2015. november 22., vasárnap

BL-győztest avattak Ázsiában

Három szezonon belül másodszor ülhetett Ázsia trónjára, avagy a szombati nap folyamán elhódította az AFC Bajnokok Ligája trófeáját a kínai Guangzhou, miután hazai pályán egy góllal jobbnak bizonyult a finálé visszavágóján. 

Guangzhou - Al-Ahli Dubai 1-0 (0-0)
Helyszín: Tianhe Stadion: 42499 néző; Vezette: R. Irmatov (üzbég)
Gólszerző: Elkeson (54.) ill. - 
Kiállítás: - ill. Salmeen (67.)
Győztes: a kínai Guangzhou 1:0-ás összesítéssel

Legutóbb és egyben története során először 2013-ban hódította el a nívós elismerést a Guangzhou, akkor a dél-koreai FC Seoul felett diadalmaskodtak két döntetlent hozó mérkőzést követően idegenben lőtt több góllal. Tavaly az ázsiai régióhoz tartozó, ám külön kontinensnek számító Ausztrália adta a győztest, a Sydney Wanderers személyében, s ahogyan azt az eredmény is tükrözi, idén a Guangzhou ült vissza a trónra az Al-Ahli Dubai ellenében. 

Az oda-visszavágós rendszerben megrendezett finálé hőse a brazil Elkeson lett, míg a párharc negatív hőse titulust a vendégek védője Salmeen vitte el kiállításával, melynek következtében a párharc hajrájára hátrányban nem sok esélye maradt csapatának.

A brazil sikeredző újabb trófeát sepert be, avagy a Guangzhou kispadján Luiz Felipe Scolari tett rendet, a szaktekintély szezon közben vette át a csapatot Fabio Cannavaro kezéből. A két évvel ezelőtt győztes csapatot egyébként Marcelo Lippi irányította.

A Guangzhou kerete kínai és brazil labdarúgókból tevődik össze, illetve van egy dél-koreai labdarúgójuk. A hangsúly azonban a brazil légiósokon van, hiszen olyan nevek sorakoznak, mint Elkeson, Goulart, Paulinho, Alan, vagy épen Robinho. Igaz utóbbi kettő nem tudta kivenni részét a sikerből, sérülés, illetve létjogosultsági probléma miatt. Robinho ugyanis később érkezett, bőven a sorozat és a nevezett játékosok listájának leadása után. S, ha esetleg Paulinho nevére valaki felkapta volna a fejét, igen, ő az a brazil válogatott labdarúgó, aki a Spurben szerepelt még nemrég. Ezzel is jelezvén a kínai klubfutball erősödését, a pénz jelenlétét a sportágban.

A sorozat gólkirálya Goulart lett, ezt a címet is bezsebelte tehát a Guangzhou. A brazil támadó 8 találatig jutott, ez az utóbbi években messze a legkevesebb.

Őszi Ádám