2015. október 20., kedd

Nyílt főszerkesztői kritika az nso.hu irányába!

Sajnos nem lehet szó nélkül elmenni az nso.hu lealacsonyodása mellett, avagy a vadász kifejezéssel élve az ország Dámján röhögnek a vadászok. Nemrég még ez a hatalmas tradíciókkal rendelkező oldal volt hazán első számú sportportálja, mostanra azonban kétszer is meggondolja az ember, hogy melyik webhelyet válassza. Szerencsére van választási lehetőség, mely jelenleg sokkalta nagyobb színvonallal bír, így akik a sportra kíváncsiak, azok szép lassan átszoknak más portálokra. 

Napról napra találunk olyan híreket, videókat és címeket, melyeknek mögöttes sporttartalma nulla és semmi másra nem használják, csak lájkvadászatra, illetve olvasottságnövelésre. Ez pedig szakmai szemmel teljesen elfogadhatatlan.

Igen szép összeállítást lehetne összerakni a BLIKK II színvonalú írásokról és posztokról, a legújabb ilyen a Star Wars VII. legújabb előzetese, melyre ráhúzták a sportköntöst, miszerint lesz benne vívás, sportlövészet és air race egyaránt, na meg az Egyesült Államokban egy NFL meccs félidejében mutatták be. Brávó....! Erre ott vannak a film és sorozatkritikákkal foglalkozó oldalak. Ők sem közölnek le hírt arról, hogy Lionel Messi megsérült, mert nem profilba vágó.

Egészen elképesztő, hogy a modern világban mit meg nem tesznek a pénzért és az olvasottságért, még akkor is, ha az a szakmai normákat teljesen felrúgja. Egyszerűen döbbenet ül az arcomon. Az online kiadás színvonaltalansága pedig ráhúzza a vizes lepedőt a nyomtatott változatra is, mely továbbra is hű korábbi színvonalához, ám ezáltal sokan egy véka alá veszik a kettőt. 

Lehet, hogy ez a lealjasodás, jelenleg nem látszik meg az olvasottságon, sőt, soha nem látott magaslatokban van, ám biztos vagyok benne, hogy aki igazi sportértékeket keres, az átszokik más portálokra. Sajnos a posztokon látszik, hogy ez az új irányvonal bejön az embereknek, sok-sok lájk és ezáltal bizonyára magas olvasottság is generálódik ezekkel az egyébként vezető hírekkel, de nem sporthírekkel. 

S, hogy keresünk alternatívákat!? Vajon az ember lassan jobban jár, ha a csakfoci.hu-ra megy fel, netán szakáganként olyan oldalakat olvas, melyek speciálisan az adott sportággal foglalkoznak, nem pedig bulvárkodnak és lájkvadászkodnak. 

Alternatívák (és még sorolhatnánk):
Labdarúgás: csakfoci.hu
Kézilabda: hatosfal.hu
Kosárlabda: bb1.hu, vagy kezdo5.hu
Amerikai foci: tdmagazin.hu

Magunkat direkt nem is említem, (mindenki döntse el maga, hogy hova helyezi a FociClub.hu-t a sorban és olvassa-e) hiszen ezen poszt nem reklámcélból készült, csupán szakmai felháborodásom szerettem volna kifejezni nyíltan.  Mert bosszantó az az irány, melyet Magyarország vezető sportportálja célirányként választott.

Ha pedig a leírtak valakinek nem tetszenek, annyit tudok mondani, szókimondóság, sajtószabadság! Nem kell mindig mindent elnézni és  a szőnyeg alá söpörni, ahogyan ebben az országban szokták. Akinek nem inge, ne vegye magára...!

Végezetül pedig pár olvasói kommentárt idézünk az nso.hu Star Wars poszt alól:
- Tiszta sötét oldal lett ez az NSO..
- Ez aztán ide tartozik.... NSO-nak nullák az adminjai...
- Lájkvadászat
- Bulvár film, mozi, celebek! Ezek a rovatok még hiányoznak az oldalról...
- Undorító egy oldal letettek. (Blikk 2)
- Nah, most vettük ki a lájkot
- Sportérték 100 %-on...

Őszi Ádám

BL: Sorsdöntő rangadó előtt az Arsenal, pályán a címvédő! - előzetes

A válogatott szünet után, immáron egy bajnoki fordulón is túlvannak a klubcsapatok, most pedig folytatódik Európa legrangosabb kupasorozata a Bajnokok Ligája csoportküzdelme, mely a keddi, illetve a szerdai játéknap után féltávjához érkezik. Olyan csapatokra vár, már most sorsdöntő ütközet, mint az Arsenal, vagy éppen az AS Roma. A játéknap rangadóját Londonban, az Emiratesben rendezik.  

E-csoport:
20:45 BATE Borisov - Barcelona (Sport 1)
20:45 Bayer Leverkusen - AS Roma (Sport 2)

Nem csillogott ezidáig a sorozatban az FC Barcelona, ám ennek ellenére így is vezeti csoportját Enrique csapata, mely ezúttal Fehéroroszországba látogat. A papírformáról és az esélyekről azt hiszem nem kell szólni, ellenben meg kell említeni, hogy a Pique által összefogott védelem bizony nem áll túl stabil lábakon az idei szezonban, míg a BATE amennyire lenézve lett, úgy húzták el legutóbb az AS Roma nótáját. Ez persze ne tévesszen meg senkit, ám tény, hogy az a súly, mely mostanság a Barca játékosaira nehezedik nem teszi vidámmá és egyszerűvé a hétköznapokat. Nem elég, hogy az átigazolási embargó végett nem sikerült frissíteni a csapaton és némileg fásultság érezhető, sérülések, s súlyos vádak is érik a csapatot, illetve egyes játékosait. Ami a sérüléseket illeti, Lionel Messi továbbra is harcképtelen, a középpályán is akad probléma, Rafinha mellett Iniesta is a partvonalon kívülről figyelhet csak. A két csapat a 2011-es kiírásban is egy kvartettben kapott helyet, akkor 4-0 és 5-0 lett a két meccs a katalánok javára.

Ahogy az AS Roma  középpályása Alessandro Florenzi is nyilatkozott, minden a Bayer Leverksuen ellen dől el, avagy az olasz fővárosban mindenki tisztába van vele, hogy egy leverkuseni vereséggel gyakorlatilag kiszállhatnak a továbbjutásért folytatott versenyből, hiába a barca elleni bravúr a nyitányon, a boriszovi vereség sokat nyom a latba. Ahogyan az elején is írtuk, aki ebben a csoportban a BATE ellen hibázik, az nagyon nehéz helyzetbe kerül, szinte hibátlan produktumra lesz szüksége a riválisok ellen. Nincsen azonban önfeledten nagy formában a német csapat, mely legutóbbi három tétmeccsén két pontot gyűjtött, hétvégén Hamburgban pedig gól nélküli döntetlent játszott. A Roma ellenben az utóbbi fordulókban egészen megőrzően szerepelt az olasz élvonalban. Egy remek párharcra, forró hangulatú mérkőzésre van kilátás, melyre reméljük a tét nem nyomja rá a bélyegét. 

F-csoport:
20:45 Arsenal - Bayern München (M4 Sport)
20:45 Dinamo Zágráb - Olympiakos Pireus

A játéknap legnagyobb rangadója kétségtelenül az Arsenal és a Bayern München összecsapása. Arsene Wenger csapata az életéért küzdhet a német bajnok ellen, mely eddig sem a honi élvonalban, sem pedig a BL-ben nem hullajtott pontot. Összességében 11 meccsből 11 megnyert, gólaránya pedig demoralizáló, 37 rúgott gól mellé mindössze 4 kapott társul. Robert Lewandowski zseniális formája mellett kevesebb figyelem társul Thomas Müller produktumára, ám a német is zseniálisan hasít. Az Ágyúsoknak azonban nincsen újabb botlásra lehetőség, amennyiben a továbbjutás a cél, hazai pályán győzelemre kell játszani, csakis ez az elfogadható. A Premier League szereplést tekintve jól hasít a csapat, ám a BL-ben ezidáig csúnyán leszerepeltek. Mumus lesz a Bayern München, avagy 2013-ban és 14-ben is összetalálkozott a két együttes az egyenes kieséses szakaszban és ez a végét jelentette az Arsenal szezonjának. Meglátjuk, idén változik-e a forgatókönyv, netán Wenger tanítványai felül tudnak kerekedni Európa tán legjobb formában lévő csapatán. Ami a sérülteket illeti, Guardiola továbbra sem számíthat több kulcsemberére, Badstuber, Benatia, Rode, Ribery és Robben mellett immáron Mario Götze is a partvonalon kívülre szorul. Arsene Wenger három játékosára nem számíthat, Wilshere, Rosicky és Welbeck személyében.

A csoport másik meccsén az Arsenal ellen egyaránt győzni tudó Olympiakos és a Dinamo Zagreb találkozik, a két csapat megegyezett, sem ezen a meccsen, sem pedig a visszavágón nem lesznek vendégszurkolók az atrocitások elkerülése végett. Mondani sem kell, hogy az Ágyúsok számára egy döntetlen lenne a legjobb forgatókönyv, ám amelyik csapat három pontot szerez, az nagyon komoly lépést tehet a továbbjutás felé.

G-csoport:
20:45 FC Porto - Maccabi Tel Aviv
20:45 Dinamo Kiev - Chelsea

A 'G' jelű kvartettben sem olyan egyszerű a képlet, eddig a Maccabi kilóg a sorból hátrafelé, míg a Chelsea pozíciója sem ad sok örömre okot a londoni csapat szurkolói számára. A Porto az izraeliek ellenében ma nagy lépést tehet a továbbjutás felé, míg ezen forgatókönyv, mármint portugál győzelem azt jelentheti, hogy a Maccabi kiszáll féltávnál. Ez a papírforma, meglátjuk, mi lesz. A Chelsea idegenben folytatja, vereség esetén nagyon nehéz helyzetbe kerül Mourinho csapata, ám a papírforma nem erről szól, meglátjuk este, hogy mi lesz. A Dinamo egy hathatós vereséggel hangolt a fő rivális Shakhtar Donetsk ellenében a honi ligában, míg a Chelsea végre valahára győzelemmel abszolvált egy Premier League meccset, s a szurkolók nagy örömére megedzte a felzárkózást. Mourinho továbbra sem számíthat Courtois, Matis és Ivanovic játékára, ez pedig rengeteget nyom a latba, sokat változtat az összképen.

H-csoport:
20:45 Zenit Szentpétervár - Lyon
20:45 Valencia - Gent

A Zenit egészen letisztíthatja a képletet, amennyiben hazai pályán a Lyon fölé kerekedik, s kettészakadhat a csoport, ha a Valencia is győzelemmel abszolválja a belga bajnok elleni hazai mérkőzését. Amennyiben nem két hazai győzelem lesz a forgatókönyv, bonyolódik a helyzet és nagy izgalmak várhatóak a visszavágók során. A Lyon szurkolói nagyon reménykednek, hogy végre Lacazette formába lendül, s tavalyi önmagát idézi. Ha valaki nem kezdi el húzni a francia klub szekerét, hamar búcsú közelében találhatja magát a csapat.

Őszi Ádám

Pályára lépési rekord dőlt meg az MLS-ben!

Jeles pillanat volt a kezdő sípszó hétvégén az FC Dallas, illetve a Real Salt Lake összecsapásán. Utóbbi középpályása, az amerikai válogatottban is kulcsszerepet betöltő Kyle Beckerman megdöntötte a mezőnyjátékosok pályára lépési rekordját, melyet ezidáig Steve Ralston tartott. 


A 33 esztendős Kyle Beckerman korábban a Colorado Rapids mezében gyűjtögette fellépéseinek számát, 2007 óta pedig a Real Salt Lake címerében szerepel. Múlt héten beállította Steve Ralston rekordját, most a Dallas ellen pedig meg is döntötte azt.

Steve Raltson 2010-ben vonult vissza, szintén oszlopos tagja volt az amerikai válogatottnak. Rekordmeccsszámát a Tampa Bay Mutiny, illetve a New England Revolution dresszében hozta össze, ám mostantól, már csak a második hely az övé a listán.  

Két kapuvédő még ennél is több pályára lépést tud felmutatni, Nick Rimando, a Real Salt Lake csapatát erősíti, csapattársa az új mezőnyrekordernek Kyle Beckermannak. A portás 395-nél tart, míg az abszolút első Kevin Hartman már letette a kesztyűt 2013-ban. karrierje során 416 MLS meccsen lépett pályára.

Íme a mezőnyjátékosok Top10-es listája: 
1. Kyle Beckerman, 379 * (Real Salt Lake)
2. Steve Ralston, 378 
3. Brad Davis, 367 * (Houston Dynamo)
4. Jeff Cunningham, 365 
5. Davy Arnaud, 351 * (DC United)
6. Brian Carroll, 344 * (Philadelphia Union)
7. Dwayne De Rosario, 343 
8. Jaime Moreno, 340 
9. Tyrone Marshall, 337 
10 Landon Donovan és Pablo Mastroeni, 334

* = Aktív MLS játékos/jelenlegi csapata!

Őszi Ádám