2015. április 20., hétfő

Kiárusítás! - Hat játékosától megválhat a Manchester City

Nagy a baj a Manchester City háza táján, legalábbis a türelmetlen tulajdonos katasztrófaként éli meg, hogy csapata nem tudta megvédeni bajnoki címét, a csapat a Bajnokok Ligájában is elhasalt, s trófea nélkül marad idén. A türelem elfogyott, vagy inkább mondhatjuk úgy is, hogy nem volt. A hírek szerint nem csupán a vezetőedző, de hat klasszis játékos is kiárusításra kerülhet, hogy aztán euró milliókból valaki újra építsen egy bajnok csapatot... 

Sok kritika éri az arab tulajdonost, mondván jó munkához idő kell, s egy csapat sem maradt még a csúcson, mint ismeretes tavaly a City besöpörte a Premier League bajnoki címét, idén azonban már biztosan nem lesz címvédés. Manuel Pellegrini a szezon végeztével távozik posztjáról, s a hírek szerint nem ő lesz az egyetlen.

Az angol sajtóban hat City játékos neve jelent meg, mint lehetséges kiárusítási portéka, persze merőben függ majd minden az új vezetőedző személyétől. A hírek szerint Alejandro Sabella hivatalos ajánlatot kapott, ám gondolkodási időt kért, s nem csoda, hogy Jürgen Klopp neve is felmerült a napokban, ám sokan nem tudják elképzelni a trénert a Polgárok kispadján, mondván a német szakember egy igazi építőmester, szeret egyről a kettőre lépni. Vajon lenne ehhez idő és türelem? 

Az edző személye más téma, bizonyára sokat hallunk még róla az elkövetkezendő hetekben, most azonban nézzük a játékosok sorát.

Yaya Toure: A 31 esztendős elefántcsontparti középpályás tán tavaly futotta karrierje legszebb és legeredményesebb évét, az idei szezon kissé szürkére sikeredett a számára, s szerződésének tükrében a Polgárok még most jó pénzt kaphatnak érte. Kérőből természetesen nincs hiány, nagy fogás lehet, a PSG mellett az Inter érdeklődése lehet a legkomolyabb, Mancini személye pedig döntő lehet. Piaci érték: 28 millió euró.

Edin Dzeko: A 29 esztendős bosnyák gólfelelős soha nem tudott alapemberré válni, pedig képességei megvannak hozzá, sőt tán teljesítménye is indokolta volna ezt, ám olyan társak mellett, mint Agüero, Jovetic, vagy éppen Bony, nem egyszerű. Az idei szezonban ráadásul a gólok sem jönnek, mondhatni belefásult a bosnyák ebbe a hányattatott szerepbe. Kérőből a hírek szerint nem lesz hiány, a Roma, a Tottenham, illetve a Juventus is szívesen látná soraiban a csatárt, akit korábban a Barca is nézegetett.  Piaci érték: 24 millió euró.

Kolarov: A szerb válogatott védő számára is ez lehet az utolsó szezon az Etihadon, Pellegrini mester elképzeléseiben nem sok szerepet kapott, többnyire csereként számítottak rá, s csakúgy mint Toure esetében, Mancini őt is vinné, hiszen korábban kiválóan tudtak együtt dolgozni. Piaci érték: 11 millió euró.

Jovetic: Ha valakinek, akkor neki nem jött össze ez a Premier League kaland. Firenzében és a Serie A-ban királynak számított, ám a Cityben nem tudta helyét megszilárdítani, komoly sérülés hátráltatta, azóta sem találja igazi góllövő cipőjét.  Piaci érték: 26 millió euró.

Gael Clichy: A 29 esztendős francia válogatott védő alapembernek mondható, ám a hírek szerint a felső vezetés nem elégedett vele, és mint tudjuk, nem a szakmaiság számít, hanem az, hogy a pénzes bödön mit akar...! Piaci érték: 10 millió euró.

Samir Nasri: Végezetül pedig az Arsenal hívek korábbi üdvöskéje, nem igazán tudni miért került fel a listára, de a sajtó úgy tudja, bizony rajta is túladnának...! Piaci érték: 21 millió euró.

Sok a kérdőjel tehát és sok a megválaszolatlan miért, egyesek egyetértenek a tulajdonos türelmetlenségével, mások pedig éles bírálattal dorgálnak. Valószínűleg sokat hallunk még a Cityről a nyár folyamán, előreláthatólag roppant komoly játékosmozgás várható.

Őszi Ádám

Brutálisan kivégeztek nyolc futballszurkolót

Kegyetlen valóság Brazíliában, avagy ismeretlen tettesek lemészároltak nyolc Corinthians szurkolót. Egyikük elmenekült a helyszínről, ám a kórházba szállítás közben belehalt sérüléseibe. A rendőrség tájékoztatása szerint nem szurkolók közti leszámolásról van szó. 

A dél-amerikai országban sajnos gyakran hallani ilyen esetekről, egy egy szurkoló halálhíréről, a maffia, az alvilág, sokszor beköltözik a klubok szurkolói csoportjaiba, ott van a lelátókon. Az indíték eddig ismeretlen, ami biztos, hogy autóból kiszálló fegyveresek ütöttek rajta Pavilhao 9 nevű szurkolói csapat tagjain, akik főhadiszállásukon ettek ittak, s drapériákat készítettek a Palmerias elleni soron következő bajnoki meccsre. A beszámolók szerint előbb arccal a földre kényszerítették a fanatikusokat, majd golyót eresztettek a fejükbe. Egyikük megszökött, lőtt sebekkel eljutott egy benzinkútig, ahol mentőt hívtak a számára, ám sérülései olyan súlyosak voltak, hogy a kórházig sem ért el vele a mentőautó.

Az ügyben a nyomozást vezető rendőr nyilatkozott, Arlindo Jose Negrao elmondta, hogy a jelek szerint nem szurkolói csoportosulások közötti leszámolásról van szó, az indíték másban keresendő. A Corinthians ezen csoportosulása (Pavilhao 9) nem éppen tiszta múltú emberek társasága, szinte egytől egyig korábban börtönviselt fanatikusok, így nem kizárt, hogy korábbi bűncselekménnyel kapcsolatos leszámolásról van szó. 

Az interneten sajnos azok a fotók is keringenek, melyen a nyolc lemészárolt szurkoló látható, ezt mi esztétikai és emberi jogi etikára nézve nem közöljük.

Őszi Ádám

Bajnokot avattak Görögországban

Három fordulóval a 2014-2015-ös szezon zárása előtt bajnokot avattak Görögországban, Megyeri Balázs csapata az Olympiakos zsinórban ötödjére ült fel a trónra. A pireuszi csapat gyakorlatilag egyeduralkodó hazájában, az elmúlt 20 szezonból ugyanis 17 alkalommal az élen végzett a csapat, csupán a Panathinaikos tudott trónt fosztani három alkalommal.  

Vasárnap hazai környezetben ünnepelhettek Megyeri Balázsék azt követően, hogy 4-0-val elgázolták Pintér Ádám csapatát a Levediakost. Zsinórban ötödik, összességében 42. bajnoki címét szerezte a piros-fehér együttes, a magyar kapuvédő pedig mind az öt elsőségnek részese volt az utóbbi években igaz korábban sokkalta aktívabb szerepvállalással, idén ugyanis mindössze három meccs jutott neki  Roberto Jiménez mögött.

Négy fordulóval a vége előtt 13 pontra növelte előnyét az Olympiakos, így már most hétvégén bajnokot avattak, ez köszönhető a Panathinaikos újabb botlásának, a  nagy rivális a Panthrakikos ellenében szenvedett 2-1-es vereséget, s utolsó négy meccsén mindössze egy pontot szerzett, ezzel csúnyán elbukva a bajnoki címet. Olyannyira, hogy a PAOK meg is előzte őket.

Íme a görög pontvadászat állása:
1. Olympiakos 73 pont (71-20) - már bajnok
2. PAOK 60 pont (55-41)
3. Panathinaikos 59 pont (53-29) - három pont levonva
4. Asteras Tripolis 52 pont (48-32) - egy meccsel kevesebb
5. Giannina 51 pont (45-29)

Ami a kiesőzónát illeti, két csapatnak máf felőtték a pizyamát, egyéb okok miatt a Niki Volos és az OFI Kréta be sem fejezte a bajnokságot, míg az Ergotelis már csak matematikai esélyekkel bír. A 15. még kieső helyen jelen állás szerint a Levediakos áll 37 ponttal, ám a harc hatalmas, ugyanis másik három együttes ( Platanias, Panthrakikos, Veria)  is ugyanennyi pontot gyűjtött és a 40, illetve 41 pontos csapatok sem érezhetik még magukat biztonságban.

Őszi Ádám

MLS: Otthon kapott ki a New York City - eredmények, tabella

Újabb hétvége zárult az MLS-ben, szépen rajzolódnak az erőviszonyok, az újoncoknak pedig továbbra sem meg, az Orlando után a New York City is kikapott, míg a New England veretlenségi sorozata öt mérkőzésesre bővült. Folytatás jövő héten, a programot megtaláljátok a cikkben. 

Philadelphia – New England  1-2 (1-0)
G: Maidana (42.) ill. Davies (64.), Bunbury (76.)

Hazai helyzettel indult a találkozó, negyed óra elteltével éles szögből érkezett a labda, s a felső léc alsó felével találkozott, majd pattant ki nemsokkal a gólvonal előtt. A 42. percben ismételten kapuvasat érintett a labda, Maidana 28 méterről szabadrúgásból tekert a kapuba, ezúttal azonban nem ki, hanem befelé pattant a játékszer, Shuttleworth hiába úszott a levegőben, nem tudott hárítani. A fordulást követően is a hazaiak veszélyeztettek először, azonban egy közeli fejes elkerülte a kaput. A kihagyott helyzet megbosszulta önmagát, egy kötény után beadott labdára Davies érkezett, s berobbanva három méterről a kapuba pofozta a játékszert. Nem elégedett meg az egyenlítéssel a New England, egy labdaszerzést követően ezúttal is a jobb oldalon lógtak meg a vendégek, ezúttal pedig Bunbury érkezett a beadásra, s passzolt McCarthy  támaszkodó lába mellett a hálóba. A New England ezzel öt meccse veretlen, s beérte az élen álló DC United-New York Red Bulls duót.

New York City – Portland Timbers 0-1 (0-0)
G: - ill. Asprilla (79.)

Hiába dolgozott ki a mérkőzés folyamán dupla annyi lehetőséget a City, az újonc ezen a játéknapon sem jutott ponthoz, ugyanis Asprilla góljával mindhárom bajnoki pontot ellopta a Yankee Stadionból a Portland Timbers. A hazai csapatban ismeretlen okok miatt még a keretben sem lelhettük fel David Villa nevét, a spanyol klasszis hiányát, pontosságát nem tudta elviselni csapata. A vendégek góljának történetéhez hozzátartozik, hogy Asprilla lövése csúnyán megpattant egy hazai védőn, így Saunders a másik irányba elvetődve teljesen esélytelen volt. 

A hétvégi forduló eredményei:
New York City – Philadelphia 1-1
FC Dallas – Toronto FC 3-2
Colorado Rapids – Seattle Sounders 1-3
Real Salt Lake – Vancouver Whitecaps 0-1
L. A. Galaxy – Sporting Kansas 2-1
D.C. United – Houston Dynamo 1-1 
Columbus Crew – Orlando City 3-0

A folytatásban…
ápr. 25. 02:00 Chicago Fire - New York City
ápr. 25. 04:00 Colorado Rapids - FC Dallas
ápr. 26. 01:30 Columbus Crew - Philadelphia
ápr. 26. 01:30 New England - Real Salt Lake
ápr. 26. 02:30 Houston Dynamo - Sporting Kansas
ápr. 26. 04:30 Vancouver Whitecaps - D.C. United
ápr. 26. 23:00 New York Red Bulls - L. A. Galaxy (Eurosport 2)
ápr. 27. 01:00 Orlando City - Toronto FC (Eurosport 2)
ápr. 27. 03:30 Seattle Sounders - Portland Timbers

A góllövőlista élmezőnye:
1. Rivero (Vancouver Whitecaps) 5 gól
2. Perez (FC Dallas) 4 gól
2. Martins (Seattle Sounders) 4 gól
2. Kamara (Colombus Crew) 4 gól
5. Dempsey (Seattle Sounders) 3 gól
5. Wondolowski (San Jose Earthquakes) 3 gól
5. Adi (Portland Timbers) 3 gól
5. Aristeguieta (Philodelphia) 3 gól
5. Kaka (Orlando City) 3 gól
5. Castillo (FC Dallas) 3 gól
5. Giovinco (Toronto FC) 3 gól

Végezetül pedig a bajnoki tabella:


Őszi Ádám