2014. január 29., szerda

Botlott a Chelsea, oda a nagy lehetőség - eredmények, tabella

Elszalasztotta az előtte adódó hatalmas lehetősége Jose Mourinho csapata a Chelsea, mely hazai környezetben bukott nagyon fontos bajnoki pontokat. Véget ért a 23. forduló az angol labdarúgó-bajnokságban, nézzük, mi történt az elmúlt két napban, mely végül trónváltást hozott. 

Chelsea - West Ham United 0-0 (0-0)

Van úgy, hogy semmi nem jön össze, ha valamikor, akkor szerda este nem játszott defenzív futballt a Chelsea, gólt még sem sikerült összehozni. Jose Mourinho csapata a kapuhoz szegezte a West Ham United gárdáját és elképesztő mennyiségű lövést eresztett meg Adrian felé, ám gól egyikből sem lett. Szám szerint 39 Chelsea próbálkozást jegyeztek fel a statisztikusok, ám ebből csupán 9 talált kaput. A vendégek az egész találkozót figyelembe véve 28 százalékban birtokolták a labdát, és csupán egyetlen egy kapuralövésük volt, ám mégis sikerült pontot hazavinni. A focit gólra játsszák...! Pontvesztésével a Chelsea maradt a harmadik helyen, míg a "Kalapácsosok" továbbra is kiesők, ám a végelszámolásban nagyon fontos egy pont lehet ez.

Aston Villa - West Bromwich 4-3 (3-3)
G: Wiemann (12.), Bacuna (25.), Delph (38.), Benteke (64.-büntető) ill. Brunt (4.), Delph (9.-öngól), Mulumbu (43.)

Igazi flúgos futamot hozott az Aston Villa és a West Brom összecsapása, 45 percnyi játék után már 3-3 állt az eredményjelzőn, így a meccsre kilátogató publikum jól szórakoztató, hát még egy semleges néző. A második játékrészben némileg csillapodtak a kedélyek, a három pont sorsáról pedig egy büntető döntött, melyet a hazaiak játékosa Benteke értékesített. Győzelmével a Villa biztonságos helyzetben tudhatja magát, míg a WBA igen csak közel van a pokol tornácához.

Sunderland AFC - Stoke 1-0 (1-0)
G: A. Johnson (18.) ill. -
Kiállítva: - ill. -N'Zonzi (54.)

Tovább folytatta remek sorozatát a Sunderland, mely ezúttal a Stoke City felett aratott egy gólos győzelmet egy igen szoros mérkőzésen. A csapat hosszú-hosszú idő után kicsit fellélegezhet, ugyanis ha csak két ponttal is, de elhagyta a kiesőzónát.

További illetve korábbi eredmények:
Manchester United - Cardiff 2-0
Southampton - Arsenal 2-2
Norwich - Newcastle United 0-0
Swansea - Fulham 2-0
Crystal Palace - Hull 1-0
Liverpool - Everton 4-0
Tottenham - Manchester City 1-5

Íme a Premier League állása 23 forduló után:
1. Manchester City 53 pont, 2. Arsenal 52 p., 3. Chelsea 50 p., 4. Liverpool 46., 5. Tottenham 43 p., 6. Everton 42 p., 7. Manchester United 40 p., Newcastle 37 p.,... 18. West Ham 19 p. (22-33), 19. Fulham 19 p. (22-50), 20. Cardiff 18 p.

A góllövőlista élmezőnye:
1. Suarez (Liverpool) 23 gól
2. Agüero (Manchester City) 15 gól
3. Sturridge (Liverpool) 13 gól
4. Yaya Toure (Manchester City) 12 gól
5. Remy (Newcastle) 11 gól
6. Giroud (Arsenal) 10 gól

Őszi Ádám

Ötöt rúgott a Manchester City Londonban és a tabella élére állt!

Élt az előtte adódó lehetőséggel a Manchester City, mely kihasználta az Arsenal keddi botlását és a 23. fordulót követően vezeti a Premier Leaguet. A szenvedő fél ezúttal a Spurs volt, melynek ismételten jól elhúzták a nótáját. 

Tottenham - Manchester City 1-5 (0-0)
G: Capoue (59.) ill. Agüero (15.), Yaya Toure (51.-öngól), Dzeko (54.), jovetic (78.), Kompany (89.)
Kiállítás: Rose (50.) ill. -

A mérkőzést megelőzően hatalmas lehetőség előtt állt a Manchester City, ugyanis az Arsenal kedd esti botlását követően egy győzelemmel a tabella élére lehetett ugrani, letaszítva hosszú idő után Wenger csapatát. Hamar, már a 4. percben vezetést szerezhettek volna a "Polgárok", Agüero kapott labdát és ment el keresztben a kapu előtt, majd lőtt, a labda pedig a jobb oldali kapufáról kifelé vágódott. Pár perccel később Dzeko került helyzetbe, ám amilyen szépen vette le a labdát, annyira csúnyán lőtt fölé. A 15. percben aztán nem volt már ekkora szerencséje a hazai csapatnak, Agüero érkezett David Silva passzára és lőtte a bogyót a bal alsó sarokba (0-1).

A gól történelmi találat volt, ugyanis ez volt az argentin 50. gólja a Premier Leagueben, mellyel a liga történetében legkevesebb játszott meccsen érte el ezt a gólszámot.

A Spurs nem tudott mit kezdeni a vendégek védekezésével, míg a túloldalon Agüero ellen nem volt ellenszer, az alacsony argentin a 20. percben még fejelni is tudott, ám a labda Lloris kezében kötött ki. A 36. percben aztán zörgött a Citx hálója is, a bíró azonban les gyanánt annullálta a találatot- Ember legyen a talpán, aki eldönti, hogy jól tette-e, még a visszajátszások sem perdöntőek, egy biztos, milimétereken múlott. A 44. percben aztán rosszul lépett Agüero és megsérült, olyannyira, hogy nem tudta folytatni a játékot, helyére Jovetic érkezett, részleteket pontos diagnózist a holnapi orvosi vizsgálatok után lehet majd tudni.

A folytatásban aztán gyorsan eldőlt a meccs, felüörögtek az események. Az 50. percben Rose szabálytalanságát követően villant a piros, a játékvezető pedig a büntetőpontra mutatott. A labda mögé Yaya Toure állt, aki nem hibázott és megduplázta csapata előnyét (0-2).

A Spurs játékosok teljesen magukba roskadtak, és még eszmélni sem volt idejük, a háló Lloris mögött ismételten zörgött, Dzeko volt a gólszerző (0-3).

Az 59. percben aztán jött a becsületgól, Capoue volt a szerzője, ám ez tényleg csak szépségtapasznak volt jó, a londoni gárda jó úton haladt a legutóbbi 6-0 után egy újabb kiütés felé (1-3).

Magabiztos előnye tudatában sem állt vissza Pellegrini csapata, a megszokott vehemenciával mentek neki az emberhátrányban focizgató ellenfélnek. A 78. percben aztán Jovetic is betalált, a nyáron érkező csatár élt tehát edzője bizalmával, melyet Agüero sérülése révén kapott (1-4).

A megpróbáltatásoknak azonban itt még koránt sem volt vége, a vendég játékosok, úgy érezték, az i-ről hiányzik az a bizonyos pont és ennek megfelelően mentek tovább előre. ennek meg is lett az eredménye, ugyanis a 89. percben Kompany a csapat középső védője is eredményes tudott lenni (1-5).

Az őszi 6-0 után, most "csak" 5-1-re kapott ki a Spurs, a "Polgárok" félelmetes formát mutatnak, sőt mi több, átvették a vezetést a bajnoki tabellán.

Őszi Ádám

Közel 10 millióért a kínai ezüstérmesé lett a Santos középpályása

Kína jelenkori futballtörténelmének egyik legnívósabb klubjához szerződött a Santos argentin válogatott középpályása Wálter Montillo, aki így Wágner Love csapattársa lett és együtt küzdhetnek a 2014-es szezonban azért, hogy a Lippi vezette Guangzhou együttesét letaszítsák a trónról. 

Az európai futballszurkoló igen keveset tud az Chinese Super Leagueről, ám manapság egyre többször sejlik fel a bajnokság neve, az emberek Drogba és Anelke személyével össze tudják kapcsolni a Shanghai Shenhua csapatát, illetve a Guangzhou Evergrande is egyre jobban, ismertebben cseng a fülünknek. 

A most szóba kerülő csapat a Shandong Luneng még elég ismeretlen lehet, ám azok számára már nem, akik figyelemmel követik az egykori brazil válogatott csatár Wágner Love pályafutását. Az együttes a kínai bajnokság 1994 óta íródó történetének második legsikeresebb csapata 4 bajnoki címével (1999, 2006, 2008, 2010), míg a tavalyi szezonban másodikok lettek a már említett Guangzhou Evergrande mögött.

A 29 esztendős háromszoros argentin válogatott Montillo először teszi ki a lábát az amerikai kontinensről, korábban San Lorenzo, az  Universidad de Chile, majd a Cruzeiro csapatát erősítette, míg nem a tavalyi évadot a Santos mezében játszotta végig. Hivatalos adat nincsen, a források 7,5 és 9,5 millió euró közé taksálják azt az összeget, amit a Shandong Luneng a brazil klub asztalára tett le a középpályás játékjogáért, akinek új szerződésének hosszát még nem hozták nyilvánosságra. Mondhatja az egyszeri szurkoló, hogy kalandra fel!

Őszi Ádám

Málaga: A Galata szélsőjével erősíthetnek az utolsó pillanatban

Végéhez közeledik az átigazolási szezon, Nordin Amrabat pedig még mindig a Galatasaray játékosa, ám lehet, hogy már csak órái vannak hátra a török klubnál, ugyanis a Málaga élénken érdeklődik iránta, és ha nem is megveszi, de szezon végéig, valószínűleg opciós joggal együtt kölcsönveszi a marokkói válogatott játékost. 

A 26 esztendős szélsőt, aki korábban Dzsudzsák csapattársa és riválisa volt Hollandiában több klubbal is szóba hozták, így többek közt a hull City, Genoa, Antalyaspor trió érdeklődéséről is hallani lehetett, ám a legvalószínűbbnek jelen pillanatban a spanyol szerződés tűnik. Ezzel újra játéklehetőséget kapna Amrabat és a kiesés elkerülése ellen harcolhatna a Málaga színeiben.

A Galatasaray nem jött be számára, az idei szezonban, alig kapott epizódszerepeket, ennél sokkal többet ér, illetve többet érdemel. Piaci árát egyébként 4,6 millió euróra taksálják. 

Őszi Ádám

Szétvásárolhatják a francia kiesőjelöltet

Nem túl rózsás a francia labdarúgó-bajnokságban szereplő FC Sochaux-Montbéliard helyzete, a csapat ugyanis utolsó előtti a bajnokságban, lemaradása pedig tetemesnek mondható, már-már reménytelen. A hírek szerint pedig az utolsó pillanatban kulcsjátékosok hagyhatják el a "süllyedő hajót" , mely csöppet sem könnyít a helyzeten. A Les Lionceaux szurkolói kezdhetnek foglalkozni a League 2 gondolatával... 

A hírek szerint Rafael Dias után újabb két távozója lehet a klubnak, mely sokkal nagyobb veszteséget jelenthet, mint a 23 esztendős portugál középpályás távozása, aki a második vonalban szereplő AC Arles-Avignon együttesét választotta.

Irány az MLS, azon belül pedig a Philadelphia Union, ez lehet a kulcsszó, mely elhagyja Vincent Nogueira, a csapat irányítójának száját. A játékos piaci értéke 2 millió euró, távozását pedig igen valószínűnek. A 26 esztendős játékmester 2007 óta szolgálja a klubot, mely eddig egyetlen profi csapata volt.

A másik távozó a Ligue 1-en belül válthat és a legfájóbb vesztesége lehet a csapatnak! Nem más ő, mint a korábbi utánpótlás válogatott védő, a 23 esztendős Sébastien Corchia. Az fiatal játékos minden egyes percet a pályán töltött eddig a szezonban, távozása igen csak megrendítheti a klubot. A kérő nem más, mint a Lille együttese. A játékos piaci ára 4 millió euró, szerződése jövő nyárig érvényes.

A névsor egyenlőre itt megáll, de tudjuk, az az üzlet a legvalószínűbb, melyről nem is tudunk! Egyszer bejelentik a tényt és annyi...

Őszi Ádám

Kiütéses Liverpool siker a Mersey-parti rangadóra rekordokkal fűszerezve

Hamar, már az első félidő derekára eldőlt a 222. Merseyside-derbi és a három bajnoki pont sorsa. A gólok ezúttal sem hiányoztak, csakúgy mint ősszel, most azonban csupán a Liverpool volt a pályán fél órát követően. Az este folyamán a vörösök csapatkapitánya Steven Gerrard lét rekordot is megdöntött, míg Suarez beérte tavalyi önmagát, mely félelmetes mutatókat jelent. 

Liverpool - Everton 4-0 (3-0)
G: Gerrard (21.), Sturridge (33., 35.), Suarez (50.) ill. - 

Fantasztikus hangulat és a You’ll Never Walk Alone fogadta a csapatokat az Anfielden. Fontos megjegyezni, hogy az Everton nagyon komoly védőgondokkal küzd, szinte a teljes védővel sérült, ez pedig nem sok jót vetített előre a mérkőzésre. A "háború" első lövése a 3. percben dördült el, ekkor Henderson tüzelt távolról és Howard először kényszerült játékba avatkozni. Öt minutummal később Suarez ficánkolt, hatalmas helyet hagytak neki 19 méterre a kaputól, az uruguayi pedig ki is használta ezt, Howard briliáns védése azonban még megakadályozta a gólt. A 18. percben Sturridge vett észre egy lukat a védelemben, indította villámléptű társát Sterling személyében, aki lerázta védőjét és hatalmas ziccerben találta magát, ám Howard remekül jött ki és zárta a szöget. Húsz percnyi játékot követően megállapíthattuk, hogy többet van a labda a vendégeknél, próbálják akaratukat ráerőltetni a hazai csapatra, melynek azonban nagyon jól működött a védelme és a középpálya is remekül szűrt. A pool ha eljutott a kapu előterébe, akkor tüzelt, ezt jelezte Suarez és Gerrard próbálkozása egyaránt. 

A 21. percben aztán már nem tudott mit tenni a vendégek amerikai válogatott hálóőre, Suarez szöglete remekül jött a rövidre, ahol Gerrard ugrott a legmagasabbra, és bólintott a bal felső sarokba vezetést szerezve csapatának és történelmet írva a Merseyside-derbik történetében. A csapatkapitány az első labdarúgó, mely 8 gólt ért el a derbik történetében, illetve azzal is rekorder lett, hogy pályára lépett, ugyanis 28. rangadója szintén rekordot jelent. 

Három perccel a vezetést jelentő gólt követően kettő az egyben léphetett ki Sterling és Sturridge, a játékvezető azonban les címén megállította az akciót, nagyot hibázva, ugyanis a visszajátszások alapján remek ütemben indult Sterling. A gól mellett leggólerősebb játékosát is elveszítette az Everton Lukaku személyében, aki a szögletnél sérült meg és helyére Naismith érkezett. A 27. percben Sturridge tekert 18-ról a bal felső felé, és bizony nem sokat tévesztett. Ezt követően igen mozgalmas percek jöttek, nagyon úgy tűnt, hogy felébredhet csipkerózsika álmából! Előbb Jaglieka lövésénél kellett nagyon résen lennie a hazai hálóőrnek, majd egy perccel később Mirallas próbálkozott messziről, és bizony lövése centikkel haladt el a jobb oldali kapufa mellett.

Ami az egyik oldalon kimaradt, az a másik oldalon bement, Coutinho tálalt mesterien Sturridge elé, aki köszönte szépen és a jobb sarokba helyezte a játékszert. Nem tellett el két perc és újból zörgött a Howard mögött elterülő háló, a kapuőr kijött, miközben  Sturridge kapott remek labdát hátulról és választott egy felettébb érdekes megoldást, ugyanis háttal a kapunak a hálóba lőtt 19 méterről. Technikailag egy tökéletes gól, azon sem csodálkoznánk, ha jelölést kapna a 2014-es Puskás-díjra. A fennmaradó tíz perc eseménytelenül zajlott le.

Féltünk tőle, hogy a második félidő eseménytelen lesz, ám a pool nem ült le. A 49. percben az egyik pillanatban még Mignolet védett, az ellentámadásból pedig Suarez lódult meg és vezette a labdát a félpályáról indulva a kapura, úgy, hogy eközben védőjét lehagyta. A folytatást gondolom tudják, az uruguayi gólzsák ilyen helyzetben ritkán hibázik. Az 54. percben könnyen 5-0-lehetett volna, ám Sturridge lőtt fölé egy büntetőt, így elmaradt a triplázás, mely láthatólag bosszantotta és nem tetszett neki az sem, hogy edzője lecserélte, elmaradt a pacsi, ám a bocsánatkérés a meccs végén nem.

A folytatásban láthattuk Suarez harapósabbik énjét is, egy taposásos esetnél megjárt volna a piros, ám a játékvezető nem látta az esetet. Az Everton hajtott a becsületgólért, ám semmi nem jött össze, a 77. percben Naismith maradt le centikkel a kapu előtt egy bepasszolt labdáról. A túloldalon Moses volt az akiben dolgozott a bizonyítási vágy és oldalhálót lőtt, ám sokkal jobban járt volna ha az üresen érkező társnak középre passzol. 

A Liverpool könnyedén, fölényesen nyerte meg a 222. Merseyside-derbit, győzelmével pedig tartja negyedik helyét és továbbra is ott van az élen lévő hármas fenekében. Mondani sem kell, hogy az Everton számára milyen rosszul jött a kudarc, a csapatot, hátulról közelíti a Manchester United.

Még egy kis statisztika a végére! Suarez elképesztő mérleggel bír, az idei szezonban 18 mérkőzésen immáron 23 gólnál tart, ami megegyezik tavalyi teljesítményével, akkor 33 tétmeccsen tudott 23-szor eredményes lenni a csatár 

Őszi Ádám