2015. augusztus 20., csütörtök

MLS: Hatalmas verésbe szaladtak bele Németh Krisztiánék

Két mérkőzéssel megkezdte heti mérkőzéssorát az MLS, s a nyitányon volt is meglepetés, illetve gól is rendesen. Két mérkőzés, kilenc találat, egy hatalmas Sporting Kansas City zakó és egy döntetlen, mely minden riválisnak jó, csak a résztvevő feleknek nem. 

Columbus Crew - New York City 2-2 (1-0)
G: Kamara (24.), Cedrick (72.) ill. Poku (57., 66.)

Döntetlent játszott a Columbus Crew és a New Yoek City, ez pedig csakis a riválisoknak kedvez, ugyanis a vendégek így újabb lépéssel kerültek távolabb a rájátszástól, míg a hazai csapat számára egyre távolabb kerül az első két pozíció, mely a rájátszásban erőnyerő pozíciót érne. Kamara jfent betalált, ezzel pedig már 18 góllal vezeti a góllövőlistát, míg David Villa a túloldalon ezen a találkozón nem tudta góllal segíteni csapatát. Pirlo végig játszotta a meccset, míg Lampard továbbra is sérüléssel bajlódik. Poku remeklése kellett a City egyenlítéséhez, illetve fordításához, ám Cedrick egy pontot megmentett a hazaiaknak.

Sporting Kansas City - San Jose Earthquakes 0-5 (0-3)
G: - ill. Cato (3., 58.), Wondolowski (17.-büntető, 61.), Godoy (27.)
Kiállítás: Feilhaber (71.) ill. -

A Saj Jose Earthquakes a rájátszádban való részvételért küzd, míg a Németh Krisztián fémjelezte Sporting  esélyes a konferencia elsőségre. Még úgy is, hogy most hatalmas, nem várt zakóba futottak bele, ráadásul ez a meccs kihathat a folytatásra is, ugyanis Feilhaber a csapar egyik legjobb formában játszó kulcsembere a kiállítás mezején hever. Így biztosan nem játszhat a hétvégi Columbus Crew elleni idegenbéli bajnokin. A gólzsák hamar, már a 3. percben kinyílott, Cato révén, majd jött egy Wondolowski büntető, egy Godoy gól és a döbbenet a szünetre. A gólos sora a második félidőben pedig folytatódott, a sorrend ugyan az volt, mint az első felvonásban, csak ezúttal Godoy már nem talált be. Németh végig játszotta a meccset, a Sportingnak pedig oda a hazai veretlenségi sorozata...!

A folytatásban:
aug. 22. 05:00  Portland Timbers - Houston Dynamo
aug. 22. 22:00  Toronto FC - Orlando City (Eurosport 2)
aug. 23. 01:00  D.C. United - San Jose Earthquakes
aug. 23. 01:30 Columbus Crew - Sporting Kansas
aug. 23. 02:00  Montreal Impact - Philadelphia
aug. 23. 02:30  Chicago Fire - Colorado Rapids
aug. 23. 04:00  Vancouver Whitecaps - FC Dallas
aug. 23. 04:00 Real Salt Lake - Seattle Sounders
aug. 23. 23:00  L. A. Galaxy - New York City  (Eurosport 2)

A góllövőlista élmezőnye:
1. Kamara (Columbus Crew) – 18 gól
2. Giovinco (Toronto FC) – 16 gól
3. David Villa (New York City) – 14 gól
4. Keane (Los Angeles Galaxy) – 13 gól
5. Larin (Orlando City), Wondolowski (San Jose Earthquakes), Bradley Wright-Phillips (New York Red Bulls) – 11 gól
6. Adi (Portland Timbers) – 10 gól
7. Kaká (Orlando City), Bruin (Houston Dynamo), Davies (New England Revolution), Rivero (Vancouver Whitecaps), Rolfe (DC United), Martins (Seattle Sounders)  – 9 gól

Végezetül pedig a bajnoki tabella:


Őszi Ádám

BL-selejtező: Rossz helyzetben a Basel, a Celtic öröme sem felhőtlen

Szerda este a bajnoki ágon három rájátszásbéli párharc odavágóját rendezték meg, s meglepetésből volt bőven. Az izraeli Maccabi Tel-Aviv a Basel otthonában lépett elő a párharc favoritjának, míg a Malmő és a Skenderbau is megszorongatta ellenfelét, s még egyik párharc sem lefutott. 

BAJNOKI ÁG

Basel - Maccabi Tel-Aviv 2-2 (1-1)
G: Delgado (39.), Embolo (88.) ill. Zehavi (31., 90+6.)

Noha a párharc előtt a Basel számított a párharc toronymagas esélyesének, a hazai botlást követően nagyon nehéz dolga lesz a svájciaknak az idegenbéli visszavágón. A Maccabi kétszer találta el a kaput, mindkettőből gól lett, holott közben a pálya felborult, ahogyan a kísérletek számában is hatalmas különbség volt. Az izraeli csapat hőse Zehavi volt, a támadó előbb vezetést szerzett, majd a ráadás hatodik percében sokkoló módon egyenlített.

Celtic  - Malmö 3-2 (2-0)
G: Griffits (3., 62.), Bitton (10.) ill. Berget (52., 90+5.)

Parádésan kezdte a párharcot a Celtic, tíz perc után már 2-0 állt az eredményjeltőn, ám ez nem hatotta meg a svéd bajnokot, mely tovább küzdött és ennek meg is lett az eredménye a második félidő elején. A szépítő találatra azonban érkezett a válasz, Griffits duplázott. Kiegyenlített mérkőzés, s ezen a meccsen is egy a hosszabbításban szerzett gól, Berget a 95. minutumban duplázott, így a visszavágón van esélye a Malmönek, résen kell lennie a skót bajnoknak.

Skenderbeu - Dinamo Zagreb 1-2 (1-0)
G: Shkembi (37.) ill. Soudani (66.), Pivaric (90+3.)

A kazah Astana mellett az albán Senderbeu a selejtezősorozat meglepetéscsapata. A Dinamo Zagreb azonban nagy falatnak bizonyult. hiába a hazai vezetés, a második felvonásban fordítani tudott a horvát bajnok, ezen a meccsen is egy a hosszabbításban szerzett gólt jegyezhettünk fel, a ráadásban esett a Dinamo győztes gólja. Meglátjuk, mit tud mutatni a visszavágón a Seknderbeu, az albánok bizonyára egy lapra feltesznek mindent és megpróbálják megnyerni a párharcot.


Keddi játéknap eredményei:
FC Astana - APOEL 1-0
BATE - Partizan Belgrad 1-0

A visszavágókat jövő kedden és szerdán rendezik.

Őszi Ádám

BL-selejtező: Megregulázták az AS Monacót - eredmények

A rájátszás legnagyobb rangadója a Valencia és az AS Monaco párharca, ám a spanyol csapat már az odavágón hathatós előnyt szerzett a hercegségiekkel szemben, noha a meccs képe ezt nem feltétlenül mutatta. A Rapid Wien otthon bukott el, esélyei a visszavágóra elég minimálisra süllyedtek. 

NEM BAJNOKI ÁG

Valencia - AS Monaco 3-1 (1-0)
G: Rodrigo (4.), Parejo (59.), Feghouli (86.)  ill. Pasalic (49.)

A hazai csapat igen lendületesen érkezett meg a mérkőzésbe, nyomást helyezett a franciák kapujára, akik az első negyed órában keresték önmagukat a pályán. Ennek eredménye képen már a 4. minutumban gólt kaptak, Feghouli passzát Rodrigo pofozta közelről a kapuba. Aztán szép lassan megérkezett a mérkőzésbe a hercegségi csapat, mely a 33. percben roppant közel állt az egyenlítéshez, ám Bernardo közeli találata a bal oldali kapufát forgácsolta meg. Nem a hazaiakon múlott, hogy a félidőben 1-0 állt az eredményjelzőn, a 39. percben rezgett a háló Ryan mögött, ám a játékvezető les révén annullálta a találatot.

A fordulást követően aztán a kezdés reciprokát láthattuk, egyenlített a Monaco, s feléledtek a francia remények Pasalic révén. Sokáig azonban nem volt döntetlen az állás, Piatti  játszotta meg Parejot, a lövés megpattant egy vendég játékoson, így pedig Subasic teljesen esélytelen volt a hárításra. A 70. percben aztán Ryan védése kellett ahhoz, hogy a Monaco ne tudjon egyenlíteni. Noha a 2-1-es eredmény nagyobb realitást tartalmazott volna, a Valencia 3-1-re megnyerte a meccset, Feghouli egy kipattanót küldött vissza, melyből gól lett. A franciáknak szinte tökéletes meccset kell játszaniuk a visszavágón, amennyiben főtáblára szeretnének jutni.

Rapid Wien - Shakhtar Donetsk 0-1 (0-1)
G: - ill. Marlos (44.)

Az Ajax Amszterdam után a Shakhtar Donetsk, úgy fest, hogy nagy falatnak bizonyul a Rapid Wien számára. Noha végig partiban volt az osztrák csapat, s az ukránok nem tudtak mezőnyfölényben játszani, gólt mégiscsak ők szereztek, ráadásul lélektanilag egy nagyon fontos pillanatban, a 44. percben a szünet előtt. Noha az Ajax ellenében sem adtak a visszavágó előtt sok esélyt a Rapidnak, a visszavágó és a párharc toronymagas esélyese immáron a Donetsk. 

A keddi játéknap eredményei
Manchester United - Club Brugge 3-1
Lazio - Bayer Leverkusen 1-0 
Sporting CP - CSZKA Moszkva 2-1 

A visszavágókat jövő kedden és szerdán rendezik.

Őszi Ádám