2013. január 17., csütörtök

Szombaton útjára indul a labda a 29. Afrikai Nemeztek Kupáján! - beharangozó

Tavaly került megrendezésre a 28. Afrikai nemzetek kupája, így mindenki jogosan teheti fel a kérdést, hogyan lehetséges az, hogy egy esztendőre rá ismét megrendezik a tornát, melyet egyébként két évente szokás megrendezni. A történet nem egyszerű, de beleássuk magunkat és kirészletezzük, hogy miért változott a rendezés éve és annak helyszíne is... 

Az Afrikai Labdarúgó-Szövetség, már 2006-ban döntött arról, hogy a 2014-ben megrendezendő kontinensviadalt Líbia rendezheti meg. Igen ám, aki már kicsit tájékozódott, annak felcsillan a szeme! Az hogy lehetséges, hiszen 2013 van,  nem pedig 2014 és nem Líbia, hanem a Dél-afrikai Köztársaság rendezi a szombaton kezdődő tornát.

A CAF 2010-ben hozott egy döntést, mely szerint 2013-tól nem a páros, hanem a páratlan években kerül megrendezésre a fekete kontinens legrangosabb megmérettetése. A dátummal tehát helyén vagyunk, ám ekkor a rendezés joga még mindig Líbiánál volt.

Az Afrikai Labdarúgó-Szövetség, más nevén CAF 2011. szeptemberében úgy döntött, megcseréli a 2013-as és a 2017-es kontinensviadal színhelyét, mivel az eredeti rendező Líbiában komoly belpolitikai helyzet és bizonytalanság alakult ki, így veszélyes lenne megrendezni az eseményt. Így kerül 2017 helyett 2013-ra a rendezés joga a Dél-afrikai Köztársaság kezébe.

Másodszor fordul elő a torna története során, hogy egymást követő két esztendőben rendezik meg az eseményt. Első alkalommal 1962-ben és 1963-ban fordult elő az egymás utáni rendezés, akkor Etiópia után Ghána rendezte meg a kontinensviadalt.

A Dél-afrikai Köztársaság legutoljára 1996-ban 17 esztendővel korábban rendezte meg a tornát, melyet akkor meg is nyert, az az ország egyetlen diadala máig a kupa történetében.

A történelem és a sok bonyodalom után nézzük a tényeket, ami a tornát illeti!

A labda 2013. január 19-én indul útjára, és egészen február 10-ig pattogni fog a döntő végeztéig. A selejtezőkön 45 tagállam indult, közülük került ki az a 15, mely részt vehet a megmérettetésen. A 16. csapat értelemszerűen a rendező Dél-afrikai Köztársaság, melynek így nem kellett selejtezőt játszania. A torna során 32 mérkőzést rendeznek, a csapatok négy darab négy fős csoportba vannak osztva, melyből minden első és második csapat jut tovább, hogy aztán az egyenes kieséses szakaszban megmérkőzzenek egymással. A címvédő a tavalyi győztes Zambia együttese.

Ami a helyszíneket illeti, nagyon modern és jó körülmények várják a csapatokat, hiszen 2010-ben ezeken a helyszíneken rendezték meg a VB-t. A mérkőzések helyszínélül az akkora felépülő kilenc aréna szolgál majd, van melyben több meccset játszanak, és van olyan, ami csak epizódszerepet kap a torna során.

A torna nyitómérkőzésére január 19-én 18:00-kor kerül sor, melyen a Dél-afrikai Köztársaság - Zöld-foki köztársaság csapatát fogadja.

További részletek, a részvevő csapatokról és a selejtezőkről következő cikkünkben.

Őszi Ádám