2015. november 18., szerda

Eb-pótselejtező: Dzsudzsák motivációs beszéde a meccs előtt

Sajnos felvételünk nincsen róla, de a sorokat "papírra" vetették, avagy Dzsudzsák Balázs a magyar labdarúgó-válogatott csapatkapitánya zseniális motivációs beszéddel rukkolt elő az öltözőben a norvégok elleni visszavágót megelőzően. Balázs sok kritikát kapott az utóbbi időben a szurkolóktól, most azonban megmutatta, igazi vezéregyénisége a csapatnak, mind az öltözőben, mind pedig a pályán. A lehengerlő beszédet követően tettekbe csapott át, s felszántotta a pályát hittel, akarattal motivációtól duzzadóan.  

"Srácok, halljátok, mi van kint? Húszezer ember szurkol nekünk csak itt, tíz-tizenötmillió világszerte a tévék előtt. Ezt a továbbjutást innen nem viheti el senki! A világ legjobb csapata sem, ez a norvég sem! Kilencven perc, nehéz lesz, de tegye oda magát mindenki, dögöljünk bele, köpjük ki a tüdőnket, hajtsuk ki a belünket, de ne engedjük el, amiért annyit dolgoztunk, és itt van a kezünkben!

Rúgjunk oda keményen, majd kipihenjük a fáradtságot, a sérülést akár, de most itt nem engedhetjük őket a kapunk közelébe! Talán sohasem lesz ilyen esélyünk, de meglehet, annak sem, aki még csak húszéves. Ezt a sanszot meg kell ragadni! Gyerünk, gyerekek, menjünk ki, fussunk, amennyit csak bírunk, mert akkor a sors velünk lesz! Nyomás kifelé! Hajrá, Magyarország!"

S, mint azt láthattuk a meccsen, Balázs szavai célt értek, a csapat felpörgött, a taktika rendben volt, s mind csapatszinten, mind egyénileg zseniális és roppant fegyelmezett teljesítményeket láthattunk. Ez eredmény pedig már tudott, Magyarország nyert, ezáltal pedig ott leszünk a franciaországi kontinenstornán.

Őszi Ádám

VB-selejtező: Meglepő botlás USA legjobbjaitól! - eredmények

A tengerentúlon nem csak Dél Amerikában, hanem Észak- és Közép-Amerikában, a karibi-térségben, azaz a CONCACAF-zónában is javában zajlanak a 2018-as oroszországi labdarúgó-világbajnokság selejtezői. A mezőny már szépen lemorzsolódott, a kis szigetcsoportok többnyire kiestek, ez már a negyedik szakasza a sorozatnak, s immáron csak 12 válogatott van talpon a 35-ből. Nézzük, hogyan állnak jelenleg a csapatok. 

Három darab négyes csoportra van szortírozva a mezőny a világranglistán elfoglalt helyezéseknek és a kiemeléseknek megfelelően. Oda-visszavágós rendszerben mindegyik válogatott 6 mérkőzést játszik, s minden kvartett első két helyezettje jut az utolsó, tehát az ötödik szakaszba. A végső hatos csoportban szintén oda-visszavágós rendszerben játszik mindenki mindenkivel, majd pedig a végén a legjobb három csapat kvalifikálja magát Oroszországba, míg a negyedik interkontinentális pótselejtezőben kap helyet. 

A-csoport:
Honduras - Mexikó 0-2
El Salvador - Kanada 0-0

A csoport jelenlegi állás félig meddig tükrözi az erőviszonyokat, ugyanis Hondurast magasabban jegyzik, mint Kanada, s a közelmúlt eredményei is erre engednek következtetni. Mexikó ezidáig hibátlan, s Honduras otthonában is győzni tudott, eddig gólt sem kapott, míg utóbbi nem lőtt, s elég nehéz helyzetbe került. El Salvador megfogta Kanadát, a gól nélküli meccs a csoport két másik csapatának kedvezett igazán.

B-csoport:
Panama - Costa Rica 1-2
Haiti - Jamaika 0-1

A csoport két favoritja Costa Rica és Panama, előbbi ennek megfelelően két győzelemmel kezdett. Panama szereplése ne legyen megtévesztő, a két csapat ugyebár egymás ellen játszott, s bár hazai pályán buktak, elméletben nem lehet gond Jamaika és Haiti legjobbjai ellen. Ezt persze majd a következő fordulók megmutatják. 


C-csoport:
Trinidad és Tobago - USA 0-0
Saint Vincent és a Grenadine-szigetek - Guatemala 0-4

Az összes közül ez a legegyértelműbb csoport, a Saint Vincent és a Grenadine-szigetek az egész mezőnyből toronymagasan kilógnak lefelé, mér egy pontszerzés is hatalmas szenzációnak számítana, sőt, már az nemzeti hőstett volt, hogy betaláltak USA ellen. Emellett pedig Guatemala is jóval szerényebb erőket képvisel a csoport másik két csapatánál, USA azonban megégett Trinidad és Tobago ellenében, nem várt eredménynek számít az egymás elleni döntetlen.


Őszi Ádám

Vb-selejtező: Továbbra is hibátlan a meglepetéscsapat!

Nincs megállás, tovább robog a dél-amerikai vb-selejtezőcsoport meglepetéscsapata, mely immáron a 4. fordulót abszolválta győzelemmel, s továbbra is hibátlan. Ecuador ezúttal Venezuelát lépte le idegenben, míg Paraguay hozta a kötelező három pontot,s egyelőre nem panaszkodhat helyzetére. 

Venezuela - Ecuador 1-3 (0-2)
G: J. Martinez (84.) ill. F. Martinez (15.), Montero (23.), Caicedo (60.)

Noha mezőnyben kiegyenlített csatát hozott a mérkőzés, s bizony a hazaiakban rendesen megvolt a vállalkozókedv, a célzóvizet az ecuadori játékosok vették be, s Martinez és Montero gólja révén már az első játékrész közepére hathatós előnyt szereztek magukkal, mely önmagában is kitartott volna, ám a fordulást követően Caicedo is rátett egy lapáttal, így a túloldalon a hazai gól már csak tényleg szépítésre volt elegendő a mérkőzés hajrájában. A selejtezőcsoport góllövőlistáját 4 góllal Filipe Caicedo a katalán Espanyol csatára vezeti.

Paraguay - Bolívia 2-1 (0-0)
G: Lezcano (61.), Barrios (64.) ill. Duk (59.)
Kiállítás: Aguilar (86.) ill. - 

Nagy különbség ütközött ki a két csapat között, a hazaiak domináltak a mérkőzés folyamán mind labdabirtoklásban, mind pedig kidolgozott helyzetek tekintetében. Ennek ellenére kevés helyzetéből egyet gólra váltott Bolívia, Duk talált a hálóba az 59. percben, ezzel feladva a leckét a hazaiaknak, s felvázolva egy hatalmas meglepetést, ám ebből nem lett semmi, a rövidzárlat utólérte a vendégeket, s a három perc alatt megfordította a mérkőzést Paraguay. A 61. minutumban Leczano egalizált, majd mire újra elcsillapodott a lelátó Barrios újra talpra ugrasztott mindenkit. A mérkőzést végül 3 ponttal és 10 emberrel fejezte be a hazai csapat, Aguilar szállt ki második sárgával.

További eredmények:
Brazília - Peru 3-0
Uruguay - Chile 3-0
Kolumbia - Argentína 0-1

Helyzetkép: Egyelőre minden borul Dél Amerikában, Ecuador remek szereplése mindenkit megdöbbent, s bizony csak négy kijutó és egy pótselejtezős hely  van, ami keresztbe húzza az elsődleges számításokat. Az erőviszonyok alapján Argentína, Brazília, Kolumbia, Chile és Uruguay nemzeti csapatát vártuk az első ötbe, azonban nagyon úgy fest, hogy Ecuador ebbe beleszól, s meglepetésre valaki lemaradhat az oroszországi megmérettetésről. Persze még nagyon sok van vissza, 14 darab mérkőzés csapatonként, ám az eseménysor már most jelzésértékű. Argentína megszerezte első győzelmét, így immáron csak Venezuela nyeretlen, ráadásul pont nélküli. A fentebb említett ötösből jelenleg Kolumbia áll a legrosszabbul. Chile szépen beleszaladt a késbe, s elmondhatjuk, hogy Uruguay is erőn felül teljesít eddig. Paraguay jelzi jelenlétét, míg Brazília a kezdeti vereséget követően immáron egész szépen magára talált.

Íme a dél-amerikai vb-selejtezőcsoport állása 4 forduló után:


Őszi Ádám

Vb-selejtező: Könnyed brazil győzelem!

Megszerezte második győzelmét a brazil nemezti csapat, mely ezúttal Douglas Costa vezérletével lépte le a szerényebb erőket képviselő Peru legjobbjait a dál-amerikai vb-selejtezők 4. fordulójában.  

Brazília - Peru 3-0 (1-0)
Helyszín: Salvador, Arena Fonte Nova; Vezette: H. Buitrago (kolumbiai)
Gólszerzők: Douglas Costa (22.), Augusto (57.), Filipe Luis (76.) ill. - 
Sárga: Neymar (26.) ill. Tapia (47.), Advincula (56.), Ascues (72.)
Kiállítás: - ill. - 

Brazília: Alisson - Dani Alves, Miranda, Dil, Filipe Luis - Elias, Luiz Gustavo (Fernandinho 77.), Willian (Oscar 84.), Augusto, Douglas Costa (Lima 88.) - Neymar. Szövetségi Kapitány: Dunga

Peru:  Penny - Yotun, Ascues, Zambrano, Advincula - Lobaton (Gonzales 69.), Tapia (Ballon 69.), Cueva, Farfan, Hurtado (Reyna 64.) - Guerrero. Szövetségi Kapitány: Ricardo Gareca

1. félidő: Az eredmény hatalmas különbséget mutat, ám meg kell jegyeznünk, hogy bizony Peru körülbelül ugyanannyi kísérletet mutatott fel, sőt, többször is talált kaput, mint vendéglátója, ám ezek a lehetőségek nem voltak igazán veszélyesek. A mérkőzés rögtön a 4. percben egy Guerrero helyzettel kezdődött, a támadó lövését Alisson egy bravúros reflexmozdulattal azonban hárítani tudta. A hidegzuhany így elmaradt, sőt, az első játékrész feléhez érve a hazai csapat a vezetést is megszerezte, Willian beadását követően Douglas Costa passzolt a kapuba. Itt álljunk is meg egy pillanatra, a Bayern München sztárja talán a legjobb formában lévő brazil jelenleg, létjogosultságát a Selecao kezdőjében senki nem kérdőjelezheti meg. Az első játékrész hajrájában egy távoli Douglas Costa lövést jegyezhettünk még fel, a lövés azonban pontatlan volt. Megjegyzendő, hogy Neymar nem igazán ficánkolt.

2. félidő: A fordulást követően második felvonásához érkezett Alisson és Guerrero párharca, melyet immáron 2-0-ra vezetett a kapuvédő. Neymar nem, de Willian igenis fickándozott, gólpassza után most a gólszerzéssel próbálkozott az 56. percben, s nem sokon múlott, hogy ez 19 méterről összejöjjön, ám Penny a helyén volt. Egy minutummal később aztán újra Douglas Costa volt főszerepben, egy zseniális cselsor és betörés után tálalt oldalra érkező társának, a Corinhians irányítója Augusto pedig laposan a bal alsóba helyezte a labdát a tizenhatos vonaláról. A végeredményt Filipe Luis állította be, ám ezúttal is Douglas Costa érdemeit kell dicsérni, a Bayern szélsője oldalról tört be, s tekert a kapura, Penny védeni tudott, ám az oldalra ütött kipattanó az Atletico Madrid védője érkezett. 

További eredmények:
Venezuela - Ecuador 1-3
Paraguay - Bolívia 2-1
Uruguay - Chile 3-0
Kolumbia - Argentína 0-1

Helyzetkép: Egyelőre minden borul Dél Amerikában, Ecuador remek szereplése mindenkit megdöbbent, s bizony csak négy kijutó és egy pótselejtezős hely  van, ami keresztbe húzza az elsődleges számításokat. Az erőviszonyok alapján Argentína, Brazília, Kolumbia, Chile és Uruguay nemzeti csapatát vártuk az első ötbe, azonban nagyon úgy fest, hogy Ecuador ebbe beleszól, s meglepetésre valaki lemaradhat az oroszországi megmérettetésről. Persze még nagyon sok van vissza, 14 darab mérkőzés csapatonként, ám az eseménysor már most jelzésértékű. Argentína megszerezte első győzelmét, így immáron csak Venezuela nyeretlen, ráadásul pont nélküli. A fentebb említett ötösből jelenleg Kolumbia áll a legrosszabbul. Chile szépen beleszaladt a késbe, s elmondhatjuk, hogy Uruguay is erőn felül teljesít eddig. Paraguay jelzi jelenlétét, míg Brazília a kezdeti vereséget követően immáron egész szépen magára talált.

Íme a dél-amerikai vb-selejtezőcsoport állása 4 forduló után:


Őszi Ádám

Vb-selejtező: Rangadót nyert Argentína!

Egészen a 4. fordulóig kellett várni, hogy az argentin nemzeti csapat megszerezze első győzelmét a dél-amerikai vb-selejtezőcsoportban, s ezzel megkezdje a zárkózást az élmezőny felé. Gerardo Martino csapata igazi hat pontos mérkőzést nyert meg Kolumbia otthonában. 

Kolumbia - Argentína 0-1 (0-1)
Helyszín: Barranquilla, Estadio Metropolitano Roberto Meléndez; Vezette: C. Vera (Ecuador)
Gólszerző: - ill. Biglia (19.)
Sárga: Torres (21.), Zapata (25.), Palacios (67.), Mejia (71.) ill. Macherano (62.), Lavezzi (85.) Dybala (90+2.)
Kiállítás: - ill. - 

Kolumbia: Ospina - Palacios, Zapata, Murillo, Fabra - M. Torres (Muriel 46.), Mejia (Ramos 78.), D. Torres, Rodriguez - Bacca, Gutierret (Cuadrado 57.). Szövetségi Kapitány: Peckerman

Argentína: Romero - Rojo, Mori, Oramendi, Mercado (Peruzzi 79.) - Biglia, Mascherano, Di Maria, Banega, Lavezzi (Perez 86.) - Higuain (Dybala 90+2.). Szövetségi Kapitány: Gerardo Martino

1. félidő: Továbbra is Leo Messi nélkül, de immáron győzelemmel áll az argentin nemzeti csapat, mely Kolumbia ellenében megszerezte első győzelmét a dél-amerikai vb-selejtezőcsoportban. Fantasztikus hangulat, tömött lelátók, s karakteresen, határozottan játszó csapatok futottak ki a pályára. A mérkőzés első komolyabb lehetősége Higuain előtt adódott, ám szűk negyedóra elteltével a Napoli támadója nagy helyzetben lőtt kapu fölé. Nem úgy Biglia a 19. percben, egy kontratámadás végén Lavezzi tálalt az érkező középpályás elé, egy védő hatalmas hibát vétett, nem tudott felszabadítani, így csak közelről a kapuba kellett passzolni. A vendég argentin csapat sokkalta kevesebb kísérletet eresztett el, mint a hazaiak, s pontatlanok is voltak, ám mégis veszélyesebben játszottak a kapura. Az első említésre méltó hazai lehetőség a 35. minutumban született, Carlos Bacca cselei voltak főszerepben, ám Romero jól olvasta a szándékot, s elcsente a labdát a támadótól. Kis híján két gólos előnnyel vonultak az öltözőbe a csapatok, Di Maria hozta önmagát helyzetbe, ám a befejezés felejthetőre sikeredett.

2. félidő: A fordulást követően Peckerman változtatásokat eszközölt, ám ez sem hozta meg a hazaik egyenlítő találatát, sőt, Banega előtt ott volta a lehetőség az előny növelésére, ám Ospina résen volt. A mérkőzés játékvezetője jó pár alkalommal a zsebéhez nyúlt, villogott a sárga kártya, ám a kiállítás sorsára senki sem jutott. A hajrában aztán volt esemény bőven, előbb a csereként beálló Dybala talált a hálóba, ám a játékvezető les címén annullálta a találatot. A rendes játékrész utolsó percében szintén a Juventus nyári szerzeménye állt közel a gólhoz, ezúttal azonban a kapufa mentette meg a hazaiakat. A slusszpoén Muriel lábában volt, hatalmas gólhelyzetben blokkolt remekül egy védekező láb, majd a kipattanót Murillo fejelte meg, a labda azonban a kapuvas mellett hagyta el a játékteret, így Argentína örülhetett első győzelmének. 

További eredmények:
Venezuela - Ecuador 1-3
Paraguay - Bolívia 2-1
Uruguay - Chile 3-0
Brazília - Peru 3-0

Helyzetkép: Egyelőre minden borul Dél Amerikában, Ecuador remek szereplése mindenkit megdöbbent, s bizony csak négy kijutó és egy pótselejtezős hely  van, ami keresztbe húzza az elsődleges számításokat. Az erőviszonyok alapján Argentína, Brazília, Kolumbia, Chile és Uruguay nemzeti csapatát vártuk az első ötbe, azonban nagyon úgy fest, hogy Ecuador ebbe beleszól, s meglepetésre valaki lemaradhat az oroszországi megmérettetésről. Persze még nagyon sok van vissza, 14 darab mérkőzés csapatonként, ám az eseménysor már most jelzésértékű. Argentína megszerezte első győzelmét, így immáron csak Venezuela nyeretlen, ráadásul pont nélküli. A fentebb említett ötösből jelenleg Kolumbia áll a legrosszabbul. Chile szépen beleszaladt a késbe, s elmondhatjuk, hogy Uruguay is erőn felül teljesít eddig. Paraguay jelzi jelenlétét, míg Brazília a kezdeti vereséget követően immáron egész szépen magára talált.

Íme a dél-amerikai vb-selejtezőcsoport állása 4 forduló után:


Őszi Ádám

Messi és az a bizonyos londoni szerződés!?

Az FC Barcelona és Lionel Messi neve a mai napra teljesen egybeforrt, ám vannak tényezők, melyek alkalmasak az idill megzavarására. Ilyen a spanyol adóhatóság és a folyamatos ellenőrzések. Felhívjuk a figyelmet, hogy pletykáról van szó, ám ezek a hangok egyre több irányból jönnek, s egyre hangosabbak. Valósággá válik az elképzelhetetlen, avagy az argentin csillag elhagyja a katalán sztárcsapatot!? 

A brit Daily Star arról ír, hogy Messi nyitott lehet a váltásra, ennek legfőbb oka pedig az adócsalási botrány és az, hogy a spanyol hatóságok nem szállnak le róla. A lap tudni véli, hogy az argentin klasszis London felé kacsintgat, s az Arsenal számára a Premier League legszimpatikusabb csapata.

Igen ám, de a pénz beszél, avagy hosszútávú élő kontraktusa van az FC Barcelonával, szerződésében pedig egy 175 millió eurós kivásárlási záradék szerepel. 

Van azonban egy bizonyos fizetési igény is, mely 18 millió fontra rúghat évente, euróra átváltva 24 millió. Őrült összeg, számunkra gyakorlatilag felfoghatatlan. Heti lebontásban ez 375 ezer fontot jelent, ami 160 millió forintnak felel meg. 

Anglia és a Premier League legjobban fizetett labdarúgója Wayne Rooney, a Vörös Ördögök csatára heti 300 ezer fontot keres.

Ahogyan a cikk elején is jeleztük, most is leszögeznénk, ez csak egy pletyka, melyet meg kell jegyezni, de egyelőre nem kell komolyan kezelni. Messi korábban elmondta, az FC Barcelonából fog visszavonulni, ám soha nem tudhatja az ember, hogy milyen akadályokat, meglepetéseket hoz az élet. Az ember néha kénytelen sodródni az árral.

Őszi Ádám