2015. október 13., kedd

Eb-selejtező: Hollandia elbukott, Törökország ott van a kontinenstornán...!

Alaphangon és magyar szempontból is az 'A' jelű kvartettel szemben voltak a legnagyobbak a várakozások a jövő évi Európa-bajnokság selejtezősorozatának utolsó játéknapján. Hatalmas kérdőjel volt Hollandia szereplése, ezzel párhuzamosan pedig mi magyarok is izgulhattunk, igaz esetünkben nem egy, hanem két meccsen múlott a sorsunk, de nem a saját kezünkben volt. A hollandok a jó izlandi szereplésben bízhattak, míg mi magyarok ugyan ezért fohászkodhattunk, illetve azért, hogy a kazahok ne nyerjenek Lettországban. 

Jelentem!!! - Hollandia csúnyán elbukott, s biztosan nem lesz ott jövőre Franciaországban, míg Lettország a kazahok elleni elhasalt. A dráma Törökországban következett be, a magyar remények a 89. percben foszlottak szerte...! Marad a pótselejtező, várhatjuk a vasárnapi sorsolást és az ellenfelet...!

Hollandia - Csehország 2-3 (0-2)
Helyszín: Amszterdam, Arena A; Vezette: Damir Skomina (szlovén)
Gólszerzők: Huntelaar (70.), Van Persie (83.) ill. Kaderabek (24.), Sural (35.), Van Persie (66.-öngól)
Sárga: Huntelaar (21.), Blind (29.), Van Persie (84.), Sneijder (88.) ill. Skalak (42.), Gebre Selassie (90+2.)
Kiállítás: - ill. Suchy (43.)

Hollandia: Zoet - Tete, Bruma, Van Dijk (Dost 64.), Riedewald (Van Perise 39.) - Wijnaldum, Blind, Sneijder - El-Ghazi (Lens 69.), Depay, Huntelaar. Szövetségi kapitány: Danny Blind

Csehország: Cech - Gebre Selassie, Kadlec, Suchy, Kaderabek - Darida, Pavelka, Sural (Kalas 71.), Plasil (Skoda 86.), Skalak - Necid (Prochazka 46.). Szövetségi kapitány: Pavel Vrba

1. félidő: Nagy elánnal kezdtek a hollandok, ám tudták, hogy sorsuk nem a saját kezükben van, csakis egy izlandi győzelemmel lehet esélyük, na meg akkor, ha Csehországot legyőzik. Nos, utóbbi egyszerűbbnek tűnt, a félidőre azonban más lett a képlet. A kezdeti mezőnyfölény enyhült, a csehek pedig sokkalta ötletesebbek voltak az ellenfél védő harmadában. A 22. percben Selassie hatalmas lehetőséget puskázott el öt méterről, ez intő jel volt a hazaiak számára. Két minutummal később aztán már nem csak a szél mozgatta a hálót, Kaderabek érkezett remekül Skalak átadására, s szerzett vezetést a cseheknek. Az, hogy a hollandoknak villant a sárga több ízben, jelezte a feszültséget, bő fél óra után pedig kijelenthettük, hogy csehül állnak a narancsmezesek, Sural is bevette Zoet kapuját. Innentől úgy tűnt, hogy a hollandok számára a többi meccs eredményétől függetlenül lefőtt a kávé. Érkezett negyedik csatárnak Van Persie, természetesen védő helyett. Danny Blind totális offenzívát hirdetett ezzel, gyakorlatilag nem volt más választása. A reménysugarat pedig hozta Suchy belépője, mely után villant a piros, így mozgalmas és érdekes második felvonásra számíthattunk. Emellett pedig a szünetben a törökök meccsén sem dőlt még el semmi, nyitott volt minden.

2. félidő: A félidőben Necid személyében levette egyetlen csatárát a cseh kapitány így nyilvánvalóvá téve szándékát, kivédekezni a holland rohamokat, megőrizni az első felvonásban megszerzett előnyt. A várt holland rohamok elmaradtak, nem jött a szépítő találat, Danny Blind pedig ötödik csatárát is a pályára küldte, klasszikus védő már csak kettő volt a pályán a 64. perctől. Van Persie aztán betalált, a legnagyobb probléma azonban az volt, hogy a saját kapujába. Torkon döfte magát ezzel a holland csapat, nem tudta kihasználni az emberelőnyt. A 70. percben aztán Huntelaar szépíteni tudott, ez azonban reménysugárnak még kevés volt. A 83. percben aztán jött Van Persie és a másik kaput is bevette, na ez már reményre adott okot. Kellett volna azonban a gyors új gól, illetve még egy bizonyos izlandi gól...! Mindkettő elmarad, sőt...! Ezáltal pedig Hollandia kiesett, nem lesz ott biztosan a jövő évi kontinenstornán.

Törökország - Izland 1-0 (0-0)
Helyszín: Konya, Buyuksehir Torku Aréna; Vezette: Gianluca Rocchi (olasz)
Gólszerzők: Inan (89.) ill. - 
Sárga: Tosun (86.) ill. Gudmundsson (23.)
Kiállítás: - ill. Tore (78.)

Törökország: Babacan - Ozbayrakli, Aziz, Balta, Erkin - Inin, Sen (Bulut 75.), Tufan, Ozyakup (Tore 62.), Arda Turan - Calhanoglu (Tosun 72.). Szövetségi kapitány: Fatih Terim

Izland: Kristinsson - Saevarsson, R. Sigurdsson, Arnason, Skulason - Gudmundsson, G. Sigurdsson, Gunnarsson, Bjarnason - Sigthorsson (Finnbogason 88.), Bödvarsson (Kjartansson 82.). Szövetségi kapitány Lars Lagerbäck

1. félidő: Kijelenthetjük, hogy a tét valamelyest rányomta a bélyegét a mérkőzésre. A roppant stabil izlandi védőfal jól állta a sarat, igaz a nyomás nem volt túl nagy, már a középpályán elég jól megszűrték a hazai támadásokat, ám támadójátékban, az ellenfél védő harmadához érve semmit nem tudtak mutatni. A szünetben nulla volt a lövési kísérletek száma vendég részről, ez pedig a hollandoknak nem volt túl jó hír. Ellenben azért Ozyakup, Sen és Arda Turan révén volt veszélyes momentuma a hazaiaknak Kristinsson kapuja előtt. A törököknek holland vereség esetén a pótselejtezőt érő hely nem volt veszélyben, ám a legjobb csoport harmadik szempontjából, amit mi magyarok nagyon szerettünk volna elkerülni, nekünk nyerni kellett volna, s a kazahok győzelmére is szükség volt. Ez a félidőben szintén nem klappolt a mi nagy örömünkre.

2. félidő: A fordulást követően aztán aktívabbá vált a vendég támadógépezet, igaz ez csak kísérleteket eredményezett. A 65. percben felhördült az egész stadion, jött a hír, miszerint a kazahok megszerezték a vezetést. Dopping volt ez a törökök számára, legális dopping, ez pedig meg is látszott a meccs képén, Izland alig kapott levegőt, Fatih Terim pedig növelte a támadóinak számát az Izlandi védőalakzatban. Ekkor számunkra magyarok számára nagyon meleg volt a pite, ám a csereként érkező Tore negyed órát beállása után egyből pirosat kapott egy szándékosnak nem mondható, de brutális belépő után. Ezzel megfogyatkoztak a törökök és vele együtt a reményük, ami nekünk kiváló eseménysor volt. Azonban jött a 89. perc, s összetört a magyar remény, Inan egy sokáig emlékezetese, nagy és szép szabadrúgást gól akasztott az izlandi kapuba. A magyar balsors lecsapott, Törökország kijutott legjobb harmadikként.

Lettország - Kazahsztán 0-1 (0-0)
Gólszerzők: - ill. Kuat (65.)

1. félidő: A lett, illetve a kazah csapat összecsapásáról nem sokat tudtunk, figyeltük az írott közvetítéseket, s a statisztikákból bizony láttuk, hogy nem a hazai csapaton múlik, hogy a vendégek még nem vezetnek. A kazahok igencsak megnyomták az első játékrészt, ám kísérleteik szerencsére nem értek célt, így a szünetben az állás nekünk magyaroknak kedvező volt.

A 65. percben aztán jött a hideg zuhany, a kazahok Kuat révén megszerezték a vezetést, s megelőzték ezzel a letteket, így már csak egy pilléren állt a magyar továbbjutás, Izland tartotta magát Törökországban. Persze egy lett egyenlítésben is ott lehetett még a hitünk. Ez azonban nem következett be, Kazahsztán nyert...!

Íme az A-csoport végeredménye:


Ami a csoport végeredményét illeti, Csehország csoporteslőként kijutott, míg Izland követte őket, Törökország számára minden összejött, így legjobb harmadikként megelőzve Magyarországot kijutottak. A holland csapat pedig elsüllyedt...!

Őszi Ádám