2015. október 26., hétfő

Másodvirágzását éli Van Nistelrooy egykori éktársa

Ki ne emlékezne a Manchester United és a holland nemzeti csapat egykori gólgyárosára, a három esztendeje e visszavonuló klasszisra Ruud van Nistelroyra. Az egykori ikon válogatott béli éktársa Dirk Kuyt a mai napig aktív labdarúgó. Az ex-liverpooli He-Man sokak szemében már kiégett, idei produktumával azonban jelzi, a pálcát még ne törjék meg a feje felett, még pár gól van a tarsolyában.

Egy kis történelem
Dirk Kuyt karrierje az Utrech csapatában indult, itt vált profi labdarúgóvá, s ahogyan az lenni szokott, a jó produktum gyanánt lecsapott rá Hollandia egyik élklubja, jelen esetben a Feyenoord, ahol nemzetközi hírnévre tett szert, s a történetnek egy liverpooli szerződés lett a vége. Ki ne emlékezne a Bellamy-Kuyt csatár kettősre, legendás pillanatokra az Anfield gyepéről. Az idő azonban pereg, s a tudás, illetve a lendület kopik, a fiatalok kopogtatnak az ajtón, azonban általában beigazolódik, hogy jó az öreg a háznál. Az elmúlt években Liverpool után Kuyt kelet felé vette az irányt, s a Fenerbahce történetébe írta be nevét, míg nem a nyár folyamán úgy döntött, ideje hazatérni egykori sikeri  színhelyére Rotterdamban. 

A jelen krónikája
A visszatérés ezidáig több mint tökéletes, a 35 esztendős csatár legutóbbi két bajnoki mérkőzésén egyaránt mesterhármasig  jutott, összességében pedig tíz bajnokin tízszer rezgette meg az ellenfelek kapuját. A holland kupában sem tétlenkedett, egy meccs két gól a mérlege. Múlt héten a Heerenveen, most vasárnap pedig az AZ Alkmaar védői nem bírtak vele, hamar a Feyenoord szurkolók kedvencévé vált, avagy igazából el sem felejtették őt. Ilyen jó szezonrajtra azonban aligha számított bárki, Kuyt jelenleg vezeti a holland élvonal góllövőlistáját, a Feyenoord pedig holtversenyben annyi pontot gyűjtött ezidáig, mint az éllovas Ajax. A két klub egyébként a héten a kupában megmérettetik, fantasztikus derbire van kilátás.

Dirk Kuyt karrierje a számok nyelvén:


Őszi Ádám

MLS: Némethék megcsinálták! - Íme a 6 továbbjutó nyugaton

Csakúgy, mint keleten, nyugaton is kialakult a konferencia végeredménye, tízből négy csapat számára végetért a szezon, a többiek pedig már készülhetnek a rájátszás meccsekre, köztük Németh Krisztiánnal a fedélzeten a Sporting Kansas City csapata. 

FC Dallas - San Jose Earthquakes 2-1
G:
 Diaz (38.), Ulloa (79.) ill. Amariqwa (13.)
Egy hatalmas kérdőjel állt a már erőnyerő Dallas és a San Jose meccse előtt, ugyanis amennyiben a vendégek vereséget szenvedtek, az előttük álló összes csapat saját meccsének eredményétől függetlenül rájátszást érő helyen végzett, s már csak a pozicionálás volt a tét. A San Jose kikapott, a konferencia győztes Dallas nem adta magát. Ezzel együtt pedig az is eldőlt, hogy idén Wondolowski már nem növelheti találatainak számát.

Vancouver - Houston Dynamo 3-0 (0-0)
G: Manneh (59.), Waston (72.), Earnshaw (90+3.) ill.  -
Magabiztos győzelmet aratott a Whitecaps, mely így jobb gólkülönbségének köszönhetően erőnyerő pozícióban végzett. Említésre méltó Earnshaw beállása, a játékos a ráadásban szállt be és lőtt gólt.

Portland Timbers - Colorado Rapids 4-1 (2-1)
G: Nagbe (5., 35.), Villafana (63.), Adi (88.) ill. Badji (13.)
A Timbers magabiztos győzelmet aratott a sereghajtó Colorado ellenében, s végül csak rosszabb gólkülönbségével maradt le a második, erőnyerő pozícióról.

Sporting Kansas - L. A. Galaxy 2-1  (1-1)
G: Elias (38.), Cwyer (65.) ill.  Keane (45+1.)
Németh Krisztiánnal a fedélzeten harcolta ki a folytatást a Sporting, mely elütötte Gerrardékat az erőnyerő pozícióból, a Galaxi az utolsó körben a másodikról az ötödik helyre zuhant vissza.

Seattle Sounders - Real Salt Lake 3-0 (3-0)
G: Dempsey (5, 20.), Pappa (10.) ill. Gil (77.)
Gyors gálát rendezett hazai közönsége előtt a Sounders, mely nem szeretett volna semmi áron sem lemaradni a rájátszásról. Dempsey vezérletével húsz perc alatt hármat gurítottak, majd hátradőltek, s készülhetnek a kieséses szakaszra.

Nyugati-konferencia (erőnyerők, továbbjutók és kiesők):
Erőnyerő: FC Dallas, Vancouver Whitecaps
Rájátszásban részvevők: FC Dallas, Vancouver Whitecaps, Portland Timbers, Seattle Sounders, Los Angeles Galaxy, Sporting Kansas City
Az alapszakasz vége a végállomás: San Jose Earthquakes, Houston Dynamo, Real Salt Lake, Colorado Rapids

Így zárult a góllövőlista:
1. Kamara (Columbus Crew), Giovinco (Toronto FC) – 22 gól 
3. Keane (Los Angeles Galaxy) – 20 gól
4. David Villa (New York City) – 18 gól
5. Larin (Orlando City), Wright-Phillips (New York Red Bulls)  – 17 gól
7. Wondolowski (San Jose Earthquakes), Adi (Portland Timbers) – 16 gól
9. Martins (Seattle Sounders),  – 15 gól

Íme a keleti konferencia végeredménye:


Őszi Ádám

MLS: Véget ért az alapszakasz keleten! - Íme a 6 továbbjutó

Pont került az alapszakasz végére, avagy lezárult a 2015-ös szezon első szakasza, kialakult a rájátszás mezőnye, jöhet a kieséses szakasz. Nézzük, hogy miként alakult a keleti konferencia utolsó fordulója. 


New York City - New England 1-3 (0-2)
G: David Villa (90+1.-büntető) ill. Nguyen (2.), Davies (38.), Rowe (55.)
David Villa góllal fejezte be első MLS szezonját, az már korábban eldőlt, hogy az újonc New York City számára az alapszakasz jelenti idén a végállomást. A new England rájátszás béli pozíciója még nem volt biztosított, ehhez egyetlen egy pont is elég lett volna, Heaps csapata azonban magabiztosan hozta a meccset, elütve ezzel az Orlando együttesét.

Philadelphia - Orlando City 1-0 (1-0)
G: Le Toux (41.-büntető) ill. -
Kiállítás: - ill. Higuita (86.)
A Kaká vezette újonc számára nagy arányú győzelem kellett volna, illetve az, hogy a New Englan szintén nagy arányban kikapjon, nos egyik sem jött össze, a remekül hajrázó Orlando kikapott, s vereséggel zárta első szezonját. 

Chicago Fire - New York Red Bulls 1-2 (0-2)
G: Gilberto (78.) ill. Wright-Phillips (8.), Kljestan (35.-büntető)
Tét nélküli mérkőzésen, a biztos konferencia utolsó fogadta az erőnyerő és konferencia győztest, mely utóbbi számára egy formában tartó mérkőzésnek felelt meg.

Columbus Crew - D.C. United 5-0 (1-0)
G: McInerney (25.), Meram (54.), Finlay (66., 67.), Schoenfeld (80.) ill. -
A mérkőzés igen nagy téttel bírt, a győztes csapat ugyanis erőnyerő pozícióba került. A hazaiak számára nem volt jó előjel, hogy az idei 53 góljukból 22 találatot jegyző Kei Kamara eltiltás miatt nem lehetett ott a pályán, ám ez abszolút nem látszott meg a Crew játékán, mely mindvégig mezőnyfölényben játszott, s végül hatalmas kiütést mért riválisára, ezzel megszerezve az erőnyerő helyet.

Montreal Impact - Toronto FC 2-1 (0-1)
G: Drogba (54., 55.) ill. Altidore (45.)
A két csapat annak tükrében, hogy nyert a Crew csupán pozícióján változtathatott, a konferenciában az erőnyerő hely eldőlt. Habár a félidő végén a vendégek a vendégek szereztek vezetést, a második félidőben lecsapott Drogba és nem egész egy perc alatt megfordította a meccset. Ez elefántcsontparti nagyon hasít, későn csatlakozott, de már így is 11 gólnál jár az idei szezonban. Az eredmény és a többi meccs eredménye láttán a két csapat nyugtázhatta, hogy készülhetnek az újabb egymás elleni összecsapása, a rájátszásban.

Keleti-konferencia (erőnyerők, továbbjutók és kiesők):
Erőnyerő: New Yokr Red Bulls, Columbus Crew
Rájátszásban részvevők: New York Red Bulls, DC United, Columbus Crew, Toronto FC, Montreal, New Englans
Az alapszakasz vége a végállomás: Chicago Fire, Philadelphia, New York City, Orlando City

Így zárult a góllövőlista:
1. Kamara (Columbus Crew), Giovinco (Toronto FC) – 22 gól 
3. Keane (Los Angeles Galaxy) – 20 gól
4. David Villa (New York City) – 18 gól
5. Larin (Orlando City), Wright-Phillips (New York Red Bulls)  – 17 gól
7. Wondolowski (San Jose Earthquakes), Adi (Portland Timbers) – 16 gól
9. Martins (Seattle Sounders),  – 15 gól

Íme a keleti konferencia végeredménye:


Őszi Ádám

Rangadót nyert a PSG! - Nincsen ellenfele Ibráéknak idén

Rangadónak indult, könnyed iskolajáték lett a vége, avagy a Paris Saint-Germain könnyed játékkal rendezte el a St. Etienne csapatát. Az előző években rendre volt, aki megszorítsa az olajmilliókból felépített és fenntartott fővárosiakat, idén azonban úgy fest, hogy utcahosszal nyerheti meg a ligát az Ibrahimovic vezette gárda. 

Paris Saint-Germain - St. Etienne 4-1 (1-0)
G: Kurzawa (23.), Cavani (48.), Ibrahimovic (67.), Lucas (87.) ill. Verratti (73.-öngól)

Fölényes labdabirtoklás, sokkalta több lövési kísérlet és sokkalta több kaput találó kísérlet, jobb helyzetkihasználás, avagy kiütközött a csapatok közti papírforma különbség, a St. Etienne nem tudta megnehezíteni riválisa dolgát. Az első játékrészben még csak egy gól született, Kurzawa kiugratása, majd befejezése révén megvolt a vezetés a hazaiaknak, a második felvonásban azonban hamar eldőlt minden. A 48. minutumban egy kontratámadás végén Cavani talált a hálóba, Zlatan Ibrahimovic futott el a szélen, s szolgálta ki zseniális módon éktársát. Nem egészen egy perccel később aztán mintha lemásolta volna a gól előtti támadást a PSG, azzal a különbséggel, hogy ezúttal egy védő beleért a labdába, ám az így is eljutott Cavanihoz, aki azonban az ötös sarkáról hibázott. Az uruguayi visszaadta a gólpasszt, a 67. percben remekül szolgálta ki Ibrát, akinek már csak az üres kapuba kellett passzolnia. A vendégek szépítő gólját is PSG játékos szerezte, olyasféle flipper módon, melynek végén Verratti neve került a jegyzőkönyvbe. A végeredményt a hórihorgas svéd helyére beálló Lucas Moura alakította ki egy fejes góllal. A PSG szépen halad az újabb bajnoki cím felé, főbb riválisai szépen lemaradva...!

Paris Saint-Germain
Laurent Blanc csapata még nem talált legyőzőre, ellenben a főbb riválisok minimum kétszer, de van aki már ötször. Meggyőződésem, hogy nem a párizsiak lettek jobbak, egyszerűen a riválisok nem tudják ezidáig azt hozni, amit elvárhatnánk tőlük. Honi szinten, úgy fest, hogy a PSG-nek idén nem kell annyira megerőltetnie magát, persze még a felénél sem járunk, s jöhetnek hullámvölgyek, ám a tabellára tekintve, ez eddig több mint magabiztos és hathatós előny, amit összeszedtek. Házi gólkirály: Cavani és Ibrahimovic - 7-7 góllal

A meglepetés újonc és a másik dobogós
Jelenleg a dobogó második, illetve harmadik fokán egy-egy meglepetéscsapat található, senki, bizonyára a csapatok legvérmesebb szurkolói sem gondolták, hogy 11 bajnoki után az újonc Angers  lesz a második, míg a Cean a harmadik. igaz már ők is tisztes távolságból figyelik. Kíváncsian várjuk, hogy meddig tart ki a lendület, a remek, erőn felüli szereplés.

Olimpique Lyon
A legfőbb riválisok közül  még ők állnak a legjobban, ám már ez is tíz pontos hátrányt jelent a listavezetővel szemben. Kevesebb, mint a meccsek felét sikerült megnyerni, sok a döntetlen, nincsen olyan kulcsember, aki húzza a csapat szekerét, a tavaly tündöklő Lacazette roppant halovány, ezidáig nem találja góllövőcipőjét, illetve nem kap hátulról olyan támogatást, mint ezt megelőzően. Házi gólkirály: Fekir - 4 gól

AS Monaco
A kaszinóparadicsomban sem egyszerű a képlet, rengeteg a döntetlen ezidáig, s a csapat védekezése meg sem közelíti a tavalyi masszívitást. El Shaarawy ezidáig nem tudta megváltani a hercegségi csapatot, sőt több ízben csak a padon kap helyet. A Monaco hátránya immáron 12 pont az éllovas PSG-vel szemben. Házi gólkirály: Lemar - 3 gól

Olympique Marseille
Roppantmód meglátszik a vezetőedző Bielsa távozása, az új spanyol vezetőedző ezidáig nem sokat mutatott, inog is alatta a kispad rendesen, kérdés, hogy még menthető-e a csapat szeonja valahogyan, ugyanis más most 17 pontos a hátrány. Roppantmód hiányzik elölről Gignac, ahogyan Payet és Ayew távozását is megsínyli a csapat. Sok a kérdőjel...!

Őszi Ádám

Derby de Lisboa: Hatalmas Benfica zakó hazai pályán!

Pikáns városi derbi, melyre az egész világ felkapja a fejét, avagy Derby de Lisboa a Benfica és a Sporting CP ősi csatája, melyből ezúttal utóbbi jött ki jobban. A zöld-fehér együttes kegyetlen és roppant hatékony helyzetkihasználást bemutatva idegeben a Luzi Stadion közönsége előtt döngölte földbe legnagyobb riválisát. 

Benfica - Sporting CP 0-3 (0-3)
Helyszín: Lisszabon, Luzi Stadion: 63054 néző; Vezette: C. Xistra
Gólszerzők: - ill. Gutierrez (9.), Slimani (21.), Ruiz (36.)
Sárga: Guedas (2.), Samaris (40.), Gaitan (43.), Fejsa (47.), Jonas (50.), Mitroglou (83.) ill. Slimani (43.), Ruiz (44.), Carvalho (50.)
Kiállítás: - ill. -

Benfica: Cesar - Sílvio, Luisao, Jardel, Eliseu (Fejsa 46. [Pizzi 67.]) - Guedes (Mitroglou 77.), Samaris, Almeida, Gaitan - Jonas, Jimenez. Vezetőedző: Rui Vitória

Sporting: Patricio - Jefferson, Naldo, Oliveira, Pereira - Ruiz, Silva (Aquilani 78.), Carvalho, Mario - Slimani (Martins 86.), Gutierrez. Vezetőedző: Jorge Jesus

Közelítenek a felek a 300. egymás elleni tétmérkőzéshez, a mai volt a sorban a 296. összecsapás, s fontos kiemelni, hogy nem a Sporting számított a találkozó esélyesének. Rui Vitória tanítványai azonban roppant hatékony helyzetkihasználást mutattak be. Fantasztikus hangulat, 63000 néző, majd pedig tíz perc elteltével néma csend lett úrrá a Luzi stadionban, Gutierrez  ugyanis vezetést szerzett a vendégeknek, egy jó kiugratás végén Cesar nem ért oda, vagyis beleért kézzel a labdába, ám az a támadó előtt maradt és a kapuba lőtt. Gyakorlatilag bő fél óra alatt lerendezte a meccset a Sporting, a 21. minutumban Slimani fejét találta meg egy remek beadás, az algériai remekül irányította a játékszert, s 13 méterről bólintott a bal alsó sarokba. A végeredményt Ruiz alakította ki a 36. percben, miután egy távoli löket után a kipattanó meglehetősen üresen találta, s Cesar másodjára már nem tudott védeni. Nem volt ekkora különbség a csapatok között, a vendégek szimplán sokkalta jobban használták ki az adódó lehetőséget.

Ami a Derby de Lisboa örökmérleget illeti a mai meccset is beleszámolva:
Benfica győzelem: 128
Döntetlen: 61
Sporting győzelem: 107
Benfica gól: 501
Sporting gól: 459
Összes meccs: 296

A 8. forduló másik rangadóján:
FC Porto - Braga 0-0

Ez a gól nélküli döntetlen azt eredményezi, hogy a Sporting CP 20 ponttal átvette a vezetést a tabella élén, a Porto 18 egységgel második, míg a dobogó harmadik fokán a Rio Ave található. A negyedik pozícióban van a Braga, a Benfica pedig egészen elsüllyedt, s jelenleg csak nyolcadik, igaz egy meccsel kevesebbet játszott riválisainál, ám a 12 pont és az eddig zsebre tett három vereség sokat sugall.  

Íme a góllövőlista élmezőnye:
1. Jonas (Benfica) - 7 gól
2. Slimani (Sporting) - 6 gól

Őszi Ádám