2015. január 28., szerda

La Liga: Messi zárkózik CR7-re, avagy íme a góllövőlista állása - Top10

Az előző évekhez hasonlóan ezúttal is argentin-portugál versenyfutás van a spanyol gólkirályi címért, avagy Cristiano Ronaldo, vagy Lionel Messi lesz nagy valószínűséggel idén is a végső befutó. Idén ráadásul nincsen Diego Costa kaliberű vetélytárs, aki felvenné a versenyt a két klasszissal. Nézzük, hogyan fest az élmezőny. 

Csakúgy mint az olaszoknál, a spanyol pontvadászatban is 20  fordulón vannak túl a felek, kivéve a Sevilla és az éllovas Real Madrid, a felek egymás elleni mérkőzése ugyanis a királyiak klubvilágbajnoki mérkőzése miatt halasztásra került. Ez azért fontos, mert mindkét csapat képviselteti magát az élmezőnyben. Az andalúzok egy játékossal, míg a fővárosiak hárommal.

Hetekkel ezelőtt toronymagasan vezette a listát Cristiano Ronaldo, ez a listára nézve most is így van, ám az események tudatában ez már annyira nem igaz. Az üldöző Lionel Messi, a Barca gólfelelőse pedig elképesztő formát csípett el, s hét gólra megközelítette riválisát. A felek között nemrégiben több mint tíz találat volt. Ami pedig az események tükrét illeti, a portugál 2-3 meccses eltiltás elé néz, így a következő fordulókban biztosan nem növeli góljainak számát. A verseny tehát újfent nyitott lehet.

A harmadik helyen Neymar, ám a szakadék hatalmas, a brazil csillag fele annyi gólt jegyzett, mint CR7, így ő már biztos távolból figyeli a "nagymenőket". Ám hátrafelé tekintve nincsen ekkora szakadék, a Sevilla támadója, a hétvégén büntetőt rontó Bacca 12  egységnél jár, míg őt 10 találattal követi Bale a Real Madrid második legeredményesebb játékosa. A regnáló bajnok Atletico Madrid házi gólkirálya a friss szerzemény Griezmann, míg vele egy lapon említhető a szintén 9 gólos Karim Benzema. A Villareal legeredményesebbje az argentin Vietto, míg az Elche képviseletében Jonathas férkőzik a legjobbak közé. A tízes listát az Atletico Madrid másik nyári szerzeménye Mandzukic zárja.



Őszi Ádám

Brazil védőt igazolt az Arsenal - hivatalos

Hivatalos honlapján jelentette be az Arsenal, azt amit már sejteni lehetett, Gabriel Paulista Londonba teszi át székhelyét. Az üzlet megköttetett, az orvosi vizsgálat rendben zajlott, a hivatalos papírokon pedig már ott virít a felek aláírása. 

A 24 esztendős brazil középhátvéd a Villareal csapatát erősítette, 29 mérkőzésen szerepelt ezidáig az idényben, teljesítményével pedig lenyűgözte Arsene Wengert. A francia tréner nem kertelt és visszautasíthatatlan ajánlatot tett, mely 15 millió euró mellett Joel Campbell kölcsönszerződését tartalmazza a szezon végéig. Mint ismeretes a Costa Rica-i szélső az Ágyúsoknál nem sok lehetőséghez jutott, ez az üzlet pedig mindhárom félnek előnyös. 

Paulista hazájában a Vitóriában szerepelt,  a Villareal 2013 nyarán csábította Spanyolországba 3,3 millió euró ellenében. Ezt az összeget most sikerült megsokszorozni. Egy azonban biztos, pótlása nem lesz egyszerű a spanyol klub számára. 

Őszi Ádám

Serie A: Tevez nyomában Higuain, avagy íme a góllövőlista - Top10

Argentin hegemónia, mondhatni házi gólkirályi verseny figyelhető meg az olasz élvonalbeli labdarúgó-bajnokság (Seie A), góllövőlistáján, avagy hol vannak az olasz gólfelelősök? 

Túl vagyunk a 2014-2015-ös kiírás felén, a csapatok a mögöttünk álló hétvégén immáron a "visszavágókat" játszották a 20. fordulóban. A góllövőlistára tekintve a kérdés jogos, hol vannak az olasz gólfelelősök. Az első négy helyen ugyanis argentin egyeduralom figyelhető meg.

Az első helyen a Juve támadója Carlos Tevez áll 13 találattal, ám egy gólra megközelítette őt a honfitárs Gonzalo Higuain, aki hétfőn duplázni tudott a Genoa elleni bajnokin. Őket követi egyaránt 10-10 találattal Icardi és Dybala az Inter és a Palermo legeredményesebb játékosa. Ötödik pozícióban Menez az AC Milan francia támadója, míg őt követi a Napoli második legeredményesebbje, a Real egykori játékosa Callejon. 

Az olasz színeket az Udinese veterán csatára Di Natale képviseli, a rutinos gólgép ezidáig 9 találatot szorgoskodott össze. Mögötte hét gólos játékosok sora, két fővárosi csapat a Lazio és a Roma gólvágója Djordjevic és Ljajic, közéjük ékelődik Gabbiadini, aki a Sampnál nyújtott remek első félévet követően a Napoli játékosa lett.


Őszi Ádám

Olcsón megúszta kiállítását Ronaldo! - sokan háborognak...

Ítéletet hirdetett a Spanyol Labdarúgó-szövetség fegyelmi bizottsága, Cristiano Ronaldo két mérkőzésre szóló eltiltást kapott. Az ítélet sokak szerint enyhe, nem mellesleg ezzel a portugál játszhat az Atletico Madrid elleni roppant fontos bajnoki meccsen. 

Mint ismeretes a háromszoros aranylabdás klasszis a  Córdoba elleni bajnokin súlyos sportszerűtlenséget követett el, megütötte és megrúgta ellenfelét, amiért piros lapot kapott. Ezt megelőzően szintén bevitt egy ütést, ám a játékvezető ezt nem vette észre. Frusztrált volt és nem ment sem neki, sem pedig a csapatnak a játék, ám ez nem mentség. Az esetet követően egyébként nyilvánosan mindenkitől bocsánatot kért CR7. 

Az ítélet tehát két meccs, ezt mindenkinek szíve joga eldönteni, hogy sok vagy kevés, netán pont reális. Sokan ennek ellenére nemtetszésüket nyilvánították ki, mondván három mérkőzés ilyen eseteknél szinte mindig megjár. A szurkolói fórumok izzanak, a szakvélemények és az egyéb kritikák még váratnak magukra. Ronaldo a döntés értelmében kihagyja a Real Sociedad, illetve a Sevilla elleni bajnokit, de ott lehet a pályán az Atletico Madrid ellen. Ebben sokan már most az összeesküvés-elméleteket keresik, ám vitatkozni felesleges, ez a bizottság döntése, ezt kell elfogadni. Egyébként kíváncsiak lennénk, Godin, vagy éppen Simeone mester véleményére, miként ítélik meg az eltiltás mértékét.

Több hírportál is szavazást indított az eset kapcsán, mely szerint a szurkolók véleményére kíváncsiak, van olyan hírportál, ahol az olvasók több mint 70 százaléka úgy tartja, hogy enyhe az ítélet Ronaldo többet érdemelt volna. A kérdést mi is feltesszük! Várjuk szavazataitokat.

Többen felróják a hétvége másik kirívó esetét Philippe Mexes fojtogatásos ámokfutása kapcsán, a Milan játékosa végül négy mérkőzésre szóló eltiltással megúszta. Nem érdemes a két esetet összehasonlítani!

Őszi Ádám

Kosarat kapott Antonio Cassano

Hiába ajánlkozott be egykori klubjának Antonio Cassano, kosarat kapott, áll a hír a Gazzetta dello Sport rovatában. A helyzet azonban nem reménytelen, Milánóban lelhet "menedékre" a korábbi olasz válogatott támadó. 

Mint ismeretes anyagi gondok, fizetési hátralék miatt Cassano búcsút mondott a Parma csapatának, így jelen pillanatban szabadúszóként keresi a lehetőséget a folytatásra. A 32 esztendős labdarúgó idén 20 mérkőzésen 5 gólt és 2 gólpasszt jegyzett a Parma színeiben, ám korábbi fénye már igencsak megkopott.

A Gazzetta dello Sport írása szerint Cassano az AS Roma vezetőit kereste fel, ám nemleges választ kapott. Egy másik olasz portál a Football Italia azonban arról ír, hogy egykori csapata az Inter gondolkozik szerződtetésén.

Őszi Ádám

Átigazolásfigyelő: Beindul Gera volt csapata!?

Komoly döntést hozott meg december 30-án a West Bromwich Albion vezetősége, az ünnepek alatt szállított rossz eredmények és a szezon egészének függvényében menesztették Alan Irvine vezetőedzőt, s helyére Tony Pulist ültették. A cél idén is a bennmaradás, ehhez azonban vérfrissítésre van szükség, új lendületre. 

Az új mester kinevezését követően eddig ülnek az eredmények, a csapat két kört lépett előre az FA-Kupában, illetve a Premier Leagueben is 5 pontot jegyez 3 találkozón. Mondhatni tehát hogy jókor és jól sült el az edzőváltás, ám ezt még lehet fokozni a csapat erősítésével. 

Tony Pulist nem számított Varela és Blanco szolgálataira, előbbi a Parma kölcsönjátékosa lett, míg utóbbi a San Lorenzo csapatát választotta. Ezidáig érkezője nem volt a csapatnak, most azonban a footballdatabase.eu tényként közli Callum Mcmanaman szerződtetését.

A Wigan 23 esztendős szélsője a Qeens Park Rangers és a Liverpool látómezejébe is bekerült, ám úgy fest, a West Brom lépett a leghamarabb, vagy fogalmazzunk úgy, hogy az ő ajánlatuk bizonyult a legjobbnak. A Wigan szempontjából szinte biztos, ugyanis a híradás szerint 6,3 millió euró cserél gazdát, mely kicsivel több, mint Mcmanaman piaci értéke. A hivatalos bejelentésre még várni kell...

Ami a West Brom helyzetét illeti a Premier Leagueben, a csapat elmozdult a kiesőzónából, ám a "pokol tüze" még mindig nagyon közeli.

Őszi Ádám

Újfent gyászol a futballvilág

Mindössze 26 esztendősen életét vesztette Oumar Sylla, a luxemburgi F91 Dudelange játékosa, egy újabb labdarúgó, akit legyőzött a rák és sajnos nem ő az egyetlen…

A szenegáli és francia kettős állampolgársággal rendelkező Oumar Sylla kisebb gall csapatokban rúgta a bőrt, mint például a US Quevilly, a US Raon-l’Étape, vagy éppen a CSO Amneville, míg nem 2013 nyarán a a luxemburgi F91 Dudelange csapatát választotta, mellyel bajnoki címvédést mutatott be, s karrierje csúcsaként Bajnokok Ligája kvalifikációs mérkőzésen vehetett részt a Ludogorets ellenében a nyáron.

Ezt követően rohamos súlyvesztéssel fordult orvoshoz, a vizsgálatok pedig májrákot diagnosztizáltak, melyből nem volt visszaút. Hiába a franciaországi kezelések, korunk egyik ha nem a legszörnyűbb betegsége nagyon hamar győzedelmeskedett. Nyugodjék békében…

Sajnos azonban nem ő az egyetlen, akit legyűrt a kór, szintén rákban hunyt el a minap Wilfred Agbonavbare, a Rayo szurkolók egykori kedvence.

A 48 esztendős egykori kapuvédő egy Madridhoz közeli klinikán vesztette életét. A Rayo saját halottjának tekinti az 1994-ben Afrikai Nemzetek Kupát nyerő nigériai labdarúgót, a klub anyagilag megsegítette Agbonavbare kilakoltatás ellen küzdő lányát, míg fiati Nigériából megpróbálták spanyol honba hozni, ám sajnos a repülő későn ért be (sok volt a papírmunka), apjuk addigra elvesztette a harcot.

Őszi Ádám