2015. március 6., péntek

Íme a hónap álomcsapata! - Barca és Real játékosok nélkül...

A futball statisztikáival foglalkozó, szakterületén nívós WhoScored.com kihirdette február hónap álomcsapatát, melyben ezúttal nem kapott helyet egyetlen Barca, illetve Real Madrid játékos sem. A pramet ezúttal a német klubok viszik, azon belül pedig a Bayern Münchent is kiütő Wolfsburg.

Ezen álomcsapat Európára vetül ki, azon belül is csak az öt legerősebb bajnokságra, melyet ezúttal három a francia bajnokságban remekelő labdarúgó bajnokságban szereplő játékos képvisel. Nem sztárcsapatok labdarúgóiról van szó, így sokak számára ismeretlenek lehetnek, de higgyék el, ezen periódusban kitűnően teljesítettek, a statisztikáik önmagukért beszélnek. A spanyol pontvadászatot csupán Mandzukic képviseli, míg a Serie A képviseletében egy Chievo labdarúgót köszönhetünk. A német listavezető Bayern München két labdarúgót ad, köztük a góllövőlistán éllovassá avanzsálódó Robben. Február hónap legjobb csapatja a Wolfsburg, remekül kezdte a tavaszt a klub és a három listán található labdarúgó mellett Dost is könnyen helyet kaphatott volna, nálunk például biztosan bekerült volna a hónap álomcsapatába. Ám nem mi vagyunk azok, akik a statisztikákkal foglalkozunk. Végezetül pedig Coquelin, ő képviseli a Premier League népes mezőnyét, kölcsönből tért vissza a második vonalból, formája pedig mindenkit megdöbbentett.

Íme február hónap álomcsapata: Lecomte - Vieirinha, Dainelli, Naldo, Amavi - Robben, Coquelin, Kanté, Ribery - De Bruyne, Mandzukic


Őszi Ádám

Cristian Tello felett összecsap a Porto és a Barca

Cristian Tello egy kivételes tehetség, nem véletlenül nevelkedett a Barca akadémiáján és játszott a felnőttek között, ám egy 23 esztendős labdarúgóra már nem igen illik használni ezt a kifejezést, hogy tehetség. Inkább úgy jellemezhetnénk a történetet, hogy ketyeg az óra a számára, most kell jó döntést, döntések sorozatát meghozni, hogy klasszis labdarúgóvá válhasson. A kvalitásai megvannak, kérdés hogyan kamatoztatja... 

Fiatal labdarúgó, de egy sportoló karrierje egy emberöltőhöz képest igen rövid. Ki legendává válik, ki eltűnik a labdarúgás történetének óceánjába. Nem minden legenda kivételes tehetség és ez fordítva is igaz, nem minden kivételes tehetségből lesz legenda. Ami azt illeti, egy-egy karriert döntően befolyásolnak a választások, az, hogy az illető, illetve a vele dolgozó szakemberek, képviselők milyen döntést hoznak. A labdarúgó sokszor olyan, mint egy piaci portéka, adják veszik, s néha az ügynök sem éppen a jófiú szerepét tölti be.

Elkanyarodtunk igen csak Cristian Tello esetétől, ám a fenti sorok igen tanulságosak lehetnek. Lények a lények, hogy a katalánok játékosa két éves kölcsönciklusát kezdte meg a szezon elején a Porto együttesénél, ahol egyre jobban teljesít. Számolnak vele, ezt jelzi, hogy immáron 31 mérkőzésen lépett pályára, s ez idő alatt 6 gólt és 11 gólpasszt jegyez, hasznos tagja a legénységnek. Egy héttel korábban a Sporting elleni rangadón mesterhármast jegyzett, ezzel pedig a figyelem középpontjába került.

A legfrissebb sajtóhírek szerint mind a Barcelona, mind pedig a Porto igényt tartana játékjogára, a katalánok 5 millió euró ellenében kivásárolnák saját játékosukat a két éves kölcsönszerződésből, míg a Porto élne opciós jogával és 8 millió eurót ajánlana a spanyol végleges megszerzésének céljából. A sajtó úgy tudja, hogy Tello képviselője a jövő hét során tárgyalóasztalhoz ül Pinto Da Costaval a luzitán klub elnökével.

Őszi Ádám

Megdöbbentő brazil keret! - Dunga 15 vb-n szereplő játékost hagyott ki

Tegnap már beszámoltunk arról, hogy miként fest az új brazil szövetségi kapitány, a másodregnálását megkezdő Dunga által kihirdetett keret. A névsor mindenkit megdöbbentett, ugyanis 15 a nyári világbajnokságon szereplő labdarúgó találta magát a "kukában". Hogy jó döntést hozott-e Dunga!? Nem tudhatjuk, az eredmények majd választ adnak, addig is kicsit merüljünk el a lehetőségek tengerében... 

Ami a programot illeti, a brazil válogatott március 26-án, és 29-én fog pályára lépni, előbb Franciaország, majd Chile lesz az ellenfél, két igen jónak ígérkező két felkészülési mérkőzés. Hogy mire készül a brazil válogatott? Neymar és a brazil nemzet Copa America diadalról álmodozik a kudarcba fulladt hazai rendezésű világbajnokságot követően, majd ne feledjük, jönnek a selejtezők és nem egész négy esztendő múlva irány Oroszország.

Először azonban tekintsünk a múltba, nézzük meg azon 15 labdarúgó névsorát, akik talonba kerültek, s jelen állás szerint a Selecao legendás meze nem illeti őket. Halkan szeretnénk  megjegyezni, hogy a mindenkori brazil kapitánynak hatalmas merítési lehetősége van, ez pedig egyszerre jó és rossz. 

Mindhárom a világbajnokságon a keretben helyet kapó hálóőrt lecserélte Dunga, Julio Cesar (Toronto), Jefferson (Botafogo) és Victor (Atlético Mineiro) sem kapott helyet az újjáépülős csapat első pilléreiben. Nagy változás tapasztalható a védelemben is, kimaradt Daniel Alves (Barcelona), Maicon (Roma), Maxwell, (PSG), Dante (Bayern München) és Henrique (Napoli). Ha ezen nevekre tekintünk, szinte biztosak lehetünk benne, hogy a fiatalítás jegyében zajlik minden, hiszen négy év múltán ők már többnyire veterán korba lépnek labdarúgói mértékben nézve. A legkisebb változás a középpályán tapasztalható Hernanes (Internazionale), Paulinho (Tottenham) és Ramires (Chelsea) maradt ki. Ami a támadósort illeti, talán a legnagyobb meglepetés Hulk (Zenit) kihagyása, főként annak tükrében, ha megnézzük a mostani névsort. Ezen felül kimaradt, (Atlético Mineiro), a fiatal Bernard (Shaktar Donetsk) és Fred (Fluminense). Utóbbi játékos nagyon sok kritikát kapott, esetleges beválogatásával Dunga könnyen kereszttüzűbe kerülhetett volna.

Ami az új keretet illeti megindulhat a harc az első számú posztért a kapuban, míg a védelemben is nagy lesz a verseny, főként belső védő poszton van nagyon jól eleresztve a Selecao. Újoncnak számít az AS Monaco színeiben kiválóan teljesítő Fabinho. Nem fényezés képen, de a középpálya névsora is bombaerős, Coutinho ismételten ott van, míg meglepetésnek számít a Hoffenheim játékosa Firmino, aki helyett többen mást is eltudtak volna képzelni a keretben. Neymar helye megkérdőjelezhetetlen, míg Diego Tardelli személye igen ellentmondásos.

Íme az új, friss brazil keret:
Kapusok: Jefferson (Sporting), Diego Alves (Valencia), Marcelo Grohe (Grémio) 

Védők: David Luiz (PSG), Marquinhos (PSG), Thiago Silva (PSG), Miranda (Atlético Madrid), Fabinho (Monaco), Filipe Luis (Chelsea), Marcelo (Real Madrid), Danilo (FC Porto) 

Középpályások: Luiz Gustavo (Wolfsburg), Fernandinho (Manchester City), Elias (Corinthians), Oscar (Chelsea), Souza (Sao Pauolo), Coutinho (Liverpool), Firmino (Hoffenheim), Willian (Chelsea) 

Csatárok: Neymar (Barcelona), Diego Tardelli (Shandong Luneng Taishan), Robinho (Santos), és Douglas Costa (Sahtar Donetsk).

Most, hogy láttuk azon labdarúgók nevét akik a vb kerethez képest kimaradtak, illetve átnéztük a fris névsort is, kalandozzunk tovább a lehetőségek tengerében, avagy nézzük meg azon labdarúgók névsorát akik nem voltak ott a világeseményen, de a jövőben könnyen a keretben találhatják magukat. Sőt, olyan labdarúgók nevével is találkozhatunk, akiket sokan gondolkodás nélkül kicserélnének egy-egy névvel. Ez azonban nem egyszerű, erre írtuk, hogy hatalmas a merítési lehetőség. Itt szeretnénk megragadni a lehetőséget és azt is leírni, hogy sajnos a brazil viszonylatokban a honi futballisták, klubcsapatok berkein belül nem mozgunk túl otthonosan, így ezen terület kimaradt, biztos onnan is szóba jöhet jó pár fiatal ifjú.

Kapusok: 
Fabiano - Porto
Neto - Fiorentina

Jó pár brazil kapus rúgja a bőrt Európában ám kettejük rendszeres játéklehetőséget kapnak klubjukban, teljesítményük pedig okot adhatna keret béli helyükre.

Védők:
Mário Fernandes - CSZKA
Alex Sandro - Porto
Douglas - Barcelona
Adriano - Barcelona
Rafinha - Bayern München
Juan Jesus - Internazionale
Gabriel Paulista - Arsenal
Felipe Luis - Chelsea
Rafael - Manchester United
Fernando - Manchester City

Ami a védelmet illeti, visszatekinthetünk a felső friss és hivatalos keretre, a kérdés pedig jogos lehet, kit hagynánk ki és kit tennénk a helyébe, nem egyszerű a történet. Gabriel Paulista fantasztikus formát mutatott a Villareal játékosaként, ám az Ágyúsoknál eddig még nem találta meg számításait, illetve nincsen szerencséje, hiszen posztján játszik a PSG triója.

Középpályás:
Lucas Silva - Real Madrid
Rafinha - Barcelona
Lucas Moura - PSG
Kaká - Orlando City
Fernando - Shakhtar
Fred - Shakhtar
Taison - Shakhtar 
Teixeira - Shakhtar 
Talisca - Benfica

Micsoda tüzetes névsor, hány ország összetenné a kezét, ha ilyen labdarúgók szerepelhetnének nemezeit csapatukban...! Nem elég az, ha Real Madrid vagy Barcelona játékos vagy, lehet a piaci értéked 30 millió felett (Lucas Moura), ám ez még nem jogosít a brazil válogatott mezére. Ezen névsor esetében a legérdekesebb név a katalánok játékosa Rafinha. A 22 esztendős középpályás hétről hétre egyre több lehetőséget kap a világ egyik legjobb csapatában, a jövő egyértelműen előtte van, az oroszországi világbajnokság idején 26 esztendős lesz. Együtt rúgja a bőrt a Selecao szívével (Neymar), ám még sem kapott behívót. Persze gondolhatják, hogy ami késik, az nem múlik, esetében azonban ez nem így van, hiszen kettős állampolgár, így a brazil mellett a spanyol nemzeti csapatot is választhatja. Ezidáig még egyik mellett sem tette le a voksot, korábban utánpótlás szinten a spanyol mezt öltötte magára, ám u20-as ás u23-as korosztályban már brazil mezt viselt. Ezért meglepő, hogy Dunga nem próbált meg pontot tenni az ügy végére.

Csatár:
Hulk - Zenit
Luiz Adriano - Shakhtar
Elkeson - Guangzhou
Alan - Guangzhou
Goulart - Guangzhou

Nos, Tardelli személye sokak szemében tüske, a három kínában focizó labdarúgó is van olyan jó sokak szerint, Alan és Elkeson ráadásul eddig lehetőséget sem kapott. Goulart pedig fantasztikus formában van, ám mégsem.

Őszi Ádám

Jelenkorunk legjobban cselező játékosai! - Top10

A nívós, statisztákkal foglalkozó WhoScored.com közzétette egy listát az Opta adatai alapján, mely jelenkorunk legeredményesebben, legjobban cselező játékosait rangsorolja. A névsor jó pár meglepetést tartalmaz, talán nem mindenki így képzelte volna el, ha hasára csapva kellett volna mondania tíz nevet. Ezek azonban tények, számok, tehát a megmásíthatatlan valóság.

Ezen statisztika a komplett 2013-2014-es szezonra vonatkozik, illetve a jelenleg is zajló 2014-2015-ös lejátszott meccseire. Csakis a bajnoki mérkőzéseket vették figyelembe, a honi kupa, illetve nemeztközi kupamérkőzéseket nem és azon belül is csak az öt legerősebb ligát, avagy: Premier League, La Liga, Serie A, Bundesliga, Ligue 1.

A lista élén a Barca klasszisa Lionel Messi található, akit a Chelsea ásza Eden Hazard követ, aztán német hegemóniát tapasztalhatunk, a precíz Bundesliga bizony-bizony látványos is. A Serie A-nak nincs is képviselője a listán, míg a francia pontvadászatot a PSG brazilja Lucas Moura képviseli.

A névsor olvasatában bizonyára sokan hiányolják Neymar, illetve Cristiano Ronaldo nevét, nos ők nem fértek fel ezen listára. Fontos és kihangsúlyozandó, hogy csak a sikeresen véghezvitt cseleket számolják, az elhaló kísérletek semmit nem érnek itt.

Őszi Ádám

Huszti zsebében turkált a sajtó! - a játékos reagált

Ritkán szólal meg az őt érő pletykák kapcsán Huszti Szabolcs a kínai  Csangcsun Jataj magyar labdarúgója, ám a Forbes magazin legújabb számában megjelenő írás nála is kiverte a biztosítékot. A cikk írója szerint Szabolcs új kínai csapatánál 4 millió eurós havi bérért rúgja a bőrt, ám a játékos ezt nyilatkozatban cáfolta és kikérte magának, hogy ne turkáljanak a zsebében. A középpályás nyilatkozatát változtatás nélkül közöljük.  

"Nem szoktam reagálni a velem kapcsolatos pletykákra, eddig is rengeteg olyan információ jelent meg rólam, ami nem fedte a valóságot. A keresetemről is sokat cikkeztek, már Hannoverben írták, hogy »noha Huszti ennyi meg annyi pénzt keres, el akar szerződni«. Akkor is tévedtek az informátorok, ha a napvilágra került összegek szerepeltek volna a szerződésemben, aligha hagyom el a Bundesligát… Zavart, hogy rendre a fizetésemmel foglalkoznak, de nem akartam vitatkozni senkivel.

Most azonban a magyar Forbesban súlyos pontatlanság jelent meg, a magazin azt állítja, hogy évi 4 millió eurót kapok – ez annyira abszurd információ, hogy muszáj vagyok megszólalni az ügyben. Én lennék a legboldogabb, ha magyar játékos ilyen bérért futballozhatna, sőt, ha én keresnék ennyit, büszke lennék rá, ám ettől még nagyon messze van a labdarúgásunk! Konkrétan a felét sem kapom meg annak az összegnek, amiről szó van! Nem szeretem, hogy mindig a pénz a fő téma velem kapcsolatosan, meg úgy általában is, rossz hangulatot generál a futball körül, ha állandóan a játékosok fizetése van terítéken. Pláne, hogy a cikkekben szereplő számok köszönő viszonyban sincsenek a valósággal! Félreértés ne essék: nem kell engem sajnálni, elégedett vagyok a szerződésemmel, eddig minden külföldi klubom megbecsülte, hogy ott futballozom, ugyanakkor kikérem magamnak, hogy félrevezető adatokkal befolyásolja a közvéleményt egy-egy médium pontatlansága"

Őszi Ádám