2015. február 20., péntek

Messi beszélt a változásról, a jókor jött pofonról és a célokról

Lionel Messi az FC Barcelona bombaformában lévő argentin klasszisa a minap egy barcelonai promóciós napon beszélt a csapatot érintő változásról, arról, hogy a csapat jókor kapott pofont és utólag mondhatni hálásak lehetnek a sorsnak a vereségét. Emellett leszögezte a célokat, szeretnének söpörni. 

Mint ismeretes a katalán klub, ahogyan Lionel Messi is fantasztikus formát mutat, emellett pedig minden sorozatban talpon van. Nehéz, mondhatni erőltetett menet következik, az argentin klasszis azonban úgy érzi, hogy a csapat egységes, valamelyest stílust váltott és rendkívül sikeréhes -  "A Real Sociedad elleni vereséget követően megváltozott az egész csapat hozzáállása. sokkal inkább akarjuk a győzelmeket, jobban odatesszük magunkat, hogy többet ez ne fordulhasson elő. Változtatni akartunk azon a képen, ami kialakult rólunk azután a meccs után. Új elem számunkra, hogy jó csatáraink révén már kontratámadásokat is tudunk vezetni, amikre az elmúlt években nem nagyon volt lehetőségünk, de ettől függetlenül hűek maradunk a stílusunkhoz, a sok passzos játékhoz, és a labdatartáshoz egyaránt. Fontos hetek előtt állunk, de a csapat dinamikája nagyon jó, ha így folytatjuk, akkor elérhetjük az általunk kitűzött célokat. Mi minden trófeát be akarunk gyűjteni idén."  - olvashatóak az argentin gondolatai a sport.es-en rovatában.

Őszi Ádám

Utánajártunk mire vitték Dzsudzsák Balázs egykori PSV-s társai

Immáron három és fél esztendeje annak, hogy Dzsudzsák Balázs elhagyta egykori sikerei helyszínét a PSV Eindhoven csapatát és Oroszország felé vette az irányt. Hosszú idő ez egy labdarúgó karrierjében, mi pedig kíváncsak voltunk, hogy egykori csapattársai mire vitték, hova jutottak és jelenleg hol rúgják a bőrt. 

Jeles nap volt a modern kori magyar labdarúgás történetében, amikor Dzsudzsák Balázs a Debrecen játékosa 2007 október 24-én aláírt a PSV Eindhoven labdarúgócsapatához. A magyar válogatott szélső szilvesztert követően 2008 januárjában csatlakozott a holland sztárklubhoz, ahol álomszerű karriert futott be, hamar a szurkolók kedvencévé vált, s volt hogy a csapatkapitányi karszalagot is viselhette. A love story 2011 június 11-én ért véget, sokak nagy megrökönyödésére Balázs a dagesztáni Anzhit választotta, ez és ennek hangulata, azonban legyen egy másik cikk tartalma...

Tehát Eindhoven, Philips Stadion 2008 és 2011 között. Remek csapat, remek labdarúgókkal, köztük Dzsudzsák Balázzsal. Kíváncsiak voltunk és összegyűjtöttük, hogy a csapat egykori labdarúgói, akik együtt rúgták a bőrt Balázzsal most hol tartanak, mit értek el azóta. Minden játékost, aki megfordult a csapatban természetesen nem szedtünk össze, de így is 15 oszlopos tagról gyűjtöttünk információkat.

Az említett időszakban Dzsudzsák Balázs 157 tétmérkőzésen lépett pályára a PSV Eindhoven színeiben, ez idő alatt pedig 54 gólt és 50 gólpasszt jegyzett. Az Anthi együttesénél nem jöttek be a számításai, jelenleg a Dinamo Moszkva labdarúgója, ám már nem sokáig, ugyanis a szezon végén lejár a szerződése és a futballpiac legdrágább szabadon igazolható labdarúgója lesz. Ha minden igaz, válogathat majd a jobbnál jobb ajánlatok közül...

Nordin Amrabat: A marokkói poszt riválisa volt Balázsnak, fél esztendővel a magyar szélső után érkezett és fél esztendővel korábban távozott. A csapat egykori vezetőedzője leleményes volt és megoldotta, hogy mindketten pályán lehessenek, persze volt idő, amikor Amrabat a padra kényszerült. Közel sem futott be olyan karrier a holland klubban, mint Balázs. Eindhoven után 1,1 millióért a török Kayserispor játékosa lett, majd másfél évvel később 8,6 milliót tett le érte a Galatasaray. Túlságosan nem jöttek be a számításai, nem tudott alapemberré válni, így 2014-ben kölcsönadta a török klub. jelen pillanatban a spanyol Malaga sorait erősíti, kölcsönszerződése a szezon végéig szól. Piaci értékét 6 millió euróra taksálják a 27 esztendős labdarúgónak.

Otman Bakkal: A 29 esztendős labdarúgó karrierje mostanra majdhogynem csődöt mondott, zátonyra futott. A klub saját nevelésű támadó középpályása 2003 és 2012 között erősítette a klubot, Balázs távozását követően pedig egy szezont kölcsönben a Feyenoordban húzott le, ám nem sikerült a feleknek megállapodnia. Eindhoveni szerződése lejárt, s újra Dzsudzsák Balázs csapattársa lett a Dinamo Moszkvánál, ahol azonban nem jöttek be a számításai, hamar a távozás mellett tette le a voksot. Ekkor aláírt a Feyenoordhoz, ám már nem tudta korábbi játékát nyújtani, így nem hosszabbítottak vele, jelen állás szerint 2014 július óta nincsen klubja...! Piaci értéke immáron csak 750 ezer euró, nem tudni mi lesz vele.

Andreas Isaksson: A svéd 33 esztendős kapuslegenda 2012-ben hagyta el az eindhoveni klubot, azóta pedig a török Kasimpasát erősíti, s továbbra is hazája nemzeti csapatának kapuját védi, immáron 118 fellépést tart. Piaci ára 2 millió euró.

Danny Koevermans: A hórihorgas támadó akkor távozott, amikor Balázs, igaz ő nyugat felé vette az irányt és kipróbálta magát az MLS-ben a Torontó labdarúgójaként. Sikeresen szerepelt, 30 mérkőzésen 17 gólt jegyzett, majd visszatért Hollandiába és az Utrecht csapatában vezetett le. Tavaly az év első harmadában jelentette be visszavonulását 35 esztendősen. Nem távolodott el a labdarúgástól, az Utrecht szakmai stábjában dolgozik.

Jeremain Lens: Nagy karriert jósoltak a bal oldali szélsőnek, ám igazán nagy sztárklub végül nem vadászta le. A PSV 2013 nyarán jó pénzt, 9 millió eurót tett zsebre érte, a válogatott szélső azóta az ukrán Dinamo Kijevet erősíti. Kérője is van, a Fenerbahce élénken érdeklődik iránta. Lens jelen állás szerint 27 esztendős, piaci ára pedig 10 millió euró.

Jan Kromkamp: A jobb oldali védő akkor hagyta el a klubot, amikor Balázs, 31 esztendősen visszatért karrierje első felnőtt profi klubjához a Go Ahead Eagleshez, mellyel 2013-ben feljutott a holland élvonalba, majd bejelentette visszavonulását. Nem áll rendelkezésünkre információ, ha minden igaz civilként éli életét, nem helyezkedett el a szakmában.

Erik Pieters: Egészen 2013 nyaráig volt a PSV játékosa, ekkor a Stoke City csapott le rá, s fizetett érte 3,6 millió eurót. Azóta is a Premier League klubot erősíti, s időről időre helyet kap a holland válogatott keretében, de abszolút nem számít alapembernek. A nyári világbajnokságon nem volt ott,  a 26 esztendős védő, akinek piaci árát 3 millió euróra becslik a transfemarkt.de szakértői.

Carlos Salcido: Az elnyűhetetlen mexikói védekező középpályás, már 2010-ben váltott, 2 millió euróért, akkori értékét tekintve aprópénzért írt alá a Fulhamhez. Sokáig nem vitézkedett a Premier Leagueben, hamar hazatért a Tigers csapatához, ahol előbb kölcsönben volt, majd a klub élt opciós jogával és 500 ezer eurót letett az asztalra. Egy esztendeje télen klubot váltott hazáján belül, s a Guadalajara dresszét öltötte magára, jelen pillanatban is ezt viseli. A 34 esztendős védő ott volt a labdarúgó világbajnokságon Brazíliában, majd bejelentette válogatott béli visszavonulását. Klubszinten továbbra is rúgja a bőrt, piaci árát 1,2 millióra euróra taksálják. 

Timmy Simons: A közel százszoros belga válogatott középpályás csakúgy mint Salcido 2010-ben lépett a tettek mezejére, s igazolt a Bundesligába, ahol a Nürnberget erősítette. Szabadon igazolható volt, így a német klub egy eurót sem fizetett érte. Három szezont húzott le a csapatnál, 2013 nyarán hazatért, s azóta a Club Brugge labdarúgója. A már 38 esztendős játékos 2013-ban mondta vissza a válogatottságot, klubjában csapatkapitány, piaci árát pedig 1 millió euróra becslik. Karrierje lassan a végéhez ér...

Ola Toivonen: A szőke hajú svád csatár egy esztendeje télen hagyta el Eindhovent, 2,5 millió euró ellenében gall földre tette át székhelyét, s jelenleg a Rennest erősíti. Idén 23 meccsen 6 gólt jegyez, s továbbra is tagja a svéd válogatottnak, többnyire Zlatan Ibrahimovic párja a kezdőben. A most 28 éves gólfelelős 5 millió eurót ér.

Stanislav Manolev: A 29 esztendős jobb oldali védő hasonló utat jár be mint Balázs, igaz ő előbb 2013-ban a Fulham kölcsönjátékosa volt, majd a Jong PSV-ben is megfordult. A klubot 2014-ben hagyta el az orosz Krasnodar hívására, ám ez a történet hamar kudarcba fulladt, a felek szerződéít bontottak, majd a két játékos karrierje összetalálkozott, Manolev ugyanis aláírt a Dinamo Moszkvához. Tagja a bolgár válogatottnak, míg játékjogának árát 2 millió euróra taksálják.

Orlando Engelaar: A most 35 esztendős labdarúgó már 2010-ben lemondta a válogatottságot, az eindhoveni klubot pedig 2013-ban hagyta háta mögött egy ausztráliai kaland kedvéért. Játszott Del Piero ellen a Melbourne City játékosaként, jelen állás szerint pedig korábbi csapatát a PSV egyik nagy riválisát a Twentét erősíti. Az ausztrál kaland után rövid ideig klub nélkül volt, piaci ára immáron pedig csak 250 ezer euró. 

Atiba Hutchinson: A kanadai válogatott középpályás 2010-ben érkezett, így nem játszott túl sokat együtt Balázzsal, ám oszlopos tagja volt a csapatnak. Jelenleg a török Besiktas játékosa, 2013-ban ingyen távozott. Piaci árát 3 millió euróra becslik, immáron ő is 32 esztendős és fiatalabb nem lesz.

Ibrahim Afellay: Balázs összes eindhoveni csapattársa közül neki jósolták a legnagyobb jövőt, erre pedig a lehetőséget is megkapta, amikor 2011-ben 3 millió euró ellenében leigazolta őt az FC Barcelona. Karrierjét azonban sérülések nehezítették, s nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. A katalánok kölcsönadták a Schalke 04-nek, majd visszatérését követően újabb kölcsönszerződés következett. Jelenleg Megyeri Balázs csapattára az Olympiakosnál, a szezon végén pedig visszatér a katalánokhoz. Afellay immáron 28 esztendős, piaci ára pedig mindössze 4 millió euró.

Őszi Ádám