenni, a forgatókönyv pedig most sem volt másként.

'A' csoport 2. forduló
Fortaleza, Castelão
Játékvezető: Howard Webb (angol)
Brazília - Mexikó 2-0 (1-0)
Brazília: Julio Cesar - Marcelo, Davvid Luiz, Thiago Silva, Dani Alves - Oscar (Hernanes 62.), Gustavo, Paulinho - Neymar, Fred (Jo 82), Hulk (Lucas Moura 78.) 
Mexikó: Corona - Mier, Maza, Moren, Torres Nilo (Barrera 70.) - Flores (Herrera 58.), Salcido, Torrado (Jimenez 88.), Guardado - Dos Santos - Hernandez
Gólszerzők: Neymar (10.), Jo (90+3.) ill.-
Sárgalap: Thiago Silva (44.), Dani Alves (76.) ill. Guardado (21.), Herrera (89.), Maza (90.)
Kiállítás: - ill.-

Az ‘A’ csoport állása:
1. Brazília 2 2 0 0 5-0 6 pont
2. Olaszország 1 1 0 0 2-1 3 pont
3. Mexikó 2 0 0 0 1-4 0 pont
4. Japán 1 0 0 1 0-3 0 pont

Őszi Ádám

Bombahír: A 41 esztendős Hernik Larsson visszatér!

Azt nem lehet tudni, hogy meddig, vagy hány meccs erejéig, de ismét megcsodálhatják Henrik Larsson tudását azok, akik kilátogatnak a svéd másodosztályú Högaborg mérkőzéseire. 

Ráadásul apa és fia egyszerre lehet a pályán, hiszen a Larsson 15 esztendős fia Jordan ebben az együttesben rúgja a bőrt. A korábbi Barcelona, illetve Celtic kiválóság négy esztendeje vonult vissza, most pedig újra stoplist húz. Ezt minden bizonnyal ő sem gondolta volna, de a helyzet úgy hozta, hogy a Högaborg súlyos csatárgondokkal küzd, többen megsérültek, ez pedig a visszatérésre ösztökélte a veterán klasszist.

Egyszóval fia csapatának megsegítése miatt döntött így Larsson.

Őszi Ádám 

Földöntúli csoda: Golyóval a fejében játszotta végig s meccset és túlélte...

Hihetetlennek tűnő történetről számolnak be bosnyák lapok, mely szerint egy 51 esztendős kapuvédőt meccs közben lövés érte a fején, ő azonban végigvédte a meccset, csupán a találkozó után kezdett el panaszkodni, miszerint zsibbad a keze és nem igazán tud beszélni, artikulálni. 

Ekkor már látták, hogy nagy a baj, azonnal a kórházba szállították Dusko Krtalicát, ahol a röntgenfelvételek megmutatták a férfi koponyájának oldalába fúródó találatot. A műtéttel nem lehetett várni, azonnal elvégezték az életmentő beavatkozást.

"Műtéti úton eltávolítottuk az idegen tárgyat a sérült férfi fejéből, ami után az intenzív osztályra szállították. Az állapota stabil." - nyilatkozott  Biljana Jandric, a szarajevói Orvosi Egyetem klinikájának szóvivője. 

A rendőrség azon tájékoztatást adta, mely szerint egy a pálya melletti esküvőn sütöttek el fegyvert, összesen 12 töltényhüvelyt találtak. Lőttek az ifjú pár tiszteletére, vagy fene tudja, minden esetre egy 42 esztendős férfit őrizetbe vettek. Igazán furcsa történet.

A kérdés, hogyan tudott játszani, hogyan nem vette észre a történteket a kapus? Tán aogy eltalálta egyből bénított valami érzőideget, netán csak valamí csípést érezhetett. Jó kérdés nem tudjuk, minedn esetre ettől hangos most Bosznia, mindenki csodálkozik, miként élte túl "élete meccsét" a veterán kapus.

Őszi Ádám.

Dán válogatott támadóval erősített az Aston Villa! - videón a támadó pár találata

A középpálya és a védelek megerősítése után most a támadószekcióját erősítette meg az Aston Villa, legalábbis ezzel próbálkozik, aztán, hogy beválik-e a friss igazolás az a jövő zenéje. 

Nicklas Helenius a dán futball nagy reménységének számít. A 22 esztendős támadó már a felnőtt címeres mezt is magára ölthette, ám első gólja még várat magára. Az Aston Villa nem csoda, hogy kiszemelte, hiszen az idei szezonban 16 góljával második helyen végzett a dán Superliga góllövőlistáján, emellett pedig 7 gólpassz is a neve mellé került a statisztikusok füzetében.

Az Aalborg csapatával éppen hogy lecsúszott a nemzetközi kupaindulásról, mindössze a gólkülönbség döntött az Ejsberg javára, mely nekik plusz hat volt, míg az Aalborg csak plusz öttel rendelkezett. Ezek ám a nüanszok...

Piaci értékét a szakemberek 1,5 millió euróra becslik, a Villa pedig ha minden igaz 1,4 millióban egyezett meg a dán gárdával.  Helenius pedig egy három szezonra szóló szerződést firkantott alá nevével fémjelezve.

A csapatba kerülés azonban koránt sem tűnik egyszerű történetnek, bár lehetnek távozók, de egyenlőre még egyben a tavalyi támadószekció, mely igen erősnek mondható. Jelenleg nyolc támadót tudhat a keretében Paul Lambert mester.

Név szerint (Játszott meccs, gól, gólpassz, játékperc, plusz infó) az idei PL szezonra tekintve:
Darrem Bent 16 3 1 815
Gabriel Agbonlahor 28 9 5 2188
Brett Holman 27 1 2 1427
Christian Benteke 34 19 4 2819
Jordan Bowery 10 0 0 301
Andreas Weimann 30 7 4 2242
Graham Burke (Nem játszott 19 esztendős)

Őszi Ádám

Aláírt Firenzébe a Levante tíz esztendeje Spanyolországban védő hálóőre

Nem hosszabbította meg szezon végén lejáró szerződését a Levante veterán uruguayi hálóőre, aki a távozás mellett döntött és tíz esztendőnyi  La Liga szereplés után háta mögött hagyja a klubot és kipróbálja magát másutt, azaz a Serie A-ban. 

A szóban forgó játékos nem más, mint a korábbi 25-szörös uruguayi válogatott portás Gustavo Munúa, akinek piaci értéke 400 ezer euró, de ingyen szerezte meg a Fiorentina lejáró szerződése miatt. Új kontraktusa két szezonra szól az olasz klubbal.

Pontos információt nem tudunk, de úgy tűnik nem él opciós jogával a Fiorentina, ami Emiliano Viviano szerződtetését illeti. A fiatal 22 esztendős hatszoros olasz válogatott hálóőr az elmúlt szezont kölcsönben töltötte a violáknál, 32 meccsen védett és mindössze 34 gólt kapott. Tehetsége és teljesítménye önmagáért beszél, csakúgy az ára, mely 8 millió euró a transfermarkt.de szerint. Kölcsönszerződése június 30-án jár le, és ha minden igaz visszatér Palermoba. Azt hogy onnan merre visz az út nem tudni. Lényeg, hogy úgy tűnik ő már nem lesz riválisa Gustavo-nak.

De más lehet! Hiszen a keretben ott van még a 34 esztendős Cristian Lupatelli, aki idén csak harmadik számú kapusnak bizonyult, illetve a fiatal 23 esztendős brazil Neto, aki Vivaino mögött 6 meccsen jutott szóhoz idén.

Velük kell tehát megküzdeni a csapatba kerülésért.

Gustavo Munúa egyébként La Liga pályafutását 2003-ban a Deportivo La Coruna csapatánál kezdte, ám hat szezon alatt csupán 28 meccsen védett. Ezt követen töltött el egy remek szezon a Málaga együttesénél, ahol végigvédte a szezont. Ekkor figyelt fel rá a Levante, melynek hálóját három szezonon át védte.

Őszi Ádám

Megvan a Dortmund hatodik távozója, ezzel Huszti vetélytársat kapott

Dortmundból csak úgy özönlenek el a játékosok és nagy meglepetésre nem a sztárok, hanem a fiatalok. Mondhatni sorra túlad a klub utánpótlás válogatott játékosain. Vajon mit forgat Klopp mester a fejében? 

A hatodik játékos távozott kedden Dortmundból, ezt a klub hivatalos honlapján is megerősítette. A csapat kiárusítja fiatal tehetségeit, kissé érthetetlenül állunk a dolgok előtt. A legújabb távozó a 19 esztendős német utánpótlás válogatott szélső Leonardo Bittencourt, aki Hannover felé vette az irányt.

A felek ráadásul áron alul 2 millió euróban állapodtak meg, holott az ifjú titán piaci értéke 2,5 millió euró. Bittencourt csakúgy mint Huszti Szabolcs a bal szélen játszik, így a magyar válogatott kegyvesztettje riválist kapott. Nem tudhatjuk, de bennünk felmerül a kérdés, lehet Huszti távozik és a Hannover már a pótlásán gondolkozik? Nem lenne meglepő, hiszen Szabolcs a sérüléséig fantasztikus szezont futott.

Na de sokan nem lehetnek tisztában kik is távoztak eddig, így most felsoroljuk:
- Mario Götze, 21 esztendős a csapat motorja volt, a rivális Bayern München vette meg 37 millióért
- Felipe Santana, 27 esztendős belső védő, 1 millió euróért vette meg a nagy rivális Schalke 04
- Daniel Ginczek, 22 esztendős csatár a Nürnberg szerződtette 1,5 millió euróért
- Julian Koch, 22 esztendős védő, a Mainz szerződtette nem nyilvános összegért
- Moritz Leitner, 20 esztendős középpályás 2 évre kölcsönadták Stuttgartba
- Leonardo Bittencourt, 19 esztendős szélső megvette 2 millió euróért a Hannover

Érkezett:
- Hendrik Bonnman, 19 esztendős hálóőr az RW Essen csapatától (Szabad átigazolás)
- Sokratis Papastathopoulos, 25 esztendős blső védő, a Werder Brement hagyta el 9,5 millió ellenében

Őszi Ádám

Vb-selejzetők: Hazai győzelmek, ismét Altidore lett USA hőse

Nem született meglepetés a magyar idő szerint szerda hajnalban játszott tengerentúli vb-selejtezőkön. Mind az amerikai csapat, mind pedig Costa Rica együttese begyűjtötte hazai pályán a nagyon fontos három pontot és ezzel nagy lépést tettek a 2013-as Brazíliai világbajnokság felé. 

A CONCACAF-zóna utolsó szakaszában hat csapat szerepel, ezen gárdák pedig oda-visszavágós rendszerben 10 fordulót játszanak. A hajnali két meccset befejeződött a hatodik kör, jelenleg mindenki hat lejátszott meccsel büszkélkedhet, bár van aki annyira nem lehet büszke az eredményeire.

A tabella nagyon szoros volt, ám az egyaránt 5-5 meccset játszó Costa Rica és USA állt eddig is az élen. Kvalifikálni az első három helyezett kvalifikálja magát, míg a negyedik helyezett pótselejtezőt vívhat. 

Az amerikai válogatott a pótselejtezős helyen álló Honduras együttesét fogadta, a csapatokat mindössze 3 pont választotta el, ezzel is jelezvén, hogy egy esetleges vendég siker milyen szorossá tehette volna a dolgokat. Viszont nem így lett, ezúttal is Altidore volt USA megmentője, immáron nem először. A mérkőzésen egyetlen találata a született a 73. percben.

A másik találkozón Costa Rica kissé magabiztosabb 2-0-ás győzelmet aratott Ruiz és Borges találatainak köszönhetően. A tabellára rátekintve megállapíthatjuk, hogy USA és Costa Rica lépéselőnyre tett szert, míg Mexikó számára nagyon fontos lenne, hogy végre nyerni is tudjanak, ne csak döntetleneket játszani.

USA - Honduras 1-0 (0-0) 
Gólszerző: Altidore (76.)

Costa Rica - Panama 2-0 (0-0) 
Gólszerző: Ruiz (47.), Norges (51.)

Az CONCACAF csoport állása:
1. USA 6 4 1 1 – 13 pont (7-3)
2. Costa Rica 6 3 3 1 – 11 pont (7-3)
3. Mexikó 6 1 5 0 – 8 pont (3-2)
4. Honduras 6 2 1 3 – 7 pont (6-7)
5. Panama 6 1 3 2 – 6 pont (5-7)
6. Jamaica 6 0 2 4 – 2 pont (2-8)

Következő forduló: (Szeptember 6.)
Mexikó - Honduras
Panama - Jamaica
USA - Costa Rica

Őszi Ádám