2015. október 28., szerda

Német Kupa: Hetet rúgott a Dortmund, hatot a Leverkusen

Gálaelőadást csinált kupamérkőzéséből a Borussia Dortmund és a Leverkusen, előbbi hét, utóbbi pedig hat gólig meg sem állt. A különbség csupán az, hogy a Leverkusen egy negyedosztályú gárdát ütött ki, míg  Thomas Tuchel csapata élvonalbéli riválisával bánt el nagyon csúnyán. A sorozat befejeződött a Freiburg számára, míg a másodosztályú csapatok küzdelme büntetőpárbajt követően ért véget.

Borussia Dortmund - Padeborn 7-1 (3-1)
Helyszín: Signal Iduna Park; Vezette: P.Sippel
Gólszerzők: Ramos (25.), Castro (30.,58.), Kagawa (44.), Gündogan 55.-öngól), Piszczek (87.), Mkhitaryan (89.) ill. Lakic (21.)
Sárga: - ill. Wydra (84.)
Kiállítás:ill. - 

Dortmund: Buürki - Ginter (Piszczek 64.), Papastathopoulos (Bender 71.), Hummels, Schmelzer - Gündogan, Weigl, Castro, Kagawa (Januzaj 64.), Mkhitaryan - Ramos. Vezetőedző: Thomas Tuchel

Padeborn: Kruse - Brückner, Heinloth, Hoheneder, N'Djeng - Stoppelkamp, Wydar, Bakalorz, Koc (Vucinovic 60.) - Lakic (Proschwitz 46.), Saglik (Stoger 60.). Vezetőedző: Effenberg

Mint mindig, ezúttal is tömött lelátók fogadták a csapatokat. Thomas Tuchel meglehetősen tartalékos csapatot küldött a pályára, Reus a keretben sem volt, míg Aubameyang is csak a padon kapott helyet. A védelem azonban  a megszokott stabil összeállításában tündökölt. Hiábavaló volt azonban a nagy hazai mezőnyfölény, a 21. percben Lakic révén a vendégek szereztek gólt, mondhatni a semmiből, s a találat révén dicséret biztosan nem illeti a BVB kapusát Bürkit. Sokáig azonban nem kellett várni a hazai találatra sem, a bekapott gól sebességváltást eredményezett, s futószalagon érkeztek a gólok. Ramos egyenlített, egy remek kiugratás végén  Kruse számára esélyt sem adva passzolt a kapuba, majd Castro is eredményes tudott lenni, így öt perc leforgása alatt megfordult a meccs. Ráadásul a szünet előtt közvetlenül Kagawa is feliratkozott a góllövők közé, ezzel gyakorlatilag eldöntve a meccset. Kiemelendő Castro teljesítménye, a kubaiasan hangzó, ám német labdarúgó gólja mellett két gólpasszt is jegyzett.  

A folytatást követően sem lett jobb a leányzó fekvése, ami a Padeborn helyzetét illette, Előbb Gündogan szerezte meg a sárga-feketék újabb gólját büntetőből, majd Castro másodszor is betalált, Gündogan ezúttal zseniálisan készített elő. Hiába cseréltek a vendégek, Effenberg már a 60. percben elhasználta mindhárom lehetőségét, közelebb azonban nem sikerült férkőzni. Gündögan, vagy éppen Schmelzer helyzetét ki lehet emelni, ezekből nem lett gól, ám az utolsó perceket újfent megnyomta a hazai gárda, Mkhitaryan főszereplésével, a támadó előbb előkészített remekül, majd maga fejezett be egy akciót, így végül a Tuchel-csapat hétnél állt meg, s várja következő ellenfelét.

Viktoria Köln (IV.) - Bayer Leverkusen 0-6 (0-3)
G: - ill. Brandt (15.), Bellarabi (35.), Chicharito (38., 55.), Kießling (80.), Yurchenko (83.)
Kiállítás: Brzenska (75.) ill. - 

Ezen a mérkőzésen nincsen mit cifrázni, kijött a két csapat közötti négy osztálynyi különbség, a hazaiaknak esélyük sem volt. Az eredményen kívül sokat elmond az a statisztikai adat, miszerint a Viktoria kapura lövési kísérlet nélkül zárta ezt a meccset, melyen Bellarabi mellett Chicharito újfent betalált, ráadásul kétszer.  A hazaiak tíz emberrel zártak, a végén pedig tekintélyt parancsoló eredmény született. A kupameccsek sokszor a kis csapatok nagy napjait hozzák, hát ez ma nem így volt ezen a meccsen.

Freiburg (II.) - Augsburg 0-3 (0-2)
G: - ill. Ji Dong-Won (12.), Esswein (25.), Caiuby (50.)

Az élvonalból tavaly kieső, a másodosztályt jelenleg vezető Freiburg nem bírt élvonalbéli ellenfelével, avagy az Augsburg egy roppant kiegyenlített mérkőzésen meggyőző helyzetkihasználást bemutatva lőtte magát tovább a következő fordulóba.

Sandhausen (II.) - Heidenheim (II.) 0-0 - büntetőkkel 3-4
Kiállítás: Hübner (56.) ill. - 

A két másodosztályú csapat nem bírt egymással a rendes játékidőben, még annak ellenére sem, hogy a hazaiak az 56. perctől fogva emberhátrányban játszottak. A ráadásban sem született gól, így büntetőpárbaj döntött, a Heidenhemi javára.

Őszi Ádám